Snag ears 2012 (deel 2)

2012 was een jaar met enorm veel nieuwe snag ears. Naast alle snag ears die we in deel 1 zagen van dit tweeluik, zijn het vooral de snag ears in dit tweede deel die daadwerkelijk laten zien waar de innovaties liggen. De meest bijzondere snag ears van 2012 zijn gemaakt door een tweetal bedrijven die elkaar in rap tempo opvolgden met gave producten. Lee Valley Customs en Kudos Tackle, beide bedrijven die in 2012 sterk opkwamen, waren de leiders. Daarnaast zagen we onder andere bij Revolution en later bij Frank Lust nog enkele bijzondere snag ears. Over al deze merken en snag ears later meer. Veel leesplezier bij dit tweede deel!
 
 

De Snag Ears van Lee Valley Customs

In deel 1 van dit tweeluik lieten we al weten dat Lee Valley Customs ooit begon met een enkel arms snag ears in de style van Thinking Anglers. Begin 2012 kwam daar een nieuw type snag ear bij en dat was de Double Snag ear. Een snag ear met dubbele armen en een voor uitstaande bevestiging voor hangers. De Double Snag Ear was een vrij simpel ontwerp wat nog het meest weg had van de 'legendarische' Rod Stays van Defiant MPS. Hun innovatie op de Double Snag Ear was interessanter. Deze 'Traffic Light' snag ears hadden geen vooruitstaande bevestiging maar wel de mogelijkheid om in de oortjes isotopes te plaatsen. Deze waren zichtbaar door drie gaatjes die in de armpjes geboord waren. Het zogenaamde Traffic Light Concept. De Traffic Light Snag Ears waren in het begin gemaakt van roestvaststaal. Niet lang daarna kwamen er ook zwarte varianten uit die gemaakt waren van aluminium. Het Traffic Light idee zagen we overigens in 2011 voor het eerst bij de limited edition snag ears van het uit Kent afkomstige Carp-Tart.Lee Valley Customs Traffic Light Snag Ears in het rvs en aluminium
 
Nadat Lee Valley Customs de Traffic Light Snag Ears introduceerde, kwamen de eerste producten opgang gemaakt van 3K carbon. Lee Valley Customs wilden in een aanzienlijke tijd een nieuwe range aan producten lanceren onder de naam C-3K. Deze Carbon Fibre Range bevatte in het begin vooral bobbins, stage stands en molenhendels. Later kwam er een heuse 3K snag ear bij. Deze snag ears zijn gemaakt van zowel roestvast staal als 3K carbon. De aanduiding 3K (de zogenaamde K-factor) verteld iets over het aantal vezels waaruit het carbon is vervaardigd. Bij 3K zijn snag ears vervaardigd uit carbon met tenminste 3000 vezels (Filaments).
 

De Carbon Fibre Snag Ears van Lee Valley Customs
 

De snag ears van Kudos Tackle

Op 1 november 2012 vertelden we hier op CarpFeeling voor het eerst over het bijzondere merk Kudos Tackle. Kudos Tackle was een soort openbaring en kwam met producten die we voorheen nog niet als mogelijk hadden beschouwd. Deze kunstenaars met 3K carbon, PFTE, acetel en acryl kunnen werkelijk prachtige producten maken. Het begon dan ook interessant te worden toen ze begonnen aan snag ears.


3K Carbon Sleeves for Delkim Safe-D Snag Bars.

Het meest bijzondere is dat Kudos Tackle geen universele snag ears maakt. Zo maken ze speciale 'Sleeves' die over Safe-D Snag Bars vallen van het al besproken 3K carbon. Daarnaast maken ze ook zogenaamde 'Snag Ear Tips' die enkel de bovenkant afwerken van standaard Safe-D Snag Bars.De kracht van Kudos Tackle zit hem in het aanbod aan mogelijkheden. De kleur van de 'tips' kan zelf gekozen worden en er is tevens een mogelijkheid voor isotopes.
 

Kudos Tackle blinkt uit door de mogelijkheden

Naast deze Sleeves voor Delkim Safe-D Snag Bars zijn er door de maanden ook speciale Sleeves gemaakt voor andere beetmelders. Nog steeds werden er geen universele snag ears gemaakt maar deze keer kwamen er Sleeves voor de opbouw snag ears van JAG Products. Op deze manier kon je je Nevilles voorzien van carbon oortjes. Het mooiste is dat Kudos Tackle in dezelfde kleur als de Tips van de snag ears ook rollerwheels en Speaker Plugs (Micro Speaker Bungs) kon maken waardoor je een zeer tarty setje kon creeren.


3K Sleeves for JAG Products Snag Ears

Naast Sleeves voor Delkim Safe-D Snag Bars en JAG Products Snag Ears is er nog een derde merk waar Kudos Tackle snag ears voor maakt en dat is voor de Siren RS1 van Nash Tackle. Onlangs had Nash Tackle zelf al een aantal snag ears geintroduceerd die de standaard oortjes konden vervangen. Zo hadden ze een XL versie, een Isotope versie en een Soft Touch versie op de markt gebracht. Kudos Tackle brengt verschillende type snag ears voor de Nash beetmelders op de markt. Van standaard effen kleuren tot exemplaren voorzien van isotope.
 

Kudos Tackle Snag Ears in standaard kleuren voor de Siren RS1

Daarnaast zijn er ook voor de Siren RS1 speciale 3K Carbon Snag Ears verkrijgbaar. Hierbij kan je zelf de kleur van de Tip bepalen. Het mooie is dat je tevens een bijbehorende adapter kan laten maken voor bijvoorbeeld Stow Bobbins van Korda net als bijpassende rollerwheels. Op aanvraag is het tevens mogelijk je 3K Carbon Snag Ears te laten voorzien van een Isotope Sloth.
 

3K Carbon Snag Ears with Yellow Tips


De Snag Bars van Revolution
 

Naast Kudos Tackle en Lee Valley Customs kwam ook het Engelse Revolution met interessante snag ears. Revolution is het merk van Mark Bird en is een bedrijfje wat ooit begonnen is met hun speciale achtersteuntjes. Deze achtersteuntjes, The Revolution Rod Grip, zijn voor het echte werk wanneer je niet wilt dat je hengel maar een millimeter verschuifd. De snag ears van Revolution, Snag Bars genaamd, worden gemaakt op basis van jouw beetmelder. Zo hebben ze verschillende type bodemplaatjes waardoor ze pas echt universeel te noemen zijn. Deze bodemplaten zijn gemaakt van roestvaststaal. De armpjes zelf zijn gemaakt van aluminium. Net als bij Kudos Tackle kun je zelf de Tip uitzoeken. Er is keuze uit 7 kleuren die worden geanodiseerd. De armpjes zelf zijn 'Soft Touch' gemaakt door middel van krimpkous om je hengels zo min mogelijk te beschadigen. Erg gaaf spul wat we in Nederland heel weinig zien!


Je kan zelf de kleur van de Tips bepalen bij de Snag Bars van Revolution..
 

Frank Lust Snag Ears for Nash Siren S5

Er is wat tijd over heen gegaan tussen het eerste artikel wat ik ooit op CarpFeeling poste en dit ging over snag ears. In dit artikel kwamen de snag ears van Frank Lust al aan bod. Toentertijd maakte Frank Lust naast snag ears zelfs nog andere producten als heuse rodpods. Helaas heb ik daarna weinig meer van hem vernomen tot eind dit jaar. Toen kwam er namelijk een foto online van custom made snag ears voor de nieuwe Siren S5 Alarms van Nash Tackle.Doordat er steeds meer beetmelders op de markt komen in diverse groottes, is het zoeken naar passende snag ears steeds lastiger. Adjustable snag ears van onder andere Solar Tackle zijn een uitkomst maar de bodemplaat wilt niet altijd passen in combinatie met je pieper. Het is daarom dan ook een goede zaak dat mensen als Frank Lust, ESGF of het net al besproken Revolution daar rekening mee houden.


Frank Lust Snag Ears voor Nash Siren S5


2012 in vogelvlucht

Ondanks dat ik altijd heb gedacht dat snag ears een hype zouden zijn, blijkt het tegendeel waar. Snag ears zijn 3 jaar na hun eerste verschijning in grotere getallen verkrijgbaar als ooit tevoren. Het aantal fabrikanten die snag ears maken wordt steeds groter. Daarnaast worden de mogelijkheden qua ontwerp ook steeds groter. 2012 is een jaar geweest waar enkele fabrikanten lieten zien dat er nog voldoende te customizen valt en de limiet nog lang niet is behaald. Termen die het dit jaar goed deden waren dan ook 3K Carbon, aluminium en acryl. Steeds meer fabrikanten gaan over op carbon. Toch is het gebruik van carbon lang niet innovatief. De grondlegger van de snag ears, Steve Neville, had immers al exemplaren van carbon in het assortiment in de begindagen van de snag ear.


De door Nash Tackle zelf uitgegeven Snag Ears voor Siren RS1

Ook het gebruik van aluminium lijkt toe te nemen. Mijn inziens komt dit vooral door nieuwe productstromen als de rodsupport range van Cygnet Tackle en de Black Label Range van Fox. Black is back en aluminium leent zich fantastisch voor zwarte anodisatie. Lichtgewicht en zwart rodsupportmateriaal is terug van weggeweest en daar ligt dan ook de kracht van aluminium. De mogelijkheden met acryl worden ook steeds groter. Dit blijkt enerzijds uit het toenemende aantal custom bedrijfjes die erg handig met dit spul zijn. Anderzijds zie je dat de producten die zij maken steeds gedetailleerder worden. Als voorbeeld kunnen we bedrijven pakken als een Kudos Tackle.


Custom made Snag Ears

Toch lijkt het erop dat echte innovaties ontbreken in 2012. Kleine trends die we kunnen zien zijn wel dat anno 2012 er de mogelijkheid is om de kleur van Tip te kiezen. Dit kan zowel bij Kudos Tackle als bij Revolution. Een andere kleine trend is dat er steeds meer snag ears komen met de mogelijkheid om isotopes te monteren. Toch zijn dit enkel details. De echte innovaties lijken ver weg. Het is dan ook de vraag of snag ears op hun retour gaan. We kunnen het simpelweg niet mooier of effectiever meer maken toch?

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.