Rod Hutchinson

Als ik naar een karperfilmpje van het veel besproken Franse Rainbow lake zit te kijken, gemaakt door Kevin Ellis, zie ik hem ineens staan; de karperlegende in eigen persoon genaamd Rod Hutchinson. Ellis maakt met de camera een ronde om het meer en interviewt alle vissers die daar op dat moment een gigant proberen te verschalken.

Ineens verschijnt een oudere man met grijs haar en een immer grijnzend gezicht voor de lens. Het is warempel Rod en Ellis vraagt hoe lang hij de karpers al achterna zit. Hij rekent uit dat dit al ruim 54 jaren het geval is en het verveelt hem nog steeds niet. “It's fucking amazing” voegt hij er nog aan toe, hiermee aangevende dat hij het zelf ook amper kan beseffen dat hij na meer dan een halve eeuw karperen nog zo fanatiek is.
 


Het regent, zijn tent is volledig onder water gelopen, de hengels staan op hoge steunen in het water en hij heeft nog geen tikkie gehad... maar toch gewoon blijven lachen en gelijk die humor voor de dag weten te halen. “ Ach, dat water loopt wel weer weg en dan vang ik daarna even een kanjer” is zijn motto. Dit is Rod Hutchinson ten voeten uit. Bijna 30 jaren geleden maakte hij Cassien al onveilig en nu staat hij op 68 jarige leeftijd op Rainbow lake want hij kan het gewoon niet laten om, nu hij daar een keer de kans heeft, weer te proberen een grote vis te vangen. Maar ook kan hij even zo goed ergens anderhalf uur bezig zijn met een paar drijvende kattenbrokken om een klein spiegeltje, wat constant het wierbed in en uit zwemt, te verleiden tot een aanbeet.

Dat veelzijdige in zijn visbeleving gekoppeld aan positivisme en humor zal de reden zijn dat deze man het zo onwaarschijnlijk lang vol weet te houden in de karpervisserij. Kevin Ellis, die op jonge leeftijd bekend werd door het toenmalige monster van Cassien te vangen en waarvan nog steeds de toenmalige vangstek (Kevin Ellis point) zijn naam draagt, is blij als er op gegeven moment eindelijk iemand op de film een vis vangt. Hij en Rod waren namelijk al bang dat zijn film een camping promotiefilmpje leek te gaan worden.
 


Shellfish sense appeal is en blijft een karpermagneet


Rod was op jonge leeftijd altijd al met aas bezig. De meeste vissers kennen zijn naam van de aasproducten. Eerst kwam hij met de naam Catchum op de markt en later ging hij verder onder zijn eigen naam. Tevens runt hij in North Lincolnshire nog een syndicaat water genaamd Woldview. Het frappante is dat in ons land vooral zijn liquids veel gebruikt worden. Toppers bij de flavours zijn nog altijd scopex, monster crab, chocolate malt en megaspice. Qua aminopreparaten had ik persoonlijk veel succes met shelfish sense appeal, amino blend swan mussel en compound tf. Flavours die ik zelf gebruikte waren lobster thermidor, pukka salmon en smoked salmon.

Hutchinson heeft ook een serie boeken geschreven en is een meesterlijke verteller van karperverhalen. In zijn eerste boek “Carp along the way” beschrijft hij zijn visserij vanaf het begin van de 60er jaren tot het eind van de 80er jaren en daarin leer je hem goed kennen. Een periode waarin je als karpervisser aanvankelijk alles zelf nog uit moest zien te vinden en hij sleept de lezer mee in zijn gedachtewereld. Zo was hij begin 70er jaren al succesvol op Redmire pool en 10 jaren later op Savay lake.
 


Rod lust zelf ook wel een boilie


Andere boeken zijn o.a. “Carp now and then” en “The carp strikes back”. De titel van dit laatste boek zou Rod best wel eens gekozen kunnen hebben omdat hij hierin vaak doldwaze tegenslag heeft en de karper dan regelmatig als winnaar uit de strijd komt. Je kunt hier soms flink lachen om zijn humoristische anekdotes. Zo herinner ik me een story waarin hij in de kroeg eens op staat te scheppen dat hij vroeger zo'n goede voetballer was. Hierna wordt hij als gastspeler uitgenodigd in een team. De wedstrijd vindt echter plaats op een avond voor een nachtelijke karpersessie op een zeer moeilijk water. Rod instaleert zijn karperuitrusting al voor de wedstrijd zodat hij 's avonds laat alleen nog maar in hoeft te gooien. Helaas raakt hij vervolgens geen knikker die avond want hij is volledig ongetraind en barst achteraf van de spierpijn. Hij komt hierna bij het water aan, gooit in en valt in een diepe slaap. Je voelt hem al aankomen; ineens wordt hij juist nu gewekt door een striemende fluiter.
 


Een legendarisch karperboek


Opstaan van  z'n stretcher lukt echter niet want door de spierpijn kan hij nauwelijks meer op of neer. Kruipend begeeft hij zich naar de hengel. De story, waarvan ik het vervolg voor eventuele aanstaande lezers van het boek open wil laten, eindigt vervolgens met een typisch komisch Rod Hutchinson slot. Uiteraard wisselt Rod, net als iedere andere visser, sof en succes af. Hij kan echter buitengewoon goed relativeren en weet vooral ook met de “sof” verhalen altijd weer de lachers op zijn hand te krijgen.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.