Snag earsMomenteel wordt door middel van de bladen, de fora’s en andere informatiebronnen steeds meer gesproken over Snag ears. Dit in Nederland opkomende fenomeen tref je steeds vaker aan de waterkant. In dit artikel wil ik jullie meenemen in de wereld van snag ears. Wat zijn het? Wat is hun doel en waar moet je rekening mee houden bij aanschaf van snag ears?

De ‘standaard’ snag ear, ontwikkeld door Frank Lust

Snag ears?

Snag ears zijn niets meer dan een of twee staafjes die door middel van een afgerond driehoekig grondplaatje onder je beetverklikker worden bevestigd. In de meeste gevallen zijn snag ears gemaakt van roestvrijstaal. Iets wat natuurlijk wel zo verstandig is aangezien vissen nog steeds in water zwemmen en wij als karperfanaten vaak natte sessies draaien. Snag ears kunnen gezien worden als een verzamelnaam voor deze handige vernuften. Elk merk welke snag ears op de markt brengt geeft een eigen draai aan de benaming van deze houders. Het meest voorkomend zijn termen als snag ears en snag bars Andere fabrikanten gebruiken liever termen als rodholders, snag sticks of rod stays.


Wat is hun doel?

Snag ears hebben meerdere doelen. Het belangrijkste doel zit hem al in de naam. Voornamelijk worden deze houders gebruikt om te vissen in snag situaties (lees: tegen of nabij obstakels) waarbij de hoek waaruit gevist wordt, tenminste 45 graden is. Doordat de snag ears boven de beetverklikker uitsteken, is het onmogelijk dat een vis bij een felle aanbeet de hengel van de beetverklikker aftrekt. Door middel van snag ears is het tevens mogelijk om te vissen vanuit een 90 gradenhoek. Vooral bij beetverklikkers die een kleine hengelhouder hebben, zijn deze snag ears een uitkomst. Een voorbeeld situatie waarbij snag ears zeer aan te raden zijn is bijvoorbeeld het volgende:

Wanneer je veel onder eigen kant vist, liggen de lijnen vaak links of rechts van de toppen in soms wel hoeken van 90 graden. Zoals jullie allen weten, zorgt het vissen onder de eigen kant vaak voor zeer felle runs. Zo fel dat de beetrunner maar iets meer open kan staan dan dicht anders zullen onze geliefde hengels gaan zwemmen. In deze situaties waarbij in een keer een enorme kracht op de stokken komt te staan, kan het gebeuren wanneer je in een hoek van 90 graden vist, dat de hengel door de kracht uit de beetverklikker wordt getrokken met alle gevolgen van dien. Snag ears zorgen op dit soort momenten ervoor dat de hengel blijft liggen op zijn plek en niet van de beetverklikker kan worden afgetrokken.

Een tweede doel van snag ears is dat zij het mogelijk maken om een hengelopstelling ‘sky high’ te vissen. Vooral op grote rivieren en meren wordt vaak ‘sky high’ gevist waarbij de hengels bijna vertikaal op de steunen liggen. Wanneer wordt gevist in barre omstandigheden (lees: golven en veel wind) kunnen hengels gaan klapperen in de steunen en zelfs van de rodpod afvallen wanneer de wind pal op de hengels staat. Door middel van snag ears verklein je de kans aanzienlijk dat de hengels van je setup worden afgeblazen. Als laatste worden snag ears niet altijd om de functie ingezet. Het oog wil ook wat en snag ears staan niet slecht op een RvS hengelset-up.


Standaard snag ears

Ondanks dat snag ears nieuw zijn voor Nederland, zijn deze houders al geruime tijd verkrijgbaar in Engeland. Hierdoor heeft er ook al doorontwikkeling plaatsgevonden. Standaard snag ears zijn niet meer dan twee staafjes die zijn bevestigd op een bodemplaat. De bodemplaat is vaak driehoekig met afgeronde hoeken. De reden daarvan zijn onder andere afwerking, veiligheid maar vooral functionaliteit. Voorbeelden van standaard snag ears zijn onder andere de versies van Frank Lust en Proline.

De snag ears van Proline die worden verkocht onder de naam ‘Rodholders’


Waar moet je op letten bij aanschaf?

De standaard snag ears zijn geschikt voor de meeste piepers. Weleenswaar is het verstandig wanneer je besluit tot aanschaf van snag ears, een aantal zaken goed in de gaten te houden:

• Sounderbox/verlichting aansluitingen.
• Aan/uit knop van beetverklikker.
• Hoogte, breedte en dikte van je beetverklikker.
• Hoeveelheid schroefdraad van je beetverklikker,
• Snag ears i.c.m. met je te gebruiken hangers/swingers/springers.


Sounderbox/verlichting aansluitingen

Niet elke beetverklikker is gelijk. De plaats van zaken als sounderbox of verlichtingsaansluitingen zijn per merk en soms per type verschillend. Zo zitten bij Delkim- , Knucklehead en Fox piepers de aansluitingen voor aan de onderkant van de pieper. Bij een Neville of Nash SS buzzer zit de aansluiting aan de achterkant. Je moet dus de goede snag ear kiezen die het ook mogelijk maakt wanneer je niet voorzien bent van een draadloos geïntegreerd sounderbox setje, om toch i.c.m snag ears te vissen. Het bekijken van je aansluitingen en het vergelijken van de bodemplaten van de verschillende verkrijgbare snag ears raad ik zeker aan.

De bodemplaten van veel Engelse snag ears zijn gemaakt voor
Steve Neville
of Nash SS buzzers zoals deze van Steve Neville.

Natuurlijk is het zo dat in principe alle snag ears passend zijn te maken door middel van opvulbussen, ringen en quick releases. Denk hierbij eraan dat hoe meer ruimte er komt tussen de snag ears en de beetverklikkers, hoe onstabieler je setup wordt en hoe minder efficiënt de oortjes worden! Op de meest in de handel verkrijgbare quickreleases bijvoorbeeld zit enige speling. De kit-off’s van het Engelse Solar tackle zijn mijn inziens dan nog het meest stabiel.

Zoals net gezegd zijn de meeste Engelse snag ears geschikt voor Steve Neville of Nash SS buzzers. Dit komt onder andere doordat Steve Neville gezien kan worden als de vader van deze houders. Snag ears die geschikt zijn voor dit soort piepers zijn te herkennen aan de half ronde uitsparing aan de achterkant van de snag ear. Doordat deze piepers de aansluiting aan de achterkant hebben, is het mogelijk om bijvoorbeeld een Gardner ATTX systeem aan te sluiten. Iets wat bij standaard snag ears zonder gebruik van opvulbussen niet mogelijk is.

Snag ears zijn passend te maken d.m.v. quickreleases.
De setup wordt er alleen niet stabieler op!

Gelukkig hebben de hengelsportfabrikanten ook gedacht aan deze zaken en komen er langzamerhand steeds meer snag ears op de markt waarbij aansluitingen vrij worden gehouden. Voorbeelden hiervan zijn de ‘snag bar’ van Solar Tackle en de snag ears van Matrix Innovations.


De snag ears van het Engelse Matrix Innovations zijn aan de zijkanten smal
en zijn hierdoor geschikt voor nagenoeg alle soorten beetverklikkers
inclusief Steve Nevilles en Nash SS buzzers.


Aan/uitknop van je beetverklikkers

Idem dito voor wat hierboven beschreven is, is het ook raadzaam te kijken waar de aan/uitknop van je beetverklikker zich bevind. Zo zal je met Fox beetverklikkers geen last hebben. Bij Delkims waarbij de aan/uit schakelaar zich onder bevindt, zullen snag ears met een brede bodemplaat problemen geven.


Hoogte, breedte en dikte van je beetverklikker

Een derde punt waar je op moet letten, zijn zaken als de hoogte, breedte en dikte van je beetverklikker. Gebruik je kleinere types beetverklikkers als Gardner of ATTs piepers, dan is het raadzaam om te kijken naar passende kleinere snag ears. Sommige fabrikanten als Solar Tackle, Frank Lust, Steve Neville en Thinking Anglers hebben ingespeeld op deze kleinere piepers. Natuurlijk is het mogelijk om ook standaard snag ears te gebruiken in combinatie met kleine piepers. De functionaliteit gaat niet verloren. Toch gaat ook hier weer het gezegde op dat het oog ook wat wilt. Kleine beetverklikkers in combinatie met standaard hoogte snag ears is minder mooi maar geven je meer zekerheid dat je hengels niet uit je houders vallen.

Een kleine ATTs pieper i.c.m. een kleine snag ear
vervaardigd door Frank Lust.


Het merk Solar tackle heeft hierop ingespeeld met de adjustable snag bar. Een snag ear waarbij de armen verstelbaar zijn en hierdoor aanpasbaar aan de hoogte van je beetverklikker. Het voordeel is hierbij ook dat wanneer de armen volledig zijn ingeschoven, je buzzbar setup ook gemakkelijk op te bergen is.

De adjustable snag bars van Solar Tackle hebben verstelbare
armen en zijn hierdoor veelzijdiger dan andere snag ears.

De breedte van je pieper is ook een punt om mee te nemen bij aanschaf van snag ears. In principe is de theorie hierachter heel simpel. Wanneer de ruimte tussen de oortjes van je beetverklikker en de staafjes van de snag ears te groot is, heeft de hengel meer kans om in snag situaties te gaan schuiven. Een mogelijk gevolg hiervan is dat je hengels beschadigd raken. Wanneer de ruimte tussen de staafjes van je snag ears passend is op de oortjes van de beetverklikkers, hebben de hengels het minste kans om te gaan schuiven en liggen zij rotsvast.

Bij de dikte van de beetverklikker gaat het om de afstand tussen het schroefdraad van de beetverklikker en de achterkant. Sommige combinaties van beetverklikkers en snag ears passen hierdoor niet zonder opvulbussen en dergelijke. Een voorbeeld wat ik zelf heb ervaren is de combinatie van Nash SS buzzers en Proline rodholders. Doordat een Nash SS buzzer behoorlijk dik is door de sounderbox aansluiting aan de achterkant, past deze niet op een Proline rodholder. Het achterplaatje zit in de weg! Meet daarom even de afstand tussen het schroefdraad en de achterkant van je beetverklikker op voordat je tot aanschaf van snag ears overgaat!


Hoeveelheid schroefdraad van je beetverklikker

In principe worden alle beetverklikkers op de markt geleverd met minstens een centimeter aan schroefdraad. Toch raakt bij de meeste van het schroefdraad al snel vol door montage van hockey’s voor de swinger,springer of hanger aangevuld met vaak nog  de nodige rubberen opvulringetjes. Wanneer jouw beetverklikker niet beschikt over veel schroefdraad, is het raadzaam om te kiezen voor een snag ear met een dunne bodemplaat. Snag ears die hierover beschikken zijn onder andere de Proline rodholders, de standaard snag ears van Frank Lust of Matrix Innovations.


Snag ears i.c.m. met je te gebruiken hangers/swingers/springers

Als laatste is het belangrijk om rekening te houden met je te gebruiken swingers, springers of hangers. Zo zijn bepaalde snag ears uitgerust met bepaalde bevestigingssystemen voor hangers en swingers. Merken die zulke snag ears fabriceren zijn onder andere matrix Innovations, Frank Lust, Solar Tackle, Steve Neville en de Engelse merken Defiant MPS en MCF.

De Neville snag ears (de carbon versie afgebeeld) zijn uitgerust met een schroefje aan de voorzijde, op dit schroefje passen hangers van onder ander Muddy Waters. Wanneer je het schroefje uitdraait, passen hier hangers en swingers op van Solar Tackle, Osprey, Defiant MPS en Matrix Innovations.

De snag ears van Defiant MPS (links) en Frank Lust (rechts) hebben een vooruitstaand bevestigingspunt voor hangers of swingers.

Wanneer je gebruik maakt van swingers of hangers van Fox, springers (Solar Tackle Quiverloc) of wakers van andere merken die gebruik maken van een eigen bodemplaatje, is het verstandig om te kiezen voor snag ears met een vlakke bodemplaat. Snag ears als de matrix Innovations deluxe snag ears, de Solar Tackle adjustable snag bars of de snag ears van Defiant MPS en Frank Lust (op de standard versie na) vallen dan af wanneer je geen gebruik wilt maken van opvulbusjes.

De snag ears van het Engelse merk MCF worden verkocht onder de naam ‘snag sticks’en beschikken aan de voorzijde over een schroefverbinding waar hangers en swingers in kunnen worden gedraaid.


De snag ear met een enkele staaf

De laatste soort snag ears die ik wil benoemen in dit artikel zijn de snag ears van het Engelse merk Thinking Anglers. Deze snag ears beschikken in verhouding tot reguliere snag ears over een enkele staaf. Ondanks dat deze snag ears minimaal ogen, werken zij net zo als een standaard snag ear. Je monteert deze houders aan de kant waarnaar je vist. Gaat deze hengel af, dan houden deze snag ears je hengel op zijn plaats. In principe heb je dan ook niet meer nodig dan een enkele staaf. Je vist immers maar een kant op met die hengel! Het oogt minder mooi maar dit systeem is hierdoor niet minder functioneel als je vist in snag situaties.

De ‘Snag bar’van Thinking Anglers beschikken over een enkele staaf en zijn
verkrijgbaar in een korte en een lange versie.


Beschadiging van hengels?

Een vraag die ik mijzelf weleens heb gesteld en heb gehoord van anderen, is de vraag of snag ears niet de lak van je hengels beschadigd. Er bestaat natuurlijk een kans dat je hengel bij het aanslaan schraapt tegen deze stalen snag ears. Mijn mening hierin is dat snag ears die beschikken over rechte armen minder schade berokkenen dan snag ears met armen waar een bolletje op zit. Snag ears die beschikken over dergelijke bolletjes zijn onder andere Solar Tackle en Steve Neville. Bij deze snag ears bestaat de kans gewoonweg eerder dat de hengel bij aanslag deze bolletjes raakt waardoor de hengel langs deze bolletjes schraapt. Ik zelf ben van mening dat als je beetverklikkers goed passen op je snag ears, je hengel gecentreerd in de houder ligt waardoor beschadigingen vermeden kunnen worden. Mocht je toch het zekere voor het onzekere willen, dan is kun je altijd nog een shrinktube om de staafjes plaatsen om beschadiging tegen te gaan.


Zorg dat je hengel ook achter goed vast zit!

Je zal het zien. Denk je voor alles goed voor elkaar te hebben door montage van snag ears, schiet achter je hengel uit je steun! Denk eraan dat in snag situaties niet alleen aan de voorkant van je hengel druk wordt uitgeoefend, maar ook achter! Daarom wil ik drie achtersteunen bespreken die prima inzetbaar zijn in snag situaties. Alvorens over te gaan tot de bespreking van deze drie achtersteunen, wil ik nog even het advies geven dat wanneer je in snag situaties gaat vissen, je losse stevige steunen of een stabiele (liefst lage) rodpod gebruikt. Door dat er veel druk vrijkomt bij een run, is het belangrijk dat de steunen waar de hengels op vastliggen ook goed stabiel zijn. Een onstabiele rodpod zal anders omvallen bij een dergelijke run. Het verankeren is soms dan ook geen overbodige luxe!


Dan nu enkele achtersteunen waarbij ik veel vertrouwen heb in snag situaties:


Osprey rodholders

Osprey rodholders kom je momenteel (nog) niet veel tegen aan de waterkant. Dit komt enerzijds doordat dit een relatief nieuw product is, anderzijds omdat deze rodholders anders ogen dan de ‘standaard’ hengelsteunen die we gewend zijn en hierdoor het gezegde ‘wat de boer ni kent’ opgaat. Toch kunnen deze rodholders zeer doeltreffend zijn in combinatie met snag ears.
De Osprey rodholders werken met een hefboom principe gebaseerd op zwartekracht. De hengel wordt op de steun gelegd waarnaar een soort van arm over de hengel valt. Deze arm kan voorzien worden van een rubberen laag waardoor deze de hengel goed klemt en niet beschadigd. Wanneer je een run krijgt, zorgen deze rodholders ervoor dat de hengelkoon niet naar links of rechts kan uitslaan. De arm die over de hengels ligt, zorgt ervoor dat de hengel ook niet omhoog kan. De hengel blijft hierdoor op zijn plaats liggen. Het nadeel van deze rodholders is dat het aanslaan van de vis even anders te werk gaat. Ben je iemand die klakkeloos de haak goed wilt zetten en zonder nadenken de hengel van de steunen afgraait om vervolgens aan te slaan, dan is dit systeem niet aan jouw besteed. Bij dit systeem is het namelijk zo dat je eerst rustig, je hengel uit de steun haalt waarna je aanslaat. Doe je dit niet bij dit systeem, dan zal het je onnodig materiaal gaan kosten. Kan je hier mee overweg gaan, dan zijn de rodholders misschien voor jouw het proberen waard!

De Osprey rodholders zijn anders dan anders maar daardoor niet minder doeltreffend!


Gardner G hook

De Gardner G hook is eigenlijk het beste alternatief voor het snagvissen. Deze rubberen hengelsteunen die zoals de naam al doen vermoeden, zijn in een G-vorm  uitgevoerd en zorgen ervoor dat een vis niet de hengels uit je achterste steunen kan trekken. De Gardner G hook dient gevist te worden met de opening naar de kant waarnaar je vist. Vis je naar links, dan dient de G hook ook met de open zijde naar deze kant gericht te zijn. Bij een run zal de achterkant van de hengel proberen uit te wijken naar rechts waar hij tegen de G hook zal aankomen. Ook bij deze houders is het raadzaam om niet klakkeloos aan te slaan aangezien ook deze houders aan de bovenkant gesloten zijn. Ook hier dient men rustig eerst de hengel uit de steun te pakken alvorens aan te slaan.

De Gardner G hooks doen door de vorm hun naam eer aan.


Solar/fox butcups

Butcups worden vrijwel altijd gebruikt bij hoge hengel opstellingen. De hengel ligt als het ware in een çup’wat niet anders gezien kan worden als een bakje. Zowel Solar tackle als Fox zijn enkele aanbieders van deze butcups welke te verkrijgen zijn in zowel stainless steel als plastic. Het voordeel van butcups is dat de hengel aan alle kant ingesloten is. Hierdoor maakt het niet uit naar welke kant de achterkant van de hengel uitwijkt bij een eventuele run. Gezegd moet hierbij worden dat butcups alleen interessant zijn voor hengels die nog gebruik maken van dikke konen. Tegenwoordig is het de trend van fabrikanten om de hengel zo dun mogelijk te houden. Hoe dunner de koon, hoe meer speling een hengel hierdoor heeft in een butcup, hoe minder effectief het systeem wordt! Vis je met konen rondom de 4 centimeter, dan zal je zien dat deze precies in de butcups klikken en voldoende klem zitten om zelfs de hardste snag situatie de baas te zijn.

Solar butcups zijn uitermate geschikt voor hoge hengel opstellingen

Natuurlijk wil ik hierbij nog zeggen dat de drie bovengenoemde systemen slechts voorbeelden zijn. Op de markt zijn tegenwoordig veel goede hengelhouders verkrijgbaar die geschikt zijn voor snag situaties. Het belangrijkste is en blijft het vertrouwen in je hengelsetup. Als jij vind dat jouw hengelhouders voldoende klemmen, wie ben ik dan om het tegendeel te beweren? Toch wil ik jullie vragen eens te kijken naar jullie hengelhouders. Zijn ze geschikt om bij felle aanbeten je hengel op de steunen te houden?


Van de theorie naar de praktijk

Als laatste wil ik uitleggen wanneer de praktijk mij leerde dat snag ears het overdenken waard waren. Ik wil jullie meenemen op een mooie zomerse avond begin juli. Ik zou deze avond instant gaan vissen op het dichtstbijzijnde kanaal met mijn vismaat Zowi Wanrooy. Aangekomen bij het kanaal overdachten we de mogelijkheden. Toevalligerwijs waren de plekken waar je tegen een brug kon aanvissen leeg. Ons gevoel zei dat we beter maar niet konden kiezen voor deze stek. De brug was een zeer gewilde plek onder ons vissers. De vissen zouden een gepresenteerd aasje daar zeker verwachten maar waarschijnlijk niet tot zich nemen. We besloten een 40 meter van de brug te vissen. Ik viste op rechts naar de overkant toe in een hoek van een graad of 70. De andere hengel kwam voor de kant te liggen. Zowi deed het zelfde op de linkerkant. Na een uurtje zagen we een bestelbusje stoppen bij de brug. Een man stapte uit en begon met het voeren bij de brug. Zowi en ik zeiden al tegen elkaar. ‘de eerste van vanavond’. Nadat de man zijn bollen bij de brug had verspreid, reed hij weg. Enkele minuten daarna steeg mijn waker licht en volgde een lichte run. Vrij snel bleek waar we mee van doen hadden. Een mooie winde werd tussen de armen van het net getrokken. Na de lijn weer uitgelopen te hebben naar de overkant, de plek weer te hebben bevoerd met zachte mais en scopexbollen, was de rust weer gekeerd. Een tweede auto stopte bij de brug. Wederom begon een man met het aanvoeren van de brugstekken. Hij voerde iets breder dan zijn collega visser maar de plek was nagenoeg het zelfde. Lachend keken we het tafereel aan. Dat wordt nog bonje aankomende vrijdagavond! Een half uurtje later gebeurde het. De reden van dit kleine verhaal. Een uit het niets komende keiharde run zorgde ervoor dat mijn hengel richting water verdween. Met een tijgersprong  (ik wist niet dat ik zo lenig was) kon ik nog maar net de hengel grijpen alvorens deze tot onderzeeboot zou worden benoemd. De hengel had goed in de steunen gelegen maar de hoek waarin ik viste had ervoor gezorgd dat de hengel loskwam van de setup. Na een enerverende dril lag er later een mooie hooggebouwde schub in het net. Die avond was het verder rustig. We hebben nog gelachen om een derde man die ook blijkbaar de brug voor zich alleen dacht te hebben.  Een ding wist ik zeker die avond. Ik moest mijn setup veranderen om te zorgen dat een uit de steunen springende hengel me niet nog een keer zou gebeuren. Enkele weken later schafte ik mijn eerste snag ears aan. Een gebeurtenis als deze is me nooit meer gebeurd..Kortom...

Elke snag ear heeft zijn voor en nadelen. Er zijn momenteel al veel soorten op de markt en er zullen ongetwijfeld meer soorten, maten en merken bijkomen. Of je nu valt voor een lange, korte, roestvrijstalen of carbonnen versie is natuurlijk persoonlijk. Zorg er alleen voor dat de snag ears die je kiest ook functioneel zijn voor jouw visserij. Ook ik zal beamen dat snag ears niet misstaan op je setup, maar denk eraan dat alles wat je meer meeneemt naar je strek, je ook moet mee sjouwen!

Succes!

Tim van Zanten

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.