Safety first (deel 2)

De vis scharrelt zijn kostje bij elkaar. Voelt ineens een prik en weerstand in zijn bek, raakt in paniek en zwemt er snel vandoor. Jij springt op uit je luie stoel en pakt je hengel op, een fantastische fluiter rukte je uit je middagdutje. Vis je met nylon, dan kun je best die haak nog even “zetten”. Je hoeft de vis geen nek hernia te bezorgen, maar trek de boel gecontroleerd strak. Vis je met dynema, ofwel gevlochten lijn, dan ligt het  even heel anders! Hier moet je absoluut mee leren omgaan. Doe je dit niet, loopt het slecht af met de bek van de karper. Er staat namelijk direct heel veel druk op de haak.

Ik geef een voorbeeld uit een citaat van Jan Junge: “Timmer een biefstuk aan de tafel, steek er een haak in met daar aan een stoeptegel. Laat die stoeptegel vallen en bedenk wat er gebeurt!“ het is dus zaak om rustig de hengel op te pakken. Vis je met (semi) vast lood? Dan heeft de vis zich al aardig goed geprikt. Doordat de gevlochten lijn geen rek heeft, trekt je de haak nog verder in de lip omdat de lijn zelf ook nog wat weegt in het water, vooral op grotere afstand, en door de weerstand van de molen slip. Bij mij staat deze onder de kant los, maar op afstand behoorlijk stevig.

Zelf gebruik ik het liefste een kuip mat

Je hoeft dus niet meer aan te slaan, te rammen of te rossen! Dit betekent verminking. Zorg bij baitrunners dat de gevechtslip niet te strak staat, en laat de vis maar gaan als ie wil. Tenzij je natuurlijk voor obstakels vist, maar dat behandel ik straks apart.

Als er geen obstakels zijn, laat de vissen dan gecontroleerd moe zwemmen. Die haak schiet er alleen maar eerder uit als ie niet goed geprikt zit en je harder drilt. Als je rustig aan doet, heb je ook minder kans dat de haak zijn houvast verliest. Vis je met een molen zonder baitrunner, controleer dan de slip in het begin met de hand, nooit te strak. Een te strakke slip, een hard weg zwemmende vis, resulteert in een recht getrokken hengel en maximale druk op de haak en een kapot gescheurde bek! Ik snap het wel, vooral bij de jeugd. Die vis moet zo snel mogelijk in je net! Maar dit heeft alleen maar nadelen.

Probeer zoveel mogelijk boven het water te doen

Zelf vind ik de dril prachtig. De adrenaline giert door je lijf. Je bent benieuwd wat er aan hangt. Maar laat hem rustig aan moe zwemmen. Na een poosje merk je vanzelf dat de vis niet meer kan, mokkend komt hij in de bovenlaag, kopschuddend naar je toe. Stuur hem naar je net en niet je net naar de vis. Als ie moe is, is hij ook rustiger op de kant. Maar niet altijd. Ik had laatst nog een vis die me de dril van mijn leven bezorgde. Zie een vorig artikel. Maar zelfs na zo’n lange dril was deze vis nog altijd niet mak op de kant. Een landingsnet met grove mazen zouden verboden moeten worden in mijn optiek. Ik heb het zelf gezien dat vissen een aantal schubben verloren doordat ze in de grotere gaten bleven hangen. Dit gebeurt niet met een net die fijne mazen heeft. Netten die heel diep zijn? Waarom? Ze kunnen  er alleen maar in gaan rollen als je ze op de kant trekt. Blijven met een rug of anusvin in een maas steken en krak. Niet te diep net dus.

Veilig in zijn mandje 

Zorg dat je de spullen op de kant ook klaar hebt staan, vooral als je alleen bent. Onthaak mat, vooral zomers een emmertje of fles water om de vis nat te houden en eventueel een sling. Dit is één van de verbeteringen van afgelopen tijd. Zorg dat je je sling open gevouwen in de onthaak mat hebt liggen. Zo hoef je alleen de haak te verwijderen en het net onder de vis weg te halen. Zorg ten alle tijden dat de borstvin langs het lichaam ligt. Het is best lastig als je alleen bent, dus doe voorzichtig.

Breng de mat met dicht geritste sling naar het water en leg hem een eindje van de kant te rusten. Nu kun je zelf even op adem komen, een vreugde dansje maken als het je target of pb is, je maten bellen voor foto’s, of zelf het statief opzetten. Ideaal deze slings. Ik schreef al met opzet in je onthaak mat. Ik vind de matten met opstaande randen het best. Je kunt bij de meesten zelfs de bovenkant dicht maken zodat je zeker weet dat ie nergens heen kan. 9 van de 10 keer loopt de kant schuin af aan de oever, niet? Dan is de kans groot dat de vis zo van de mat af wipt of spartelt. Dan heeft het nog geen nut.

Zorg dat je alles bij de hand hebt

Vergeet niet dat een vis gewichtsloos is in het water hangt en op de kant dus ineens met zijn gewicht ergens op moet liggen. De nieuwe cradles van tegenwoordig… ik weet niet hoor. Ze kunnen inderdaad nergens heen, maar ze hebben niet een zacht kussen voor hun dikke buik en ingewanden, dan kun je ze net zo goed op de grond leggen met een nylon zeil eronder. Je hebt dan alleen geen opstaande randen. Ik heb die discussie al eens met iemand die zo’n ding heeft gevoerd… kansloos. Let wel, dit is mijn mening. Denk er zelf maar eens goed over na. Waarom zou pro line anders zo’n enorm dikke mat hebben? Die vind ik ook mooi, maar vreselijk onhandig en ze nemen nogal wat plek in. Mijn high care XL mat van JRC kun je ook als tas gebruiken. Hier gooi ik vaak mijn lieslaarzen in, voer etc. maar goed. Dikke mat met opstaande randen dus.
Wil je de vis zakken? Hou dan de volgende punten in de gaten. Sling of zak? Ik heb laatst nog een artikel gelezen hierover. Een sling is mooi om de vis even in weg te hangen, maar de schrijver van dit artikel gaf aan, dat de vis niet zelf kan bepalen waar ie liggen wil. De sling hangt immers in de bovenlaag  door de drijvers. In een zak kan de vis zelf bepalen waar ie wil gaan liggen. Soms blijven ze bovenin hangen, maar meestal zakken ze naar beneden. Dit i.v.m. de hoeveelheid zuurstof wellicht? Zorg dan dat hij ook een eindje van de kant af kan. Een lang touw dus. Minimaal 5 meter.

Een longshank kan werken als een soort blik opener

Tegenwoordig kun je zakken kopen waar al een ( H ) marker aan vast zit, heb je dit nog niet? DOE DIT DAN ALSNOG. Een lang touw met een drijf object eraan. Dit kan van alles zijn, als het maar drijft. Ik zelf heb badeendjes  . mocht onverhoopt je touw los komen, dan kun je de zak met vis in ieder geval weer terug vinden. Zo niet… nee, dit wil je niet op je geweten hebben. Het zijn dan natuurlijk ook nog eens de mooie of de zware vissen.  Zorg, vooral in de zomer dat de vis diep kan liggen, daar is dan meer zuurstof, maar NIET tussen de planten! Planten geven overdag zuurstof af, maar scheiden in het donker juist co2 af en bestaat er de kans dat ze stikken door zuurstof te kort. Vis je op kanalen of rivieren? Pas dan op dat de vis door golfslag van bijvoorbeeld boten, niet tegen de kade of basaltblokken  kan slaan.

Op grote plassen en meren het zelfde verhaal als het heel hard waait. Vergeet ook niet dat een vis na lang zakken ook weer geheel op adem is gekomen en dat merk je wel. Ze zijn een stuk actiever en dus oppassen met het  spartelen. Gebruik je verstand. Houd de vis ook altijd nat. Maak je mat nat voor de vis er op komt, hetzelfde voor je sling, zak of weegzak. Vooral tijdens warme dagen met nogal wat wind is het zaak dat de vis nat blijft. Vandaar je emmertje of fles. Probeer tijdens het fotograferen bijvoorbeeld niet de vis tegen je kleding te houden, dit vind je moeder niet leuk, maar de vis al helemaal niet. Dit kan ook de slijmlaag verwijderen. Deze slijmlaag heeft de vis als een soort huid. Het weert parasieten enz. dus aai hem ook niet.

Ik hou de vissen graag zo mooi

Ik zag mensen op filmpjes water over de vis gieten en hem liefdevol aaien. Niet doen dus. Probeer de vis ook niet te lang op de kant te houden. Ik weet dat ze best even op de kant kunnen blijven, maar zelf vinden we het onder water zonder snorkel na een paar minuten ook wel genoeg geweest toch? Snel wegen, foto maken en weer laten zwemmen dus. Tegenwoordig kun je gelijk zien of je foto goed gelukt is. Is ie goed, waarom dan nog 10 maken? Nergens voor nodig. Houd de vis ten alle tijden boven de mat. Je voelt dat ie gaat spartelen. Leg hem dan gecontroleerd neer en zorg dat de vinnen langs het lijf liggen. Andere kant van de vis fotograferen? Draai je mat, niet de vis! Zet je hem terug? Breng de mat dan naar het water en ga niet met de vis onder de arm wandelen. Als ie valt kan het wel eens zijn dood worden! Dus de mat liefst in het water en vandaar uit te water laten.

Ik heb ook een discussie gelezen over het zogenaamde wokkelen. Het vast houden met de anusvin tussen de vingers. Ik doe dit zelf sowieso niet, al was het alleen al omdat zo´n vin, als ie kapot is, net een scherpe zaag is, net als de rugvin. Erg gevaarlijk voor je vingers. Maar het schijnt dus ook slecht voor de karper te zijn. Hou de vis dus vast met je hand vóór de vin, i.p.v. de vin tussen je vingers.  

 

Klein (materiaal)

Gebruik je nylon lijn? Dan mag je rustig een hengel met wat body hebben, gebruik je gevlochten? Dan lijkt mij een hengel met een wat meer soepele body een betere optie, deze kan dan de klappen opvangen van de onrekbare lijn. Ik zelf heb een voorslag van zo’n 10 meter fluoro carbon. Dat heeft meerdere voordelen. Het heeft wat rek in de meest kritieke fase van de dril, namelijk voor de kant. Het is schuurbestendiger dan gevlochten lijn en het valt natuurlijk haast niet op.

Een goed gehaakte klauwhaak

Over haken valt niet veel te vertellen op één soort na. De longshank variant. Vis deze met verstand. Weet je niet wat ik bedoel? Vis er dan niet mee of ga op internet zoeken naar wat ik wel bedoel. Een verkeerd geviste rig met een longshank haak kan gruwelijke verwondingen in de bek veroorzaken. Deze werkt dan als een soort blik opener.  Deze haak mag niet achter in de keel belanden. Hij prikt namelijk zeer agressief en dat kan dus al achter in de bek zijn waar de huid nog zacht is. En scheurt dan helemaal naar voren tot ie houvast vind in de lip of eruit schiet. Brr moet er niet aan denken. Dit kan je overigens ook met andere type haken gebeuren hoor, maar lang niet zo snel als met de longshank. Gebeurt je dit met wél met andere haken? Pas dan direct je rig aan. Maak hem een stuk langer. Meestal prikt ie dan wel goed,.. in de onderlip, daar waar ie hoort te prikken. Lukt dat nog niet? Maak hem dan kort, maar probeer het scheuren uit te sluiten.

 

Lood

Dit is voor mij een heet hangijzer, een doffe ellende. Ik weet namelijk dat mokken hierover kansloos is. Commercie wint het namelijk van de veiligheid voor de vissen. Wat ik bedoel?? Loodclips. Ze zijn er met miljoenen in de handel en die moeten verkocht worden anders gaan de bedrijven verlies draaien, dat snap ik. Maar wat ik ook snap is, dat de vis geen moer heeft aan een systeem waarbij ie alleen het lood maar kwijt kan raken. Denk eens na. De vis scheert over het taluds, snijd je voorslag door, 3 meter? 5 meter? 10 meter? Deze lijn heeft ie dan mooi wel achter zijn kont aan hangen. Dan komt ie tussen de obstakels, want daar gaan ze heen als ze bang zijn of zich veilig voelen. Het lood blijft ergens achter steken en dat schiet uit de clip, als die er al uit wil, want bij sommige systemen zit dit al behoorlijk vast. Nou, we gaan ervan uit dat het lukt. Dan heeft hij nog die lijn aan zijn bek hangen! En die blijft geheid ergens verstrikt in hangen. De vis hangt zichzelf dus ergens aan vast. En de gevolgen laten zich raden. Gruwelijke gedachte niet? 

Veilig terug in zijn element

Ik zelf viste al jaren met een helikopter systeem. Je kunt je rig dan overal op de leader plaatsen met kralen en een big eye swiffel, ofwel een wartel met groot oog. Bij lijn breuk waar dan ook, zal de grote opening van de wartel waar de rig aan zit over alle knopen heen glijden en dus alle ellende kwijt raken, en houd dan alleen het rigje in de bek. 9 van de 10 keer raken de vissen deze ook nog wel kwijt middels bewegingen in hun bek. Beter als 10 meter voorslag! Tegenwoordig zijn er van dit helikopter systeem verbeterde versies. Het systeem van PB bijvoorbeeld, maar mijn favoriete en in mijn ogen beste safety systeem is het ASIS systeem van JRC ontwikkeld door Roelof Schut. Dit systeem is inline, prikt als een malle, is semi vast, dus na de prik en het kopschudden laat het lood los. Bij lijnbreuk zal een groot oog wartel net als bij het helikopter systeem over alle knopen glijden. Perfect gewoon. Maar laat dit allerbeste systeem nu UIT DE HANDEL worden genomen? Omdat het gewoon niet genoeg verkocht word???

Het ASIS systeem van Roelof Schut

Ik heb ooit een foto gemaakt van een rig die ik eens heb op gevist. Na zo’n 20 meter nylon lijn kwam er een rigje tevoorschijn met daaraan een wartel lood dat met een metalen draadje in een clip vast zat, met daaraan… een complete karper lip !!! gruwelijk. En ik weet ook hoe dit heeft kunnen gebeuren. Men zit daar vanaf de kant voorbij een grote bos overhangende takken te vissen. Dit kan gewoon niet! De vis zal direct de takken in vluchten en dan zit ie vast. Men probeert dan te trekken uit alle macht, maar … tja. Denk na, gebruik je verstand!

 

Obstakel  vissen

Ik hou ervan en doe dit dan soms ook wel. Je moet dan gewoon je gezond verstand gebruiken. Vis vanaf een kant waar vandaan je de vis uit en vandaan de obstakels kunt trekken. Ze mogen nooit links of rechts alsnog een obstakel kunnen vinden. Ze zwemmen namelijk vrijwel nooit recht naar je landingsnet! Het kan wel, maar dan heb je een goede rubberboot nodig met elektromotor zodat je tegengas kunt geven. Maar dit terzijde. Tegenwoordig zie je steeds meer voerboten op het water en dat is natuurlijk bij onverstandig gebruik, ook gevaarlijk voor de vis. Vis je vóór obstakels, takken, bomen in het water, aanlegpalen, bruggen etc., zorg dan ten alle tijden dat je de slip nagenoeg dicht hebt zitten en je 24/7 boven op je hengels zit. Moet je plassen van al die koppen koffie? Pis dan maar in het water of naast je hengels. Je gaat namelijk NIET even achter je in de bossen 10 meter verderop staan. Dan ben je namelijk te laat!

De opgedoken rig met daarbij het stukje lip dat er nog aan hing

De vis heeft maar een paar meter nodig om een obstakel te vinden en zwemt zich vast. Als ik tegen obstakels vis en er is ruimte, dan vis ik mijn hengels net als je met een winkle picker vist. Dus gelijk met de oever. Je ziet dan aan de top al dat je beet hebt, nog vóór je überhaupt een piep uit je beetmelder krijgt. Een mooi filmpje staat op youtube van Saron en Pieter. Zij demonstreren een strak staaltje obstakel vissen. Zie: “een succesvolle dag sessie in maart. “ een mooi voorbeeld. Je ziet dat ze de vissen geen meter geven door direct de hengel te pakken, en naar achteren te lopen met de hand op de spoel. Zodra de vis op open water is, drillen ze hem rustig naar de kant.  Gebruik dan ook een haak die de druk aan kan. Bij voorkeur een klauwhaak, bij voorbaat een grotere maat.

De auteur met een prachtige schub, veilig boven zijn mat

Ik hoop dat ik wat mensen aan het nadenken heb gezet, als je dit allemaal al wist, hoop ik dat je de beginnende karper vissers net als ik een eindje op weg helpt. Samen staan we sterk.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.