Daiwa Tournament S5000t upgrade (3)

Project 5000t

Zoals jullie in het vorige deel konden lezen had ik alle onderdelen van mijn Daiwa Tournament S5000t gereinigd. In de tussentijd had ik de eerste bestellingen geplaatst om de molens later in een keer af te kunnen bouwen. Nu alle body delen schoon waren, was het zaak om deze te laten spuiten. Via Lennart Hoomoedt van Dutch Carp Metals kwam ik in contact met Leo Baars van het Utrechtse Global Custom Paint Solutions.

 

Advertentie:

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren  



Ik had qua uiterlijk al helemaal uitgedacht hoe de molens eruit zouden gaan zien en had gekozen voor RAL 7021. Een donkergrijze kleurtint die, als de zon erop schijnt, groen/grijzig oogt. Dit tezamen met enkele zwarte hoogglans onderdelen zou tot een waanzinnige molen leiden, aldus mij. Naast een groen-grijze body, wilde ik de molenbeugels hoogglans zwart laten coaten net als de originele spigots van de molenhandle.

De molenonderdelen terug van de spuiter!
De molenonderdelen terug van de spuiter!

Technisch vernuft

Aangezien de body en andere onderdelen die gespoten moesten worden ondertussen bij de spuiter lagen, kon ik mij verder gaan oriënteren naar het verkrijgen van de technische updates. Ik wilde hier geen enkel compromis maken en en al vrij snel waren de bestellingen gedaan voor onder andere Slow Oscillating Worm Gears uit de stal van South Custom Reels, ABEC-9 bearings voor de wormshafts uit de stal van Raindew Bearing Store, ABEC-5 main bearings uit de stal van HPR Bearings en een nieuwe Grease & Oil kit uit de stal van Trulinoya. Toch wilde ik nog een stapje verder gaan en kijken of de nylon bushings van de oscillating pawl en pinion gear niet te vervangen waren voor exemplaren van teflon met zo min mogelijk wrijvingsweerstand. Deze onderdelen zijn extreem klein en dun en vragen enorm veel vaardigheid om te kunnen maken. De diktes van deze onderdelen vallen onder de millimeter! 

PTFE Pinion Gear Bush upgrade (DCM)
PTFE Pinion Gear Bush upgrade (DCM)

Ik raakte in gesprek met Lennart Hoomoedt van Dutch Carp Metals die het wilde proberen. Na het versturen van een setje van de originele bushings, kreeg ik al vrij snel bericht dat hij een staaf teflon had gekocht en aan de slag ging. Naast deze bushings liet ik hem gelijk ook line rollers en bail kick rollers draaien uit teflon voor het esthetische plaatje. Het technische deel van mijn Daiwa Tournament molens was zo compleet. Zoals ik in het vorige deel al vertelde, had ik eerder al missende onderdeeltjes besteld en na reiniging ook de originele drivetrain gecontroleerd op slijtage. Deze drivetrain, de pinion gear, drive gear en worm shaft gear, zijn gemaakt van aluminium en op de drive gear na, zwart gecoat. Nu miste bij mij op de tandjes wel de zwarte coating maar er was geen sprake van slijtage. Daarom dat ik besloot deze niet te vervangen. 

Slow Oscillation Wormgear (SCR) en ABEC-9 Wormshaft Bearing upgrade (Raindew Bearing Store)
Slow Oscillation Wormgear (SCR) en ABEC-9 Wormshaft Bearing upgrade (Raindew Bearing Store)
PTFE Oscillating Pawl Bush upgrade (DCM)
PTFE Oscillating Pawl Bush upgrade (DCM)

Prachtig spuitwerk

Inmiddels waren we een paar weken verder en kreeg ik van Leo bericht dat het spuitwerk klaar is. Op een zaterdag rijd ik vol verwachting richting Global Custom Paint Solutions om mijn gespoten molenonderdelen op te halen. Leo is een vakman, dat was duidelijk. Vol trots kijk ik niet veel later naar al die prachtig gespoten onderdelen. Ook de zwart gecoate beugels zagen er werkelijk top uit. Ik kon niet wachten om over te gaan tot de eerste montage van de Daiwa Tournament S5000t!  

Klaar om te assembleren
Klaar om te assembleren

Schoonslijpen en finetunen

In de tussentijd waren diverse bestellingen binnengekomen van onder andere DCM, South Custom Reels, Raindew Bearing Store, HPR Bearings en Daiwa en kon ik gaan starten met het passend maken van diverse onderdelen. Ondanks dat Leo kritische molenonderdelen als de lagerschalen had afgeplakt voor het spuiten, zo is het namelijk nog wel wat werk nodig om gesloten delen weer passend te maken. Het dunne laagje lak wat je erop spuit zorgt er soms voor dat onderdelen net niet meer passen. Dit is aan de hand bij onderdelen als je molenbeugel, molenhendels en anti reverse handle. Ik had hiervoor een Dremel gekocht met flexibele arm om met een fijn diamant stiftje en slijpsteentje de lak iets weg te frezen. Dit gaat prima kan ik je zeggen maar je moet geduld hebben en een vaste hand. 

Een bonte verzameling gebruikte middelen
Een bonte verzameling gebruikte middelen

Rebuilding van het technische gedeelte

Ook de teflon onderdeeltjes van DCM waren binnengekomen en man, wat ongelovelijk knap werk had Lennart geleverd. Deze onderdeeltjes zijn zo verfijnd dat ik behoorlijk onder de indruk was. met nog enkele kleine tikjes van de Dremel kon ik ze passend maken in het molenhuis. Dit is werkelijk precisiewerk en gaat echt op tiende/honderdste van millimeters. Na het plaatsen van de pinion bushing, kon ik de pinion gear plaatsen met een nieuw ABEC-5 hoofdlager. Ik heb hiervoor overigens stad en land afgezocht. Van Mexico tot Japan om hoogwaardige lagers te vinden voor deze molens. ABEC-5 is echt de hoogste lager die je kan vinden in deze maat. Geloof me! Ik had voor het smeren van de lagers eerder al een zogenaamde Bearing Removal Tool gekocht op Aliexpress. Een handig tooltje om lagers te verwijderen maar vooral om ze te smeren. Een tip!

ABEC-5 Ball Bearing A
ABEC-5 Ball Bearing A

De inbouw van de technische onderdelen ging letterlijk en figuurlijk gesmeerd. De lagers allen voorzien van hoogwaardige molenolie van Trulinoya, wormshafts voorzien van hoogwaardige ABEC-9 lagers en ingevet met een klein beetje Trulinoya grease. De schroefjes om de molenas mee vast te zetten voorzien van een tikkie Bison Lock Bond zodat ze niet los kunnen trillen. Het resultaat was verbluffend. Een brandschoon molenhuis voorzien van verse onderdelen. Prachtige witte nieuwe teflon bushings en overal de benodigde ringetjes zoals deze molens ooit bedoeld waren. Een prachtjuweel! Het molenhuis heb ik afgesloten met een kakelverse zwarte screw set van Daiwa zodat alles er weer als nieuw uitziet. 

ABEC-5 Main bearing fitted
ABEC-5 Main bearing fitted

De laatste loodjes

In het volgende en laatste deel ga ik verder met de afbouw van mijn Daiwa Tournament S5000t molens. Hierbij zal de focus liggen op het assembleren van de rotor, de molenspoelen, de handles en natuurlijk het uiteindelijke resultaat. Stay tuned!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *