Pimp je oude Fox Microns

Wie zo af en toe over het internet suft naar leuke artikelen, zal wellicht de ombouw van oude Fox Microns door Targetbaits en Tackle man Jean-Paul Wix wel kennen. Exclusief voor CarpFeeling doet hij in dit artikel zijn verhaal over hoe deze ombouw in zijn werking is gegaan. Een zeer leuk en interessant artikel met een eindresultaat wat er zeker mag wezen!


De originele staat

Vroeger had mijn grote buurjongen, van wie ik het karpervissen heb afgekeken, een setje Fox mini Microns. Toen het instapmodel van Fox beetmelders zonder poespas. Ik weet nog dat ik het vissen met “piepers” geweldig vond. Helaas had ik toen niet het budget om ze aan te schaffen. Inmiddels geven we een beetje te veel geld uit aan het materiaal en ben ik uit nostalgie op zoek gegaan naar een setje. Het bleek alleen wel lastig om een setje te vinden, maar op E-Bay heb ik ze uiteindelijk voor €25,- uit Engeland kunnen halen. 3 Stuks, waarvan 1 defecte voor reserve onderdelen.

Even over de techniek. Zoals ik aangaf is het een beetmelder zonder een lange lijst aan features, maar genoeg om mij te bekoren. Deze beetmelder werd geproduceerd in de tijd dat Fox nog geen grote fabrieken had China. De kwaliteit van deze beetmelder is zo goed, dat hij zelfs na jaren van gebruik (misbruik), nog steeds doet wat hij moet doen. Dit geld trouwens voor meer Fox beetmelders uit die tijd. Het rollerwieltje heeft 4 magneten die zorgen voor een eigenlijk ideale beetindicatie. Dit rollerwieltje vind je ook terug in de Micron “S” serie. De speaker doet het te goed, tegenwoordig kan dit volume echt niet meer (erg hard). De vorm van de mini spreekt mij ook aan. Lekker plat en positie van de led is natuurlijk ideaal. Bovenin de oortjes.

De Microns in de primer en daarna in de zwarte lak

Mijn mini’s waren vooral esthetisch aan een opknapbeurt toe. Ik wou alle krassen in het kunststof wegwerken en heldere witte led’s solderen. Ook moest er een speakerplug komen om het volume te dempen en waren de spacers op het schroefdraad kwijt. Mocht je zelf een project willen beginnen, zou je eventueel ook nog een sounderbox uitgang kunnen fabriceren. Ik ben deze mod’s al tegengekomen op het internet. Ook een volumeknop moet niet onmogelijk zijn. Wel zit de speaker direct op de printplaat, hierdoor ben ik er nog niet achter waar ik de potmeter zou moeten solderen.

Het solderen van de Led’s

Na demontage heb ik de kunststof delen goed ontvet en in de primer gezet. Dit kan je rijkelijk opbrengen omdat je hierna toch moet schuren en je wilt dat de krassen in het kunststof opgevuld zijn. Hierna schuur ik de primer af geleidelijk af met een fijne korrel, totdat je de uitstekende contouren door de primer heen ziet komen. Hierna het ik er voor gezorgd dat de kunststof delen weer goed schoongemaakt en ontvet werden. De delen kunnen hierna gespoten worden. Ik heb gekozen voor een matzwarte lak, maar je kan het natuurlijk zo gek maken als je wilt. Matgrijs, olijfgroen, etc… Zoals alles met spuiten, moest ik het laagje voor laagje en geleidelijk aanbrengen, zo vermijd je uitlopers.


De Microns afgemonteerd

Nu is het tijd om een nieuwe led te solderen. Ik heb gekozen voor 2 heldere witte leds. Je kan natuurlijk bij een modelbouwzaak alle kleuren led’s halen. Voor de Fox mini Micron is dit een led met een diameter van 5 millimeter. Het eenvoudige printplaatje heeft een rode en een zwarte draad waaraan de led gesoldeerd moet worden.

Hierna is de beetmelder klaar om te monteren. Ze zijn weer als nieuw!


De zelfgedraaide spacers en speakerplugs

Om dit project af te maken, heb ik 2 spacers gedraaid en 2 speakerplugs. Ik ben gelukkig in het bezit van een draaibank, dus kan ik dit zelf draaien naar eigen specificaties. De spacers heb ik ook nog zwart laten anodiseren, zodat ze goed matchen bij de matzwarte lak. De speakerplugs dempen het volume naar het gewenste niveau. In het midden van de speakerplugs zit een klein gaatje van 2 mm.

En uiteindelijk genieten van het resultaat

Volgende keer neem krijgen mijn fox SX’en een extreme makeover voor een totaal uniek resultaat. Houdt CarpFeeling in de gaten voor dit project!

Met vriendelijke groet,

Jean-Paul Wix

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.