Seizoensupdate (deel 9)

Na 3 weken volop te hebben geklust in mijn nieuwe huisje bleef er nog een krap weekje over van mijn vakantie om de waterkant op te zoeken. Echte plannen had ik niet en na een ochtendje blanken op het thuiswater besloot ik eerst een dagje te gaan vissen op een grote recreatieplas in midden Nederland. Volgens mijn ‘gids’ Herman werd het sleuren!Sleuren met spullen ja, want karper kwam er die dag niet op de kant. Het had misschien iets te maken met de vier kilo voerboilies die onverwacht boven kwamen drijven. Een pijnlijke conclusie was dat de deegmix onvoldoende gekneed was bij het draaien en dat er daardoor teveel lucht in de bollen zat. Een dag later besloot ik een nachtje te vissen op een putje in de buurt. Het putje telt zo’n vier hectare water en bevat een mooi bestand aan karper. Na een aantal springende vissen te hebben waargenomen steeg het vertrouwen, maar de volgende morgen verkeerden de beetmelders nog in diepe rust en bleek er niets te zijn gebeurd. Een paar dagen later zou een groot gedeelte van het bestand het loodje leggen bij een ernstig zuurstoftekort. Het is helaas niet het enige water in de buurt waar plotseling een flinke sterfte plaatsvind.  Ook in mijn woonplaats is de plaatselijke put getroffen door een plotselinge sterfte waarbij ook meerdere grote vissen levenloos zijn aangetroffen, zonde! Opvallend detail is dat bij beide wateren recent de aanwezigheid van blauwalg is vastgesteld.


Een lange schub die viel voor de pop-up

Met nog maar een aantal dagen te gaan voor ik weer aan de slag moest op mijn werk besloot ik nog eenmaal een avond en een ochtend te vissen op het thuiswater. Ik voerde een stek aan waar ik eerder dit jaar een aantal vissen had weten te vangen en deed dit met een vismeelbol waar ik nog een restant van had liggen in de vriezer. Bij het arriveren aan de plas zag ik direct dat ik de plannen bij moest stellen omdat er een visser op de naastgelegen stek zat. Naast elkaar vissen zou voor beiden nadelig zijn en dus besloot ik aan de overkant van het water plaats te nemen en vanuit daar instant op een andere stek te vissen. Ik gebruikte hiervoor op één hengel een knalroze, zelfgemaakte, pop-up die een flinke lading scopexflavour mee had gekregen tijdens het bereidingsproces. Ik besloot de rig te maken met een kant en klare withy pool adapter die onlangs door Fox is uitgebracht.


Puntgave bek


Na een tweetal uurtjes vissen zag ik wat beweging op de lijn en sloeg ik aan op een mooie zeelt. Deze prachtige dieren vang ik weinig en dus was hij zeker welkom. De haak zat super in de bek en de pop-up bleek attractief genoeg te zijn. De volgende morgen stond ik erg vroeg op de stek. Ik besloot slechts één hengel op de voerplek te leggen en de andere hengel met de pop-up op het talud te leggen waar ik de avond daarvoor de zeelt wist te vangen. Deze hengel werd ‘single hookbaited’ gevist. Het duurde niet lang voor juist deze hengel met een rotklap tot leven kwam. De delkim gilde het uit en na het oppakken van de hengel werd ik tot toeschouwer gedegradeerd. Er was werkelijk niets te houden aan deze vis en met volle vaart dook hij richting de overkant tot de boel vast liep. De vis had binnen no-time een grote hoeveelheid lijn gepakt en had zich in het riet aan de overzijde geboord. Na enkele ogenblikken voelde ik de vis van de haak rollen. Het duurde niet lang voor de boel loskwam en inclusief rietstengel werd binnen gedraaid. Damn!


Zeelt, een schitterende sportvis

Ik had vanzelfsprekend geen idee wat voor vis verantwoordelijk was voor deze actie, maar ik baalde als een stekker. De laatste verspeelde vis dateerde alweer uit oktober 2010 dus het voelde extra zuur dat juist deze vis ontkwam. Ik controleerde de rig en bracht deze opnieuw in positie. Er was nog geen uur verstreken voor de hengel opnieuw krom ging. Ditmaal kon ik de vis op tijd keren en had ik kort het vermoeden dat ik met een korte dikke vis van doen had. De vis bleef het grootste gedeelte van de dril hoog in het water en rolde menigmaal aan de oppervlakte. Na een stevige dril van ongeveer tien minuten kwam ik als winnaar uit de strijd. Voor me lag een lange schubkarper van 13,5 kg. Ik besloot, mede vanwege de korte tijd tot de zonsopkomst, de vis even te zakken voor een goede foto. Na de vis netjes te hebben weggehangen op een voldoende diepe stek zonder waterplanten werd de hengel weer gereed gemaakt.

Terwijl ik bezig was met het uittrekken van mijn waadpak begon wéér die rechter beetmelder te loeien. Er werd tot twee keer toe een meter lijn van de (relatief strakke) slip getrokken. Ik pakte de hengel snel op en voelde gelijk een prettige weerstand. De vis zwom een groot gedeelte mee naar de stek en begon pas voor de kant tegengas te geven. Ook dit bleek slechts van korte duur en binnen een paar minuten trok ik de vis over de rand van het net. Bij het aandoen van de koplamp kon ik een flinke glimlach niet onderdrukken. Voor me lag een prachtige volschubspiegel die later 9,4 kg bleek te wegen. De vis explodeerde nogmaals in het net en leek nu pas te beseffen dat het foute boel was.?Het is lang geleden dat ik zo’n gave karperbek zag als bij deze volschub. Het kan haast niet anders of deze vis is maanden/jaren niet gevangen. Met die gedachte bleef de glimlach staan en ook deze vis werd kort even weggehangen naast de schub.


Kort na zonsopkomst werden beide vissen vereeuwigd en vertrokken zij met ferme staartslagen de diepte in. Het was een ochtend die me nog een tijd bij zal blijven. Tijdens de eerdere sessies had ik enkele ochtenden per vis nodig gehad, maar nu kreeg ik drie aanbeten in een tijdsbestek van krap twee uur. Op deze manier werd de vakantie toch goed afgesloten. De komende weken staan er veel werkdagen in het rooster maar naar verwachting kan ik zeker nog een paar ochtenden vissen. Begin september zal ik samen met Tim deelnemen aan de Kika Tukkercup. Wellicht tegen die tijd weer een nieuwe update ;)

Frank Avezaat

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.