Snag ears, een jaar later

Het is al weer bijna een jaar geleden dat ik mijn eerste artikel ooit hier op CarpFeeling lanceerde. Dit artikel wat ging over de aanschaf van snag ears, was het begin van een reeks artikelen over verschillende onderwerpen. Zoals het gaat in de hengelsportwereld, zijn velen producten onderhevig aan vernieuwingen (lees: het uitkauwen van bestaande ideeën). De snag ears waren daarbij geen uitzondering. Het afgelopen jaar zien we steeds meer snag ears aan de waterkant verschijnen. De werking is doorgedrongen bij velen vissers en snag ears zijn algemeen geaccepteerd geraakt. In dit artikel gaan we kijken naar de laatste innovaties op snag ear gebied. Snag ears een jaar later!


Engelse home made snag ears


PT Products Snag Backs

Een trend van 2010 was dat  er fabrikanten aan de slag zijn gegaan met nog passender snag ears voor de dunne Steve Neville beetverklikkers. Toen de eerste snag ears uitkwamen van net genoemd merk, waren deze speciaal ontworpen voor deze dunne beetverklikkers. Ondanks dat er meerdere fabrikanten van snag ears op de markt kwamen en daardoor algemene snag ears werden ontwikkeld voor Delkim en Fox gebruikers, waren er ook fabrikanten die toegespitst bleven op deze oldskool piepers. Een daarvan is PT Products met hun Snag Backs. Een vernieuwde achterkant voor de Steve Nevilles die makkelijk met 4 schroefjes te monteren is. Deze vernieuwde achterkant heeft extra lange oortjes waardoor deze bij snag situaties ervoor zorgen dat de hengel moeilijker uit de steunen getrokken kan worden. de Snag Backs zijn van hetzelfde plastic gemaakt als de Steve Nevilles en daardoor vormt alles zo een mooie geheel! Een extra optie bij deze achterkantjes is overigens de sleuven voor Gardner betalights.

De Snag Backs van PT Products


Solar Adjustable Snagbars Magloc

Het Engelse Solar Tackle bracht eind 2009 al de Adjustable Snagbars op de markt. Een toen zeer interessante kijk op de toen bestaande snag ears. Het voordeel was de op lucht werkende schuivende armpjes van deze snag ears. Zo kon je zelf bepalen hoe lang de armpjes werden. Door extra voordelen als een zeer gedetailleerd ontwerp wat passend was voor alle beetverklikkers en een bevestigingspunt voor verschillende hangers (Matrix, Steve  Neville, Solar en Osprey oa.) waren deze snag ears toen het paradepaardje van de karpervisserij. In 2010 werd een nieuwe wijziging doorgevoerd. Het zogenaamde Magloc systeem waarbij het bevestigen van een hanger aan bijvoorbeeld deze Adjustable Snagbar een fluitje van een cent werd.  Het Magloc systeem werkt op basis van een sterke magneet waarbij je dus snel je hangers kan monteren of demonteren!

De Solar Adjustable Snagbars met Magloc sluiting


Jag Products Snag Ears

Naast PT Products heeft ook het Engelse JAG Products speciale snag ears gemaakt voor de Steve Neville beetverklikkers. Deze speciale uitschuifbare armpjes kunnen je op de achterkant schroeven van een Steve Neville Buzzer. Zo kun je zelf bepalen aan welke kant de snag ear geplaatst wordt en zijn de armpjes uitschuifbaar. Het geheel is verder uit RVS vervaardigd wat de levensduur verlengt.

De snag ears van JAG Products


X2 Storm Rodholder

Helaas zien we ook vaak in de hengelsport (en op alle andere markten) dat waar een goed idee is geboren, ook een goed idee wordt gejat. Zo kwam X2 ook op de markt met een snag ear die ze verkochten onder de naam Storm Rodholder. Deze snag ears waren niets meer dan een goedkoper versie van de Solar Adjustable Snagbars en hadden ook nog eens een zwak onderplaatje en geen bevestiging voor een waker zoals de Solar’s dat wel hebben. De prijs van deze snag ears ligt beduidend lager dan de Solar’s. daarom dat ik ook begon te redenen of je moet investeren in snag ears als je er maar weinig mee vist. Dan is een goedkoop alternatief als deze snag ears van X2 wellicht geen slecht idee.

De Storm Rodholder van X2


Defiant MPS Carbon Rod Stays

Ik durf erop te wedden dat het Exclusieve Engelse Defiant MPS de eerste fabrikant was van snag ears die een vooruitstaande bevestiging hadden voor wakers. De bevestiging van je waker aan een snag ear was natuurlijk niet vernieuwend aangezien de snag ears van Century Neville die ook al hadden. Doch was deze vooruitstaande bevestiging net wat praktischer en stond je hanger ook mooier in verhouding met je beetverklikker en lijn. De originele snag ears van Defiant MPS zijn geheel vervaardigd uit RVS. Voor 2010 bracht dit merk ook een versie op de markt met Carbonnen armpjes. Vooral bij vissers met een carbonnen of zwarte rodpod, kwam er namelijk vraag voor soortgelijke snag ears. Zowel Century Neville als Defiant MPS waren spelers die hierop inspeelden.

Defiant MPS cCarbon Rod Stays


Dymag snag bar

Een jaar geleden zagen we al bij het Engelse Thinking Anglers de eerste enkel arms snag ears. Waarom moet een snag ear immers twee oortjes hebben als je hengel maar aan 1 kant ondersteuning nodig hebt? Op dit gegeven is door verschillende fabrikanten en thuishobbyisten verder geborduurd. Een daarvan is het Exclusieve Engelse Dymag. De enkel arms snag ears van Dymag zijn van een hoge kwaliteit. de voet is van RVS en de armpjes van carbon. Een zeer chique snag ear die ook nog eens werkt.

De enkel arm snag ears van Dymag


Home made snag ears

Een andere trend die we konden waarnemen was dat steeds meer thuishobbyisten aan de gang gingen met het zelf vervaardigen van Snag Ears. Naast de al bekende snag ears van Frank Lust, kwamen er zowel uit Nederland (ESGF en No1.Products oa.) als uit Engeland verschillende home made snag ears.  Van simpele RVS snag ears tot zelf gefabriceerde carbonnen of met foam bezette exemplaren. Het maken van een snag ear hoeft dan ook niet moeilijk te zijn moeten velen hebben bedacht. Met een beetje kennis van materialen is dat is ook helemaal juist!

Creatieve Engelse oplossingen

Snag ears van de Nederlandse Marktplaats verkoper
Eat Sleep Go Fishing
(ESGF)


Beamer-PB adjustable snag ears

Als laatste dan wel hele speciale producten van Beamer-PB. Dit merk is namelijk goed in het ontwikkelen van adjustable buzz bars en snag ears! De snag ears van Beamer-PB zijn speciaal omdat de armpjes niet gefixeerd zitten. Je kan deze namelijk in de breedte stellen aan de grote van je beetverklikker waardoor deze past op alle gangbare modellen. De snag ears zijn tot in detail afgewerkt van een hoogstaand RVS. Een zeer veelzijdige snag ear die het overigens ook mogelijk maakt om met een single arm te vissen als mede om beide armen te verwijderen wanneer je je spullen na het vissen inpakt!Nawoord

Als ik de evolutie van snag ears van het laatste jaar in een notendop zou moeten beschrijven, dan zijn woorden als verstelbaarheid, gebruiksgemak en materiaalkeuze de juiste. Snag ears worden steeds veelzijdiger en gebruiksvriendelijker. Ondanks dat het idee simpel is, komen er toch steeds weer innovaties opgang. Ik ben dan ook benieuwd welke weg snag ears zullen belopen. De komende jaren!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.