Romancing the carp (deel 2)


Het komt ook wel een beetje door de commercie en door internet. Alles is er op te vinden, dingen zijn voorgekauwd en alles is te koop. Men is gaan denken dat kilootjes het belangrijkste is wat men kan behalen in de karpervisserij. Betaalwateren spelen er op in en pompen hun waters vol met kale dikke snelgroeiers. Vissen zonder karakter voor vissers zonder ziel. Lege stoere blikken, zonder glimlach, zonder enig te bespeuren plooi in hun grimas. En voor de echte vissers, die een hele moeilijke week hebben qua omstandigheden is er nog een zwikje op elkaar lijkende steuren in gepleurd. Van die domme alles en altijd vretende oer beesten. Die tot de verbeelding spreken bij de echte No No’s, hebben ze tenminste nog een stevige dril gehad in de week van hun leven waar de karper het liet afweten. Knap hoor, chapeau en daar heb je 270 euro voor neergelegd, plus alle andere onkosten om af te reizen naar het beloofde land. Want als je bij de “echte” karpervissers wil horen moet je toch op zijn minst naar Frankrijk zijn afgereisd om te kunnen pronken met een album vol 10 in het dozijn een en dezelfde vissen, waar men vrijwel geen moeite voor heeft hoeven doen. Want je gouden techniek en de perfecte bal van merk x waren verantwoordelijk voor dit succesverhaal.
 


Geloof me het geeft mij nu eenmaal meer een kick als het ineens wel lukt. Voor een paar weken ben ik aan het puzzelen, aan het proberen en dan ineens is daar het zo gewilde exemplaar. Het wachten in spanning en al het falen maken de vangst bijzonder. Het is gewoon het wachten waard en ondertussen genieten van de natuur, de jacht. Als ik aan het voeren ben en ik kom op de stek sluipen met ingehouden adem en ineens bespeur je vis. Ze zijn aanwezig en je blijft hopen ze op de stek te kunnen houden. Een puzzel compleet maken en nadenken over wat nu wel eens zou kunnen werken. Volle polle er mee bezig zijn en alle diepgang vinden. Het wekkertje zetten in de ochtend om even bij zonsopgang over de plas te loeren voor activiteit. Een boom beklimmen om zo beter het water in te kunnen kijken. Geloof me dat is vissen, dat is genieten. Genieten van de jaargetijden. Het is zoveel meer alleen dan gewichtige exemplaren vangen. Natuurlijk probeer je de grootste en de meest bijzondere exemplaren te vangen. De krachtexplosie van zo’n vis aan je hengel. Het temmen en het pareren van de zware klappen van de grote staart. Uiteindelijk een bulk vis in het schepnet, dat geeft een heuse kick.
 


Geloof me dat is vissen, dat is genieten


Kennis vergaren over een water en zijn bewoners. Een boilie zelf samenstellen en over deze materie alles willen weten. Wat is er toch allemaal niet te krijgen en wat zijn er tegenwoordig veel boilieboertjes. Allemaal hebben ze de toppers in huis en hun aas is beter dan die van een ander. De kwaliteit is hoog hedendaags en met een beetje verdieping weet je wel wat goed is en wat werkt. Het hoort zeker tot je pakket om tot een succes ervaring te komen. Maar geef een goede bal aan een onervaren visser en er komt maar weinig van terecht. Er is een gebrek aan feeling met vissen en simpelweg ervaring. Er zijn gewoon dingen die niet te koop zijn die moet je gaan beheersen door de jaren heen. Daarom vangt de een meer dan de ander.
 


 Natuurlijk probeer je de grootste en de meest bijzondere exemplaren te vangen


De passie, de moeite die iemand doet en ervaring gecombineerd. Als je ergens gepassioneerd aan werkt, groeit het plezier, je bent gulzig en hebt honger naar succes. Een karakter eigenschap van nooit opgeven, volharding en discipline. Als je het niet op kan brengen om in weer en wind te voeren, een rondje te lopen om het water om te verkennen. Te kijken wat er allemaal gebeurd, dan zal je nooit de factor geluk doen decimeren. Geluk dwing je af door er hard voor te werken en aandacht te hebben voor de vele details. Dat onderscheid de goede visser van de gasten die dus beter kunnen gaan punniken. Gezellig samen met moeder de vrouw op de bank. Af en toe naar een punnik clubje op de woensdagavond, dat breekt de week zo lekker. Ga uit de weg ….ga…. verstoor de waterkant niet! Je zal ons echt gepassioneerde hengelaar zoveel plezier doen. Ach ja ieder zijn eigen heug en meug. Maar vist dan niet op wateren waar je niet aan toe bent. Ga met mooi weer aan een stadvijver zitten en het liefst 10 meter bij iemand vandaan, om je glimmende rodpod en nieuwe hengel te showen en zo dicht genoeg naast je medevisser, zodat hij er commentaar op kan geven….goh heb je een nieuwe molen gekocht?
 


Feeling met vissen en ervaring is een sleutel tot succes


Dat is op zijn minst een mooi aanknopingspunt om over te beginnen en om daarna als een stelletje blankende wijven te gaan roddelen over de succesvissers. Die heerlijk door het slijk te halen van de dieptes van de karpervisserij. De jaloerse afgunstige redenen als gesneden koek door te drammen tot waarheid. Clichés dat de goede vangsten door de sponsoring komt, als ik zoveel kan voeren. Als ik zoveel tijd had….het liefst nog zoetsappige verhaaltjes de wereld in brengen om een persoon naar beneden te halen en die aannemen als waarheid. De waarheid van een armoedige kansloze visser, die kennelijk echt van zijn hobby houdt. Het plezier druipt er af. Ze hebben nog nooit een boek gelezen dat over karpervissen gaat. Ze weten het allemaal zo goed, ze dreunen de kennis uit “de dunne lijn”, zo voor je op. Vissen is toch simpel? Ja maar niet voor simpele zielen.
 


Klein kan soms veel mooier zijn


Het karpervissen is 'Die Hard'. En ook iets voor je hele leven. Ik ben er nu al een poosje mee bezig en de afgelopen jaren heb ik genoeg mensen zien komen en gaan. Gasten die vissen omdat ze het gezien hebben bij een vriend. Ze schaffen alles aan, maar schaffen het een paar jaar later ook zo weer af. Regelmatig zie je op marktplaats complete uitrustingen verschijnen. Het gerief is voor een schijntje compleet over te nemen, wegens beëindiging hobby. Een vrouw, een kind, een huisje en boompje beestje. Ze mogen me lek schieten, als ik niet meer kan, mag vissen dan ben ik al dood. Een zombie zonder passie en een leeg omhulsel zonder geest. Je hoeft me alleen nog maar te begraven dan. Mooi om zo aan spullen te komen. Maar liever had ik die kwakkelende vissers niet aan de waterkant gehad, ze maken het vissen alleen maar lastig. Als karpervisser ben je meer gebaart bij ruimte en rust.
 


Een hobby om van te genieten!


Zo af en toe is het ook fijn om een sociale fun sessie te doen. Zeker in sommige jaar getijden, waar het vissen extra moeilijk is of juist makkelijk. Of op bepaalde wateren, waar het toch druk is, dan kan je er net zo goed met ene maat gaan zitten, waar je de vissen mee kan delen. Begrijp me dus niet verkeerd. Ik ga ook naar België om mijn maatjes daar op te zoeken. Maar dan leent het water zich er voor. De boog van een jager hoeft niet altijd gespannen te zijn. Samen plezier hebben is ook fijn. Je kan zo eens dingen uitproberen en uitwisselen van kennis. Wat ik mee wil geven in dit stuk, is vooral dat je goed je rol in de hengelsport moet kennen. Dat je weet waar je vist en weet wat je doet en hou vooral rekening met anderen en met de natuur. Dan is het een hobby om alleen maar van te genieten.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.