Riviergeweld: de grote berg (deel 2)

Donderdag verscheen het eerste deel van de tweeluik 'Riviergeweld: de grote berg' van Thimon Dokter. Heb jij dit artikel gemist? Klik dan op deze link. Zo niet, dan volgt nu het tweede deel. 
 


Een bijzonder begin met een eerste tegenslag

De dag van de geplande sessie is aangebroken. Het avontuur kan vandaag eindelijk beginnen en ik heb er ontzettend veel zin in. wanneer mijn auto helemaal is vol geladen en ik heb gecheckt of ik alles heb vertrek ik naar de rivier. Onderweg naar het water begint mijn lichaam al te trillen van adrenaline. Het intimiderende idee van zo groot water met mega schepen, super sterke vissen, taaie periodes van niks vangen en keiharde stroming zorgt er even voor dat ik me als karpervisser erg klein voel. Zo klein dat ik bijna niet meer durf te beginnen aan deze klus. Toch hou ik vol en wanneer ik bij het water aan kom haal ik snel mijn spullen uit de auto. Ik rijd met mijn trolley de spullen naar de stek en begin mijn kamp op te bouwen. Het is lekker weer vandaag! Er staat een mooie zuidwester in kracht 4 en er staat een mooie kabbel op het water. Voordat ik het weet is het al avond en kan ik een paar mooie plaatjes schieten van de natuur.
 


Een prachtige zonsondergang


De avond vordert en het begint donker te worden. Ik vier mijn eerste avond aan de rivier met een lekker biertje en besluit vervolgens mijn ogen dicht te doen. Wanneer ik op mijn stretcher lig hoor ik buiten de zware motoren van de schepen. Ze varen tot diep in de nacht door de rivier. Af en toe geven mijn delkims valse beetmeldingen door de zuiging van de schepen. Gelukkig kan ik tussendoor goed slapen. Wat een rust!. De nacht verloopt rustig en als het alweer licht begint te worden blijf ik nog even liggen in mijn warme slaapzak. Tot dat ik word opgeschrikt door een enorme fluiter. De delkim gilt het uit en ik spurt zo snel ik kan naar de hengel toe. Ik gris de hengel van de steun en begin aan de dril. Als ik contact heb met de vis merk ik meteen dat het geen karper is. Het is hevig aan het kopschudden en het heeft lange felle runs. Als de vis boven mijn landingsnet verschijnt kijk ik verbaasd naar de vis. Een mega barbeel heeft mijn grote haakaas gepakt en vond ook dat dat wel een lekker hapje was. Een erg leuke bijvangst! Helaas verlopen de eerste vier nachten op de rivier karperloos. Een deuk in het vertrouwen? Nee! Opgeven komt niet voor in mijn visserij.
 


Een barbeel van ruim 80 cm. Een prachtige bijvangst !!
 

De eerste

Een week later verschijn ik op tijd weer aan de oevers van de rivier. Het water stroomt er lekker rustig door en het is mooi weer. Na een paar dagen gevoerd te hebben is het vertrouwen om beet te krijgen goed aanwezig. Ik bouw mijn spulletjes weer op en wacht in spanning af wat er gebeurt. Als ik ongeveer 3 uurtjes onderweg ben in deze sessie van 3 nachten kan ik mijn ogen en oren niet geloven. De middelste delkim op de rodpod gilt het uit en de spoel van de molen lijkt zowat te gaan roken. Ik gris de hengel van de rodpod en maak contact met de vis. De vis knalt enorm hard de stroming in en voordat ik het kan beseffen ben ik al meters lijn van de spoel kwijt. Wat een brute kracht!. De vis weet duidelijk wel raad met zijn gespierde lichaam en knokt voor wat hij waard is. Wanneer de vis na ruim een half uur drillen eindelijk dichterbij komt kan ik zien dat het de eerste karper is. Mijn lichaam trilt als een gek van de adrenaline en ondertussen van de spanning. Deze vis wil ik natuurlijk niet verliezen!. Als ik de vis dan eindelijk boven mijn landingsnet weet te dirigeren kan ik zien dat het een schubkarper is. Hij is niet zo groot, maar wat deert het. Mijn eerste rivier karper is een feit en dat maakt me dolgelukkig!. Doorzetten en vertrouwen blijven houden in je eigen stijl van vissen blijkt vaak toch de juiste sleutel tot succes. Zelfs op dit soort moeilijke wateren.
 


Mijn eerste rivier karper. Eentje om nooit te vergeten!
 

Een ruig einde

Ik geniet de rest van de avond enorm van mijn eerste rivier karper. Ik drink lekker rustig een biertje en tuur over het water. Ik besef maar al te goed dat dit eerste succes niet super lang op zich liet wachten. Dat geeft ontzettend veel vertrouwen voor het gevolg van de sessie. De nacht verloopt verder rustig en op wat windes na vang ik verder niets meer. Ook de tweede dag en nacht blijft het dood en dood stil. Ook nu besluit ik niet om op te geven en ik hou nog volle bak vertrouwen voor de derde nacht. het weer begin ineens om te slaan. Het gaat harder waaien, harder stromen en de watervogels worden duidelijk onrustig. Het lijkt er op alsof de meerkoeten me willen vertellen dat er iets komen gaat. Gek genoeg komt de scheepvaart ook enorm op gang. Er komen enorme schepen door en het lood van 170 gram blijft maar net liggen op het randje van de stroming.
 


Grote containerschepen die door de rivier bulderen


Wanneer ik na de derde nacht ’s ochtends vroeg wakker wordt regent het hard. Heel erg hard!. Ik zie dat het water een flink stuk is gestegen en de stroming lijkt wel drie keer harder dan gisteren. Mijn vertrouwen begint een beetje in mijn schoenen te zakken en ik baal al een beetje van het feit dat ik waarschijnlijk alles nat moet opruimen. Net als ik wil beginnen met een ontbijtje maken krijg ik een keiharde run op de rechterhengel. Het is maar goed dat ik snag ears achter de delkims heb zitten want de hengel dreigt zowat uit de rodpod te vliegen. Ik gris de hengel van de rodpod en begin het gevecht. De vis is duidelijk de baas en schiet van links naar rechts. Er komen ondertussen schepen langs varen en wonder boven wonder gaat het allemaal maar net goed. Ik weet de vis bij de vaargeul weg te houden en veilig naar de kant te drillen. Als ik de kans krijg om de vis te scheppen lukt het gelukkig meteen de eerste keer. Pfoe!! Dat is gelukkig goed gegaan. Ook de tweede vis is een feit.
 


Een prachtige massieve rivier schub weet ik tussen de buien door op de foto te krijgen


Als ik de vis heb terug gezet kan ik gaan beginnen aan het opruimen van mijn spullen. Ik kijk terug op een hele goede sessie. Het is me gelukt de eerste rivier karper te vangen. Daar kwam zelfs een tweede vis bij. Hoeveel geluk wil een karper visser hebben?. Ik denk persoonlijk dat het met geluk niet zoveel te maken heeft. Ik denk wanneer je het doel dat je gesteld hebt met volle discipline blijft volgen, je alles kunt bereiken wat je wilt. Hoe moeilijk het water ook mag zijn. De doorzetter wordt vroeg of laat altijd beloond!. Doe er je voordeel mee! Je leert er tevens ontzettend veel van.Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.