Snag ears, the update

Het jaarlijkse artikel over snag ears is inmiddels op CarpFeeling een vast ritueel geworden. Ook het afgelopen jaar heb ik weer de ins en outs verzameld op snag ears gebied. In dit artikel alle snag ears die het laatste jaar op de markt zijn gebracht, de trends en ontwikkelingen en uiteraard mijn ongenuanceerde mening over snag ears van het afgelopen jaar!


Delkim Safe-D Snag bars

In mijn artikel omtrent snag ears vorig jaar mistte ik net de boot als het gaat om de dit jaar uitgekomen Safe-D Snag Bars van Delkim. Deze nieuwe snag ears worden bevestigd aan de achterkant van je Delkim en vervangen als het ware je batterijklepje. De staafjes zijn van carbon en zijn aan het eind afgewerkt met RVS kapjes. De snag ears zijn zo ontwikkeld dat de originele beschermhoesjes nog gewoon gebruikt kunnen worden. Een groot voordeel is dat deze snag ears niet meer bevestigd worden onder je pieper. Zo houdt je schroefdraad over wat altijd wel zo fijn is. Is dit nieuw? Nee eigenlijk niet aangezien Jag Products een soort gelijk concept al had! Ook blijf ik vragen stellen hoe breekbaar deze bevestiging is. Het oogt namelijk erg fragiel!


Delkim Safe-D Snag Bars


Prologic Snag Bars

En dan gaan we verder met Prologic en gaan we gelijk de eerste trend waarnemen van 2011. We zagen namelijk dit jaar dat ook dat veel andere merken snag ears hebben opgenomen in hun assortiment. Helaas was het vaak meer van hetzelfde en bleven echte noviteiten uit. Een voorbeeld is Prologic die zwart gecoate aluminium snag ears op de markt bracht met een vooruitstaande bevestiging waaraan je door middel van een quickrelease je hanger kon hangen. De quickrelease was leuk verzonnen maar ook ondertussen al uitgekakt door veel merken. Vaak heb ik het idee gehad dit jaar dat sommige grote merken de snag ear boot net niet wilden missen. Het resultaat zijn simpele, maar eerlijk is eerlijk, doeltreffende snag ears.

Prologic Snag Bars


ACE Snag Bars

Eigenlijk geldt het verhaal over Prologic ook voor Ace die met hun versie op de markt kwamen. Het betrof een RVS snag ears met een vooruitstaande bevestiging voor hangers. De Ace snag ear was speciaal vervaardigd voor Ace I3 beetverklikkers en was zo ontworpen dat makkelijk plugjes et cetera konden worden ingeplugd zonder dat de snag ears zorgde voor ruimtetekort. De uitstraling van de Ace snag ears is niet verkeerd en oogt zelfs chique. De vooruitstaande hangerbevestiging is een beetje Matrix style maar goed, we hoeven niet altijd het wiel uit te vinden!

De Ace Snag Bars


ESGF Snag ears & Softarm

Ook het Nederlandse ESGF kwam dit jaar met enkele nieuwe snag ears. Allereerst waren er de snag ears met vooruitstaande bevestiging voor je hangers en zoals je nu al merkt, bij meer merken in de range kwamen. Een ander type snag ear wat ze via Marktplaats.nl verkochten waren de zogenaamde Softarms. Bij deze snag ears zat een rubber laagje om de staafjes die de lak van je hengels eens niet beschadigden. Een leuk idee wat we eerder alleen sporadisch zagen bij thuis hobbyisten. Ook Fox zal een zelfde soort type voor 2012 in productie nemen. Ben je meer van het custom spul, kijk dan eens naar de producten van ESGF!

ESGF Softarms


Pro-Tackle Adjustable Snag Ears

Nog zo’n setje handgemaakte snag ears kwam ik tegen bij Marktplaats verkoper Pro-Tackle. Ik ben en blijf gek van handgemaakte producten en deze versie van Pro-Tackle was weer eens wat anders. In verhouding tot andere merken bevat hij op zich niet veel nieuws, hij uitschuifbaar, zagen we natuurlijk al bij Solar en later bij de imitaties van X2 en Skarp, hij heeft een vooruitstaande bevestiging voor hangers en is gemaakt van RVS. Wat ik zelf juist dan wel leuk vond was de dikte van de armpjes. Je moet er van houden maar apart is het zeker!

Pro-Tackle Adjustable Snag ears


Buzzz tackle Snag Ears

En dan gaan we naar het echte tarty spul! Buzzz Tackle is een klein Engels bedrijfje wat we ooit hier op CarpFeeling al eens kort schreven. De snag ears die zij verkopen zijn gemaakt van 8mm carbon. De onderplaat en de kopjes op de armpjes zijn van lichtgewicht aluminium. Ook deze snag ears hebben een vooruitstaande bevestiging voor de meest gangbare hangers. De armpjes zijn demonteerbaar voor wanneer je alles netjes wilt opruimen na je sessie. De lengte van de armpjes kan jezelf bepalen. Buzzz Tackle maakt alles op maat voor je! Dat custom heeft zo zijn voordelen!

Snag ears van Buzzz Tackle


Defiant MPS Titanium Rodstays

En we blijven bij de tarty spulletjes! Het Engelse Defiant MPS van Keith Fielding is al vaak hier langs gekomen op CarpFeeling. Dit kleine maar vooruitstrevende Engelse bedrijfje blijft komen met leuke producten. De Rodstays van Defiant waren een van de eerste snag ears ooit ontworpen met een vooruitstaande hangerbevestiging. Deze eerste versie was een RVS exemplaar die voor de Belgische markt werd vervaardigd door Frank Lust. Vorig jaar zagen we al dat er ook een carbon versie bij was gekomen. Helaas is deze versie alweer van het toneel verdwenen. In de plaats hebben ze een titanium versie ontwikkeld die buiten licht ook enorm sterk te noemen is. Defiant is een van de innovators als het gaat om titanium rod support materialen. Een fantastisch bedrijf met zeer schone producten!

Defiant MPS Titanium Rodstays


Carp-Tart Snag Ears Limited Edition

En dan nu de meest exclusieve snag ears van dit moment. Het Engels Carp-Tart heeft snag ears ontwikkeld in een zeer beperkte oplage. Het gaat hier om zwarte aluminium snag ears met een schroefbevestiging voor je hangers. Een leuk detail zijn de gaatjes in de armpjes. Wanneer je een isotope bevestigd in de armpjes lichten de gaatjes ’s avonds op wat een zeer uniek effect geeft. Natuurlijk ga je er niet meer vis door vangen maar innovatief is het wel! De exclusiviteit van deze snag ears is naast de oplage te danken aan het feit dat je perse in Kent moet wonen om ze te bemachtigen. Het is dan ook meer een stunt dan een slechte verkooptruc. Toch zien ze er goed uit en zijn ze door die isotopes weer eens wat anders!

De Limited Edition Carp-Tart Snag Ears


Lee Valley Customs Snag Ears

Enkel arms snag ears zagen we eerder al bij het Engelse Thinking Anglers. Ook Jag Products, Dymag Tackle, Beamer-PB, Korda Stow Bars en de eerder beschreven Delkim Safe-D Snag Bars hebben deze mogelijkheid. De snag ears van Lee Valley Customs zijn eigenlijk niet anders. Mooie afgewerkte enkel arms snag ears voor een betaalbare prijs. in principe dienen snag ears maar een kant van je hengel te ondersteunen. Meer dan dit heb je eigenlijk niet nodig!

Lee Valley Customs Snag Ears


Solar Carbon Effect Snag Bars

Solar maakte toch wel een beetje furore met hun Adjustable Snag Bars. Ze waren een van de eerste grote merken die snag ears ontwierpen met uitschuifbare armpjes. Vorig jaar zagen we naast de originele versie ook al de Magloc versie met magneetbevestiging voor je hangers. Voor dit jaar kwamen ze met de Carbon Effect Snag Bars. Mooie RVS snag ears met zwarte/carbon armpjes. Leuke oortjes voor als je vist met carbon banksticks of rodpod!

Solar Carbon Effect Snag Bars onder verschillende piepers


Thinking Anglers Snag Bars Extendable

Zojuist zeiden we al dat het Engelse Thinking Anglers de eerste fabrikant was die kwam met enkel arms snag ear. Ze hebben deze snag ears vernieuwd en voorzien van uitschuifbare armpjes. Ze zullen verkocht gaan worden onder de naam Snag Bars Extendable. Zo is het nu ook mogelijk net als bij Solar exemplaren om je snag ear aan te passen aan de hoogte van je pieper. Met deze kleine aanpassing heeft Thinking Anglers de meest veelzijdige enkel arms snag ear van dit moment gecreëerd. Die Thinking Anglers zijn zo dom nog niet!

Thinking Anglers Snag Bar Extendable


Korda Stow Bars

En dan nog enkele nieuwe snag ears van de bekende grote merken. Allereerst is daar Korda die met hun Stow concept wat dit jaar hoge ogen gooiden. Met een nette commerciële versie van de Elstow Bobbin en de nodige toebehoren daarbij, creëerden ze een ideale kit voor de karpervisser die graag actief vist. In deze range zaten ook nieuwe snag ears die werden verkocht onder de naam Stow Bars. Ze zijn verkrijgbaar in zowel het zwart als het zilver en zijn gemaakt van aluminium. De armpjes zijn horizontaal te verstellen waardoor je zelf kan bepalen hoe dicht de armpjes op je pieper staan. Dit concept is niet geheel nieuw en wie mijn snag ear artikel van vorig jaar nog kan herinneren weet dat eerder het kleine Engelse merk Beamer-PB al met dit systeem op de markt kwam. Als laatste beschikt de Korda Stow Bar ook over een vooruitstaand bevestigingspunt voor je hanger. Je zou bijna zeggen dat deze Stow Bars het beste zijn van velen versies uit het verleden!

De Stow Bars van Korda


Fox Black Label Snag Ears

De laatste maanden zien we al steeds meer spyshots voorbij komen van de nieuwe Fox Black Label range. In deze range zitten ook nieuwe snag ears die ik uiteraard niet kon missen in dit artikel. Het gaat hierbij om zwart aluminium snag ears met een vooruitstaande bevestiging voor je hangers. Het uiteinde van de armpjes is van rubber zodat je nooit de blank van je hengel beschadigd. Ik zelf vind het een mooie aanvulling op de rest van de producten uit de Black Label range. Simpele en doeltreffende snag ears die goed passen bij het totaalplaatje!


En met Fox zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Wat zijn nu de ontwikkelingen op snag ear gebied van dit afgelopen jaar? Allereerst kunnen we zeggen dat steeds meer merken snag ears zijn gaan voeren in hun range. Snag ears zijn algemeen geaccepteerd geraakt en behoren bij velen tegenwoordig tot de standaarduitrusting. Een tweede trend is dat steeds meer snag ears worden uitgerust met een vooruitstaande schroefbevestiging voor je hangers. Ondanks dat de eerste snag ears ooit, Century Neville, dit ook al hadden, zien we het nu bijna bij elk merk. Verder zijn er kleine noviteiten waar te nemen dit jaar. Zo begint het gebruik van titanium in steeds meer hengelsportproducten toe te nemen en zijn er nu zelfs al snag ears met verlichting (Carp-Tart). Ondanks dat ik zelf dacht dat het niet gekker meer kon worden hebben de merken me dit jaar weer verrast. Ik ben benieuwd wat ik volgend jaar weer mag gaan tegenkomen in de hengelsport!

Tim van Zanten,

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.