Seizoensupdate - Lente!

Het is even doorbijten als de wekker gaat. Het is tenslotte nog maar 5 uur in de ochtend en meestal associeer ik dat met de rit naar mijn werk. Gelukkig dringt het tijdig tot me door dat ik vandaag een andere bestemming heb en ik duik de berging in voor het bijeenrapen van de spullen. De ontdooide boilies worden ingepakt en met frisse moed wordt de weg naar het water ingezet.

Aangekomen bij het water blijk ik de enige visser te zijn en dat stemt me tevreden. Het is ongeveer zeven graden maar er waait een zacht briesje. Ondanks de bewolking blijft het droog en met uitzondering op de (water)temperatuur zijn het ideale condities voor de karpervisserij. Tijdens een korte wandeling langs het water zie ik geen activiteit. Ik besluit daarom te gaan vissen op de stek waar ik maandag de karper zag liggen tussen de takken van een omgevallen boom. Ik overweeg enkele stekmogelijkheden en besluit vandaag voor een pure vorm van obstakelvisserij te gaan. De hengels worden schuin op de stek gepositioneerd en de slip van de molen gaat potdicht. Ik verwacht geen aanbeten maar om geen onnodige risico’s te lopen worden ook de snagears achter de beetmelders gemonteerd.De hengel bij de boom wordt voorzien van een pop-up snowman montage. De 15mm pop-up heeft een dusdanig groot drijfvermogen dat hij de 20mm boilie mee laat drijven en ik besluit om het gewoon eens op deze wijze te proberen. Met een flinke loodhagel wordt het aas ongeveer vier centimeter boven de bodem aangeboden. De tweede hengel wordt voorzien van een zinkende 20mm boilie en een witte maiskorrel en in de kant gevist. Beide hengels worden met de voerboot naar de stek gebracht en ik voer slechts wat kleine pellets en een beetje grondvoer bij. Rond zeven uur in de ochtend liggen beide hengels op hun plek en kan het wachten beginnen.


Rond negen uur in de ochtend word ik vergezeld door een local. Het is dezelfde visser die ik maandag ook sprak en hij praat me bij over de afgelopen week. Ik sta op dat moment vlak achter mijn hengels en zie een korte trilling in de top van mijn linker hengel. Dit betreft de hengel die tegen de boom ligt. Daarna gebeurd er echter niets meer en we denken beide aan een lijnzwemmer. Ongeveer vijftien minuten daarna trekt plotseling de top van dezelfde hengel krom in de snagear. De delkim geeft slechts een paar piepen voor ik de hengel in mijn handen heb. Ik voel zware bonken aan de andere kant van de lijn en ik hoor water opspatten. Als ik naar de stek kijk waar ik de vis gehaakt heb zie ik een staart van een karper boven het water uitkomen. De vis bevind zich vlak tegen de takken en doet er alles aan om een weg tussen de takken van de boom te vinden. Ik zie het water voor de boom kolken en meerdere malen steken vinnen van de vis boven het water uit. Ik loop twee meter achteruit en houd de molen potdicht. Het lukt zodoende om de vis van het obstakel weg te laten zwemmen en hij kiest ervoor om langs de ondiepe oever aan mijn rechterhand te zwemmen. Ook hier staan diverse obstakels in de vorm van bosjes en de vis probeert vrijwel ieder bosje in te zwemmen. Door de lijn continu op spanning te houden slaagt hij er niet in zich vast te zwemmen en kan de local de vis netjes landen.  Het blijkt te gaan om een mooie schubkarper van 11.2 kg die uitstekend in de onderlip gehaakt zit. De vis wordt snel gefotografeerd en weer teruggezet in het koude water.


Het is overbodig te melden dat ik zeer in mijn nopjes ben met de vangst van deze vis. Het is niet de eerste vis van het jaar voor mij (zie column ‘chaos’) maar in drie seizoenen pas de derde vis die ik op het water weet te vangen. Tevens is het, naar mijn weten, ook de eerste gevangen karper op het water dit jaar. Rond één uur in de middag heb ik het spul weer in de auto liggen en ik loop nog een rondje rond het water. Terug bij de auto staan er twee vissers hun spullen uit te pakken. Het blijken serieuze jongens te zijn die al langere tijd jacht maken op dezelfde vis. Ik wens ze succes en vertrek richting huis.
Wanneer ik een dag later terugkeer van het wekelijkse potje voetbal als ik een paar mensen naar het water langs de weg zie kijken. Ik  zie gelijk waar hun ogen zich op richten en zie vele schimmen in een klein kommetje van het water. In eerste instantie denk ik dat het brasems zijn, maar na het parkeren van mijn auto blijkt het te gaan om tientallen karpers die heerlijk in het warme zonnetje liggen. Geen ademnood, geen problemen, gewoon lekker opwarmen in het ondiepe water. Het is een adembenemend gezicht en dit geeft het vertrouwen van mij als visser een enorme boost. De komende weken zullen misschien nog wat wisselvallig zijn, maar de lente is nu echt aangebroken!


Frank Avezaat

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.