Seizoensupdate (deel 7)

Na het aanvoeren van de nieuwe stek en de vangst van mijn derde vis op het water besloot ik minimaal nog één vroege ochtendsessie te vissen op de stek waar ik tot dusver de vissen wist te vangen. Ook nu werd er weer vroeg uitgepakt op de stek maar ondanks alle inspanningen en het regelmatige voerwerk bleef het ditmaal helaas stil. Ik besloot de stek te verlaten en de volgende keer op de vers aangevoerde stek te vissen. Hier had ik twee jaar geleden al een drietal korte ochtenden gevist. Ik verspeelde toen mijn enige aanbeet, maar had daardoor nu wel een uitgangspunt met betrekking tot de stekkeuze.

De karpers op het water zijn doorgaans goed te vangen met boilies en ik wilde even afwisselen in mijn voerpatroon. In de vriezer lag nog een flink restant aan 15mm boilies van een Frankrijksessie van vorig jaar en ik besloot die maar eens op te gaan maken. Na twee voerbeurten arriveerde ik wederom vroeg aan de waterkant. Ik was die ochtend niet de enige visser aan de waterkant en ik merkte dat mijn stek volledig werkt afgeblokt door de visser naast mij. Helaas kwam dit besef te laat en daardoor sloot ik de ochtend af met twee kolossale brasems die ik op de ondiepe strook voor mijn neus wist te vangen.


Met de boot werd het mogelijk om nieuwe stekken te bevissen

Door drukte op het werk zou het er de komende dagen niet van komen om te vissen en ik besloot daarom ook het voeren te staken. Later die week kreeg ik een mailtje van de HSV dat ik mijn bootvergunning kon ophalen. Dit was erg goed nieuws, want nu kon ik eindelijk het water op om de dieptes te bekijken en dichter in de buurt van de vis te komen. Zoals eerder vermeld houdt het merendeel van het bestand zich overdag (en ’s nachts) op in de omgeving van obstakels die alleen te bevissen zijn met behulp van een boot.

De dag na het verkrijgen van de vergunning lag de boot direct op het water. Helaas bleek de dieptemeter wat kuren te vertonen waardoor ik alsnog geen goed beeld kreeg van het bodemverloop. Ook bleek het water wat groener te zijn geworden dan de weken ervoor waardoor de aquascope weinig soelaas bood. Toch wist ik met de flarden aan informatie die ik kreeg genoeg om een ochtend te gaan vissen. Ik voerde verspreid langs de obstakels kleine beetjes tijgernoten en ongeveer twee kilo tijgernoten op de stek waar ik de volgende dag het aas wilde positioneren. Ik was er van overtuigd dat dit, met oog op de bezetting en de holding area van de vissen, niet te veel was. Ik besloot wederom vroeg op te staan en onwennig werd de boot in het donker opgepompt. Het goede (droge) weer deed me besluiten om tijdens de vroege ochtenduren onder open hemel te slapen zodat ik strak naast de hengels kon liggen. Hierdoor was het mogelijk om een van de hengels richting de obstakels te vissen en de slip potdicht te draaien. Bij een aanbeet kon ik direct de hengel uit de steunen grijpen en indien nodig achterwaarts lopen.

Door strak langs de hengels te liggen kon er in de buurt van de obstakels worden gevist

De hengel waarmee ik richting de obstakels viste was voorzien van een stevige gevlochten lijn met daarop een tiental meters stevig nylon om de klappen op te vangen. De hengel werd haaks op de stek geplaatst in de snagears waardoor de buiging van de top de enige ruimte had die de vis kreeg. Ik viste overigens niet strak tegen de takken want dit zou kansloos zijn. De rig werd op ongeveer vier a vijf meter afstand van de obstakels gepositioneerd waardoor er bij bewust handelen genoeg ruimte was om de vis te blokkeren bij een aanbeet.

Om half acht in de ochtend kwam de delkim tot leven. Ik zag de top van de obstakelhengel krom buigen en had de hengel in no-time in mijn handen. De constante druk op de hengeltop verraadde de gehaakte karper. Toch begon ik kort daarna te twijfelen aan mijn tegenstander, want tijdens het binnendraaien van de lijn was de weerstand namelijk nihil. Ongeveer vijftien meter voor de kant boog de hengeltop weer richting de oppervlakte en begon de inmiddels losgedraaide slip te lopen. Een paar minuten daarna werd een prachtige karper over de rand van het landingsnet getrokken. De rijenachtige spiegel bracht 8kg op de unster en een flinke glimlach op mijn gezicht. Na het gebruikelijke foto- en filmmoment werd de vis weer veilig teruggezet in het heldere water.

De prachtige rijenachtige spiegel bracht een flinke glimlach op mijn gezicht

Na de vangst van de vis werd de hengel nogmaals uitgevaren naar dezelfde stek. Helaas bleef het bij deze ene vangst en kon ik daarna de boel weer inpakken om richting het werk te gaan.
Na het bovenstaande relaas wil ik echter nog een ding benadrukken. Het vissen tegen obstakels brengt veel risico’s met zich mee. Door bewust te handelen en na te denken over je visserij kunnen deze risico’s grotendeels worden uitgesloten.

Helaas zie ik te vaak vissers die strak tegen obstakels vissen zonder rekening te houden met de gevaren. In het ergste geval liggen deze vissers in de tent te slapen terwijl de baitrunner los staat en de vis al in de obstakels zit voor de visser überhaupt is ontwaakt uit zijn slaap. Hierbij verkloot je niet alleen je eigen kansen, maar breng je ook de gezondheid van de karper in gevaar. Zorg dat je zelf niet de oorzaak bent van die nare papegaaienbekken en uitgescheurde mondhoeken. Het kan iedereen eens overkomen dat een haak schade in de bek veroorzaakt, maar probeer dit ten alle tijden te voorkomen.


In de komende weken hoop ik wat tijd te vinden voor het vissen. Helaas is er een druk werkschema en zijn er andere zaken die voorrang verdienen boven het vissen. Met oog op dit tijdgebrek zal ik proberen mijn beschikbare vistijd zo optimaal mogelijk te benutten met hopelijk een aantal mooie vissen tot gevolg.

Frank Avezaat

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.