Scherp vissen in de kantjes

Wanneer je veel tijd besteed aan het observeren van azende karpers en het oppakken van rigs, dan weet je dat ze er heel vaak mee weg komen. Daarmee bedoel ik dat ze het haakaas opnemen maar de haak niet in de bek krijgen, het opzuigen en uitspuwen of zich zelfs prikken maar de haak weten te lossen. Dit heeft niets te maken met de scherpte van je haak, geloof die verhalen niet. Ze doen dit zowel met haken die rechtstreeks uit de verpakking komen als met haken die zo scherp als een naald gevijld zijn. Ik heb veel geëxperimenteerd met rigs en de ene rig is effectiever dan de ander, maar in mijn ervaring ligt het vaak ook niet aan de rig.

Vele uren heb ik geobserveerd hoe karpers omgaan met rigs en aas. Door die ervaringen heb ik twee rigs die ik vooral gebruik bij mijn kantvisserij en twee combinaties van haakaas. Eén daarvan is de veelgeprezen multi rig die ik vis met een opvallende of juist een onopvallende pop-up. De ander is een soort bodemaas rig. Ook deze bevis ik met een opvallend of juist een onopvallend haakaas.

Ik maak vooral gebruik van de multi rig of een rig voor bodemaas die ik zelf heb geperfectioeerd.
Ik maak vooral gebruik van de multi rig of een rig voor bodemaas die ik zelf heb geperfectioeerd

Welke van de vier samenstellingen het beste werkt op een visdag hangt van vooral van de specifieke vis af, hun stemming en hoe agressief ze azen. Er zijn dagen dat een opvallend haakaas je een snelle aanbeet oplevert en vaak van de grootste vis. Toch zijn er ook dagen waarop ze het opvallende en afwijkende haakaas niet vertrouwen. Vaak azen ze dan bewust rondom het haakaas en zullen ze het haakaas niet oppakken. Het tegenovergestelde kan dan juist gebeuren als je vist met een onopvallend haakaas dat ze niet herkennen als gevaar. Ik heb vaker gefrustreerd zitten toekijken hoe de vissen willekeurig aas oppakten en mijn subtiele haakaasje toevallig oversloegen omdat het niet opviel…

Door mijn experiment dat puur is gebaseerd op hetgeen ik zelf heb gezien (en niet wat ik zou verwachten), heb ik mijn rig voor het bodemaas tot mijn maximale tevredenheid kunnen finetunen. Dat betekent dat gemiddeld 3 van de 4 aasopnames tot een inhaking leidt als een vis actief aast. Dat laatste zeg ik bewust, want de kans op een succesvolle inhaking is veel groter als je een vis goed aan het azen krijgt ten opzichte van een vis die af en toe een aasje oppakt.

Low profile
Low profile

Het eerste dat je op zal vallen aan de rig is de lengte. Hij is kort! Dit is van cruciaal belang. De haak zal immers veel sneller prikken als het gewicht van het lood zo snel mogelijk wordt benut. Ik prefereer een afstand van maximaal 10 centimeter van lood tot haak, maar knoop vaak nog korter. Zeker als ik zie dat de vissen traag bewegen. Een te lange rig is waarschijnlijk de grootste fout die ik veel vissers zie maken. Natuurlijk vang je ook dan je vissen, maar je wordt heel vaak in de maling genomen! Ik gebruik een gecoate onderlijn waarvan ik de hair en het laatste stukje voor de haak strip. Hierdoor krijg je een scharnierend effect en zorg je voor genoeg beweging.

Ik zorg er voor dat mijn montage strak op de bodem ligt
Ik zorg er voor dat mijn montage strak op de bodem ligt

De volgende belangrijke factor is de grootte van de haak. De rig is dan wel kort, maar ik gebruik graag een grote haak, meestal maat 4. Een groot stuk metaal is moeilijker kwijt te spelen dan een kleine haak, zeker voor een grote karper. Ik wil daar wel bij zeggen dat ik vaak op hele kleine plekjes vis waar ik de vis ook moet blokken voor obstakels. Een grote haak biedt dan twee voordelen: hij prikt sneller en zal minder snel uitbuigen bij het blokken. Er zijn twee haaksoorten die ik bij voorkeur gebruik: een Fang Twister of de iets agressievere Fang X. Zowel het indraaiende oog van de Twister als de bocht van de X behoeven wat mij betreft geen kicker om sneller in te laten draaien.

Uit de kant geplukt

De lengte van de hair bepaalt ook mede hoe effectief je rig is. Een korte hair kan soms goed werken met vissen die voorzichtig azen, maar de inhakingen zijn wisselvallig als ze het aas niet goed oppakken. Een te korte hair met een langere onderlijn kan er voor zorgen dat de haak sneller uitscheurt. Mijn rig voor bodemaas heeft vrijwel altijd een lange hair, soms zelfs bijna gelijk aan de lengte van de rig. Ik prefereer een klein haakaas en kies graag voor een dubbel haakaas. Bijvoorbeeld 2x 10mm boilies of 2 tijgernoten of pinda’s. Een dubbel haakaas gedraagt zich anders dan een enkel aasje en ik denk dat het voor een vis lastiger is om het aas zo kwijt te raken. De inhakingen zitten daarom vaak verder achterin de onderbek omdat het aas ver naar achteren wordt gezogen door de lange hair. Hierdoor heb ik zelden lossers (ik klop het even af).

Ik gebruik een klein stukje siliconentube om de hair vast te zetten in de haakbocht, blowback stijl. Ik heb het ook zonder geprobeerd en als KD stijl, maar uit mijn observaties bleek dit niet effectief met deze rig. Ik wil niet dat de tube terugschuift als een vis de haak lost. De rig is dan minder effectief dan hij zou moeten zijn als de volgende vis het aas oppakt.

Perfect gehaakt
Perfect gehaakt

Mijn loodkeuze is altijd inline ik gebruik standaard een drop off systeem. Inline lood zorgt voor VEEL betere inhakingen dan bij loodclips of helicopter systemen, zeker bij langzaam zwemmende vissen. In combinatie met de korte rig zal het lood erg snel zijn werk doen. Ik prepareer het lood zo dat het alleen los komt als het vastraakt in obstakels zoals wier. Dit voorkomt potentiele lossers. Als ik onder een boom vis waar de takken het water raken dan zal ik het lood zo instellen dat het niet snel loskomt. Door het lood zal de vis vaak diep blijven zwemmen. Het is belangrijk om je montage altijd af te stemmen aan de omstandigheden van de specifieke stek. Dit geeft je de beste kansen op het landen van de vis.

Kleine voedseldeeltjes zijn veel effectiever dan grote!
Kleine voedseldeeltjes zijn veel effectiever dan grote!

Tot slot, en hier heb ik al iets over aangehaald, is de manier van voeren belangrijk. Als je de vis goed aan het azen krijgt ben je al goed op weg naar een aanbeet. Kleine aasdeeltjes zoals verkruimelde of stukjes boilie, hennep, kleine pellets en andere particles zijn de beste keuze voor een goede val. Je hebt vaak maar een heel klein beetje nodig. Teveel en te opvallend aas in de kantjes kan de karper afschrikken. Groter aas, zoals hele boilies en noten, zullen de karpers minder goed laten azen en terug laten keren naar de stek. Vergeet dus niet om je aas nog effectiever te maken door het te verkleinen!

Zo maakt Oli zijn favoriete rig

Stap 1: Knip ongeveer 20 cm van 25lb onderlijnmateriaal
Stap 1: Knip ongeveer 20 cm van 25lb onderlijnmateriaal

Stap 2: Strip voorzichtig de helft van de coating
Stap 2: Strip voorzichtig de helft van de coating

Stap 3: Maak een lus als hair. Ik leg zelf een tweede knoop om te zorgen dat het aas niet terugschuift op de hair.
Stap 3: Maak een lus als hair. Ik leg zelf een tweede knoop om te zorgen dat het aas niet terugschuift op de hair.

Stap 4: Schuif een stukje blow out over de hair
Stap 4: Schuif een stukje blow out over de hair

Stap 5: Steek een maat 5 Fang X door de blow out tube
Stap 5: Steek een maat 5 Fang X door de blow out tube

Stap 6: Bevestig de haak met een knotless knot van acht wikkelingen
Stap 6: Bevestig de haak met een knotless knot van acht wikkelingen

Stap 7: Rijg 2  10mm boilies op de hair
Stap 7: Rijg 2  10mm boilies op de hair

Stap 8: Maak een lus om de rig aan de wartel te bevestigen
Stap 8: Maak een lus om de rig aan de wartel te bevestigen

Je rig is nu klaar. Veel succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.