Selectief vissen rondom de paai!

Hoewel de paaitijd van onze targetvis bij menig collega vissers te boek staat als moeilijk en ingewikkeld, blijkt dit in de praktijk lang niet altijd het geval te zijn. De titel van dit artikel heet daarom ook; ‘’Selectief vissen rondom de paai” en niet ‘’in de paai’’! In dit artikel vertel ik hoe ik hierover denk en wat mijn ervaringen zijn in deze veelbesproken en lastige periode.

Paaitijd!

Het voorjaar is nu officieel voorbij en door de oplopende temperaturen van de afgelopen dagen is de watertemperatuur flink opgelopen. Vooral de toplaag van kleine cultuurwatertjes kan flink opgewarmd zijn. Wanner de watertemperatuur tussen de 15 en de 18 graden Celsius gaat schommelen en het is een aantal dagen mooi en zonnig weer, dan beginnen onze schubbenvrienden al aardig aan ‘’voortplanten’’ te denken. Zo vlak vóór de paai is het naar mijn mening de tijd om toe te slaan, tevens is het niet al te moeilijk om dit tijdstip te herkennen.

Paaiende brasems zijn op veel wateren een voorteken dat de karper niet veel later zal beginnen met het paaien. Vaak zijn de kleinere vissen al in de buurt of op weg naar de paaigronden. De vissen die reeds toe zijn aan de paai moeten hom en eitjes aanmaken als het gaat om respectievelijk mannetjes en vrouwtjes, dit natuurkundig proces vergt een hoop energie van onze onderwater vrienden. De energie die de vissen nodig hebben halen ze uit voedsel en laat dit nou net een factor zijn waar wij als veeleisende visser een invloed op kunnen uitoefenen.

Stekkeuze en aanpak!

Wanneer ik de voortekenen heb kunnen waarnemen dat de karper vlak voor de paai zit, dan twijfel ik geen moment en voer ik een stek aan wat op de route ligt naar de paaigronden. Ik bied een koolhydraat en eiwit rijk aas aan omdat dit een bron van energie is. Tijgernoten kunnen deze periode ook erg goed zijn omdat het een bron van eiwitten is. Vaak plan ik in deze periode een aantal sessies in om een beeld te krijgen van hoe de karper ervoor staat. Het is namelijk dé periode om selectief op je targets te vissen. Het is vaak zo dat de kleinere vissen eerst op je voerstek belanden, de relatief kleinere vissen zullen namelijk als eerste naar de paaigronden trekken en vaak logischer wijs als eerste hun ‘’vreetkick’’ krijgen. Later zullen de grotere vissen volgen. De echt grote vissen zullen of als laatst richting de paaigronden trekken en vaak zelfs helemaal niet. Dit betekent dat je nu effectiever dan ooit op de ‘’overgebleven’’ grote vissen kan vissen zonder dat al de ‘’knollen’’ je stek al leeg gegeten hebben. Toeslaan dus!

Als voorbeeld kunnen we de zogenaamde cultuurwatertjes of parkwatertjes even benoemen. Deze bovengenoemde soorten watertjes zijn de laatste tijd enorm populair onder karpervissers, logisch ook want deze watertjes staan vaak garant voor een goede en variërende visstand. Als kers op de taart is het visstand beheer vaak ook uitstekend! Veel van deze cultuur en/of park watertjes bestaan uit kleine ondiepe slootjes die allen samen komen op een wat groter centraal gelegen stuk in het parkje. Zo’n parkwatertje heb ik ook in de buurt zitten en laten hier nou net een paar hele dikke vissen op zwemmen. Wanneer ik het vermoeden heb dat de karper vlak voor de paai zit begin ik de doorgangen naar de ondiepe slootjes aan te voeren. Wanneer de kleinere vissen de paaigronden al ingetrokken zijn heb ik met enige regelmaat sessies gehad waarin de topvissen van het bestand op de mat kwamen!

Puur en alleen omdat de kleinere vissen hier op dit moment niet aanwezig zijn. Op groot openbaar water is het allemaal wat lastiger maar wanneer je in staat bent om de route van de vis naar de paaigronden te vinden en wanneer je timing goed is, dan kan je enorm goede resultaten boeken. Over mijn aanpak kan ik vrij kort zijn. Ik ga licht bepakt op pad, en ik zoek de vissen op er zijn immers meerdere paaislootjes met bijbehorende doorgangen. Gebruik een simpele en visveilige montage en gebruik een koolhydraat en eiwitrijk aas. Het vergt allemaal wel wat tijd en je dient redelijk vaak aan het water te zijn wanneer je het vermoeden heb dat de vis tegen de paai zit. Timing is het allerbelangrijkste als je de targets wil vangen rondom de paai!

Na de paai!

De titel van mijn artikel zegt het al, vissen rondom de paai! Ondanks het feit dat vissen tijdens de paai ook te vangen zijn heb ik hier mijn bedenkingen over. Zelf laat ik de vissen tijdens de paai liever met rust en rustig hun ding doen! Dit wil niet zeggen dat ik niet aan het water te vinden ben, het is immers super bruut om enkele vette platen te schieten van het spektakel in de slootjes!
Een andere goede reden om tijdens de paai zo nu en dan aan het water te zijn is om in de gaten te houden hoe de paai verloopt. Hou ook het weer goed in de gaten, zo kan je een inschatting maken wanneer de karper klaar is met paaien en de paaigronden de rug toekeert. Want net als vóór de paai kan je ook enorm goed vangen na de paai! De vis zal even de tijd nodig hebben om bij de komen, maar zal al snel zijn energielevel weer op peil willen brengen. Tijdens de paai is de vis een hoop energie kwijt geraakt en zal spoedig weer gaan azen, althans daar gaan we vanuit! Door goed te observeren stel je jezelf in staat om op het juiste moment weer achter je hengels te zitten. En net als voor de paai kun je ook na de paai uitstekende resultaten boeken. 

Nog een keer paaien..?

Jazeker! Doordat het weer in Nederland niet altijd even stabiel is, kan het zijn de vissen in fases of meerdere keren per jaar gaan paaien. Het ene weekend is het 25 graden en wil de vis paaien en een week later is het nog maar hooguit 12 graden. Het gevolg is dat niet alle vissen aan paaien denken, dit kan op elk water verschillend zijn. Hou er dan ook rekening mee dat als je enkele vissen heb zien paaien, dat het best zo kan zijn dat wee weken of drie weken later weer een groep karpers naar de paaigronden kan trekken. Als tip kan ik je meegeven dat de karper veelal in de maanden mei, juni en soms ook in juli aan voortplanten denkt!

Samenvattend!

Ondanks dat het tijdens de paai enorm frustrerend kan zijn als karpervisser is het zowel vóór als na de paai goed mogelijk om een dikke vis te vangen! Timing en observeren is de sleutel tot succes, en een energierijk aas is een must voor een goede attractie voor onze targets. Tijdens de paai is het goed mogelijk om een goed inzicht te krijgen in een bestand. Succes en vang een paar dikke vissen!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.