Seizoensupdate (deel 1)

In eerdere artikelen schreef ik al over mijn jacht op een specifieke karper. Tot op heden is het mij nog niet gelukt om dit exemplaar te vangen en dit jaar onderneem ik een laatste serieuze poging om hierin te slagen en mijn visserij op het water af te ronden. De jacht op deze karper zal, net als de voorgaande twee seizoenen, als een rode draad door mijn visserij lopen en daarom wil ik jullie in mijn artikeltjes op de hoogte houden van deze visserij.

Vorige week arriveerde ik voor het eerst weer aan de oevers van het betreffende water. Direct viel het me op dat er een auto stond op een ongebruikelijke plek. Onderaan het talud trof ik daar dan ook een visser aan het bleek een aardige jongen te zijn die net zijn eerste nacht op het water gevist had. De daaropvolgende minuten werd me snel duidelijk dat het alweer goed druk was aan de oevers want in het weekend hadden er alweer drie tenten gestaan. Ook deze bewuste visser had goede plannen voor het voorjaar en we zullen elkaar naar verwachting nog veel vaker gaan treffen.


De bollen waar het mee moet gaan gebeuren dit jaar

Gisteren had ik eindelijk de mogelijkheid om er lekker een dagje op uit te gaan. Mijn eigenlijke plan was om een nachtje te pakken van zondag op maandag, maar door drukte is het daar niet van gekomen. Achteraf bleek dat dit maar goed was ook, want bij het arriveren bleek dat de politie die nacht gecontroleerd had en ook het bonnenboekje ter hand heeft genomen. In de voorgaande jaren werd het nachtvissen op dit water gedoogd door de handhavers en daarom verbaasde deze controle mij. Zelf zal ik er verder geen problemen mee gaan krijgen want mijn visserij zal zich dit jaar hoofdzakelijk tijdens de ochtend- en avonduren afspelen. Als het meezit zullen de scherpe controles ook hun invloed hebben op de drukte aan de waterkant, want de meeste mensen zullen toch het nachtje mee willen pakken.

Dit seizoen richt ik me op de ochtend- en avonduren

Vandaag opteer ik voor een stek aan de ondiepe kant van het water. De watertemperatuur ligt tegen de zes graden en het is misschien nog te vroeg voor de vissen om zich op dit gedeelte van het water te laten zien, maar mijn gevoel zegt dat het moet kunnen. Qua visserij houd ik het vandaag simpel. Ik vis een soepele onderlijn van ongeveer 20 centimeter met een enkele 20mm boilie. Om het aas iets meer te laten opvallen voorzie ik de boilie van een witte maiskorrel. Niet lang na het ingooien van de lijnen komt een van de delkims twijfelend tot leven. Het blijkt te gaan om de eerste brasem van het jaar en ondanks mijn afkeer voor deze vissoort vind ik het gek genoeg nog een mooi exemplaar.

Op korte afstand van mijn stek ligt een in het water gevallen boom. Dit is een hotspot waar in de zomer vrijwel dagelijks vis te vinden valt en ik tuur dan ook regelmatig even tussen de takken. Wanneer de zon even een gaatje vindt tussen de wolken zie ik tussen de takken wat bewegen. Zag ik dat nu goed? Na ongeveer twintig seconden zie ik dan toch echt een staart van een karper onder een tak vandaan komen. Het betreft een kleinere vis, maar zijn aanwezigheid in de buurt van de ondiepe stek is goed voor het zelfvertrouwen.

De bewuste hotspot waar regelmatig vis tussen de takken ligt

In de middag tref ik nog een tweetal lokale vissers die mijn auto al zagen staan bij het water. We hebben elkaar alweer even niet gezien en er wordt aardig bijgepraat. Zo kom ik diverse interessante dingen te weten en heb ik een idee van het aantal vissers dat zich dit voorjaar echt op het water zal gaan richten. De concurrentie lijkt groot te zijn en het wordt een nog grotere opgave om de vis te vangen. Toch geeft dit ook een leuk aspect aan de visserij op dergelijke wateren. Je bent veelal toch omgeven door serieuze vissers die veel tijd en moeite in hun visserij stoppen. Vrijwel iedereen pakt het water op zijn eigen manier aan, maar toch is ieders einddoel gelijk.


Wanneer de spannende tijd aanbreekt in de vorm van de avondschemer ben ik gebroken. Ik zit te knikkebollen op mijn stoeltje en de temperatuur zakt steeds verder. Na een uur of acht vissen besluit ik het rond de klok van acht voor gezien te houden en het spul weer in te pakken. Een klein handje boilies wordt nog te water gelaten, want als het meezit ben ik vrijdag weer terug.

Frank Avezaat

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.