Rivier vissen in Frankrijk (deel 1)

Op internet lees je alleen maar succes verhalen, je ziet alleen video ’s waarop veel vis gevangen wordt. Maar is het ook zo makkelijk als het eruit ziet? Het antwoord is: “nee”. Er zijn veel factoren waar je rekening mee dient te houden en zelfs dan is er nog geen garantie dat je vis vangt. Dit artikel gaat over onze ervaringen op Franse rivieren.
 


Het is donderdag 12 augustus, aankomende nacht rijden mijn vismaat en ik richting een Franse rivier die dwars door het midden van Frankrijk loopt. De afgelopen week waren we al druk bezig om de puntjes op de “i” te zetten. Ook houden we het weer in de gaten, de rivier die wij als eerste gaan bevissen is een regenrivier die zijn oorsprong kent in de bergen in het oosten. Ga je dus vissen op een rivier kijk dan niet alleen naar het weer waar je gaat vissen maar kijk ook naar het weer stroomopwaarts. Het is weer in ons geval was wisselvallig en het heeft af en toe flink geregend stroomopwaarts en dat kan betekenen dat er een sterke stroming staat. 

Standaard begint ons lood bij 170g maar wees niet bang om nog zwaarder te gaan. Bij een hele sterke stroming is 170g niks en zal je snel over de 200g moeten gaan.
 


170 gram is niets in volle stroming
 

Het voer:

Ook moet je van te voren zien uit te zoeken wat het vis- (witvis)- bestand is. Op veel rivieren zit meerval, barbeel en kopvoorn die je het leven echt zuur kunnen maken. Nadat we ons goed hadden laten informeren over het aas hebben wij kozen voor een zoete bol (scopex cream) met een goede hardheid in de maat 24mm, vismeel zou een ware stormloop van dwergmeervalletjes en kopvoorn kunnen betekenen. 
 


Boilies, boilies en nog eens boilies


Wij gingen ervan uit dat je met 2 personen 10kg per dag zou gebruiken, dit is nog weinig wanneer de vis op je stek zit maar het is veel wanneer ze verder trekken. Wij hadden dus 50kg bij ons voor 5 dagen vissen. Omdat wij freezerbaits hadden hebben we de boel laten vacumeren, dit gaat meestal in pakketjes van 2,5 kg, dus makkelijk mee te nemen en het blijft buiten de vriezer makkelijk 3 maanden goed. Na die 3 maanden kan je het gewoon invriezen in het geval je wat over mocht hebben. Wat betreft het voeren zelf, om de kans op witvis te verkleinen voerden we alleen met 24mm bollen en lieten we de partikels thuis! Ook hebben we gestrooid langs beide oevers over een lengte van 50 a 100 meter, onder het mom van: Laat de vis maar zoeken naar je aas.
 


Je onderlijn en voorslag:

Hou het simpel maar zorg dat het tegen een stootje kan. Op de bodem vind je vaak scherpe stenen, mosselen en veel troep. Vanwege de stroming zal je onderlijn ook veel in beweging zijn en de mogelijkheid bestaat dus dat je onderlijn / hooflijn beschadigt raakt. De sterkte van mijn onderlijn is daarom 13,6 kg.

De lengte van mijn onderlijnen hou ik tussen de 20 en 25 cm. Over die lengte verdeel ik 2 sinkers om er zeker van te zijn dat het niet gaat zweven.
 


Simpel maar doeltreffend
 

Als haak kies ik voor een exemplaar met een naar binnen gebogen punt die zeer scherp is (nash fang uni). Tevens mag hij niet uitbuigen bij het zware drilwerk dus dikdradig is ook een must voor mij. Om het indraaien te verbeteren gebruik in een krimpkousje als line-aligner en een stukje silicone tube om de bol op de juiste positie te houden.

Nu de voorslag, deze moet tegen een stootje kunnen dus ga er niet op bezuinigen. Als hoofdlijn gebruik ik P-line fluorocarbon 0,40 mm met een trekkracht van 19,8 kg.

Ik koos zelf voor de Mono  Fox snagleader 0,50 mm met een trekkracht van 15,9 kg. Als er een lijnbreuk zal optreden dan is het op de onderlijn vanwege de afnemende sterktes:  19,8 kg hoofdlijn, 15,9 voorslag en een 13,6 kg onderlijn. Wat je niet moet vergeten is om ook een gevlochten voorslag mee moet nemen  omdat de meeste rivieren vol staan met water planten.
 


De avond van vertrek

De auto is volgeladen en de navigatie is ingesteld. De laatste check word gedaan. De alcoholtester, gevarendriehoek en het veiligheidshestje liggen voorin voor het geval dat het mis gaat. Accu voor de fishfinder en de elektromotor is opgeladen. Reserve-batterijen liggen in de tacklebox en we zijn klaar voor vertrek. Ons doel is niet om veel vis te vangen maar om verschillende wateren te verkennen voor de volgende Frankrijk trip.
 


Bomvol!
 

Na een reis van 600 km komen we aan op de plaats van bestemming, het is  5:30 uur en het is nog donker dus we pakken rustig onze spullen uit. We hebben nog nergens andere vissers gezien, wat ons een goed gevoel gaf. Op de oppervlakte staat  een matige stroming dus ook dat ziet er positief uit.

Het eerste wat we doen wanneer het licht word is het water verkennen. Op de eerste 1.5 m van de beide oevers zijn betonnen platen gelegd die langzaam aflopen naar een diepte van ongeveer 70 cm. 

Banksticks zijn dus geen optie en om de rodpod goed neer te zetten hebben we lange poten nodig. Het is dus zeer belangrijk dat je naast je rodpod ook banksticks in verschillende maten bij je hebt! Na die 1,5 m loopt het steil naar beneden naar een diepte van 2 m en dat loopt weer geleidelijk naar het diepste punt van 3,5 m. Zo ziet de gehele rivier eruit dus de meest logische plaats was strak onder het kantje onder de overliggende bomen. Aan de overkant zit een dode arm met een diepte van 1 m tot maximaal 2 m. Hier groeit veel wier maar er zijn enkele open plekken. Die voeren we dan ook ruim aan. 2 uur later liggen alle hengels erin.
 


Klaar voor de strijd


Wat wij van verhalen hebben gehoord, was dat het vrachtverkeer niet extreem zou zijn dus 43 gram toplood zou moeten werken. Niet veel later kwam het eerste schip eraan. Het was een diepligger! Dit hadden wij dus totaal niet verwacht en het onvermijdelijke gebeurde dus ook, 2 lijnen werden opgezogen met als gevolg 2 verloren montages.

 


De rivier
 

Wij hadden beter moeten weten want we hebben samen 14 jaar aan rivier - en kanaal-ervaring. We besloten dan ook meteen om alleen de overkant in de avonduren te bevissen met 2 hengels en de rest onder het eigen kantje te leggen.

Onverwacht nam in de avond de onderstroming toe waardoor het toplood ook niet meer bleef liggen. Door de pleziervaart die wel gewoon doorging in de avond moesten we met een passende oplossing komen. We pasten een truc toe die we ook vaak in Nederland doen bij sterkte stroming, namelijk 2 toploden in elkaar klikken. Dit geeft een soort grip-effect en heeft een totaal gewicht van bij 90 gram.
 


De lijn bleef nu wel mooi liggen maar de avond en nacht brachten geen aanbeten op


Lees woensdag 21-08-2013 het tweede deel van from Zero to hero: Rivier vissen in Frankrijk.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.