Snag ears, the update 2013

Sommige tradities houd ik graag in ere en een daarvan is de jaarlijkse update van alle snag ears en de innovaties die we het afgelopen jaar op dit gebied zijn tegengekomen. Ondanks dat ik vorig jaar al opmerkte dat echte innovaties op dit gebied tot het verleden behoren, is het altijd weer bijzonder om te zien wat er gebeurt binnen zo'n productgroep. Het afgelopen jaar hebben ik weer alle bijzonderheden, nieuwe producten en innovaties op dit gebied genoteerd. Veel leesplezier gewenst!
 


Voor de lezers onder ons die compleet nieuw zijn met het snag ears fenomeen, eerst de uitleg wat deze 'oortjes' nu eigenlijk voor nut hebben. Snag Ears zijn speciale staafjes die achter je beetmelder worden geplaatst. Je hengel komt te liggen tussen deze twee oortjes waardoor de hengel niet naar links of rechts kan. Niet heel spannend zou je zeggen! Dat klopt ook maar het wordt wel spannend als je vist in hoeken van 90 graden en met je rigje dicht bij de obstakels ligt. Het is gebruikelijk om met een (bijna) dichte slip te vissen op deze manier. Een aanbeet gepaard met onoplettendheid van de visser, zorgt voor hengels die van de beetmelder worden afgetrokken. Die oortjes kunnen dit besparen. Dit betekent dan niet automatisch dat je nog dichter bij de obstakels mag gaan vissen. Wel betekent dit dat je net wat meer tijdswinst hebt mocht je in zo'n benarde positie terecht komen.
 


De 'adjustable' Powerclips van het Duitse Carp-Sounder


Bonne, snag ears zijn dus eigenlijk gewoon een preventieve maatregel tegen het kwijtraken van je hengel door de aanbeet. Toch hebben de afgelopen edities van de jaarlijkse snag ear update ons al laten zien dat op dit simpele basisgegeven enorm is voortgeborduurd. Ook in 2013 is dit 'voortborduren' verder gegaan en heb ik 6 trends voor jullie vastgesteld. Laten we beginnen!
 


Single Arm Snag Ears uit de Carbon Fibre Range van Lee Valley Customs
 

Coloured Tips

Coloured tips betekent niets meer of minder dan dat de uiteinden van de armpjes in een andere kleur zijn dan de armpjes zelf. Deze trend zagen we in 2012 ontstaan bij merken als Kudos Tackle die hun Carbon Snag Ears en Sleeves voorzag van fluoro-colour tips. Ook het Engelse Revolution Tackle van Mark Bird kwam met deze optie. Revolution bood een scala aan kleuren aan waaronder 6 metallic kleuren! Anno 2013 zijn er meer aanbieders opgestaan die de mogelijkheid bieden om gekleurde tips te kopen. Naast dat Kudos Tackle extra mogelijkheden erbij heeft gekregen als het customizen van je Fox Black Label snag ears en dus ook de mogelijkheid van fluoro tips, kunnen ook Reaper Custom Tackle en MBR Tackle het een en ander voor je betekenen. MBR Tackle is een kleinschalig bedrijfje wat snag ears op maat maakt voor je beetmelders. De kleur van de tips kan zelf gekozen worden. Ze kunnen de kleur van de tip doorvoeren in handgemaakte rodrests en hangers waardoor je een passend setje creëert.
 


Custom Snag Ears van het Engelse MBR Tackle
 

Adjustable 2.0

Het was Solar Tackle die meer dan 5 jaar geleden furore maakte op snag ear gebied met hun Adjustable Snag Ears. Speciale snag ears van roestvaststaal welke voorzien waren van telescopische armpjes zoals we dat al kenden bij uitschuifbare antennes van bijvoorbeeld je radio. Die telescopische armpjes zorgden ervoor dat, ongeacht welke beetmelder je ook gebruikte, de oortjes altijd passend waren in hoogte. Als er een snag ear veelvuldig is gekopieerd, dan is het dit ontwerp van Solar Tackle. Waren er al een tiental merken die deze oortjes hebben gekopieerd, ook in 2013 kwamen daar copycats bij van merken als Carp Fever en D.A.M Mad met hun Solidz Snag Bars.
 


Imitaties van D.A.M. Mad en Carp Fever


Toch zagen we in 2012 ook een andere benadering van de 'adjustable' snag ear en dat was bij een bedrijf waar ik hem zelf niet had verwacht. Het Oostenrijkse Aquaborne kwam namelijk met hun versie en die was toch net even anders. Ook deze oortjes zijn gebaseerd op telescopische armen maar in plaats dat het telescopische gedeelte van groot naar klein uitschuift, schuift de versie van Aquaborne van klein naar groot uit! Nu is het niet zo dat deze snag ears beter zijn. Wel is dit een interessante benadering te noemen! Ook het Duitse Carp-Sounder had een apart benadering hiervoor met hun Powerclips. De uitwerking echter, is wellicht te grof voor de tarts onder ons. Qua functie zullen ze niet onderdoen. 
 


De 'adjustable' Snag Ears van het Oostenrijkse Aquaborne
 

Integrated Snag Ears

Een trend die we de afgelopen 2 jaar zien, is die van de Integrated Snag Ears. Dit betekent niets meer of minder dan dat er standaard snag ears zijn ingebouwd in de beetmelder zelf. Deze trend begon bij de Siren RS1 beetmelders van Nash Tackle en is het afgelopen jaar door diverse fabrikanten als een 30Plus en K-Karp overgenomen. Zo zijn de nieuwe Kodex Alarms van 30Plus uitgerust met verwijderbare snag ears en ook de nieuwe Pulsar ADS Alarms van K-Karp kennen geïntegreerde oortjes. Dit heeft voor- en nadelen. Het nadeel is dat je er altijd aan vast zit. Het voordeel is dat je geen losse snag ears meer hoeft te kopen en mee te sjouwen en fabrikanten ook heel goed begrijpen dat de verkoop van losse snag ears voor je beetmelders heel lucratief is. Kudos Tackle scoort er in ieder geval goed mee!
 


De nieuwe Kodex Alarms van 30Plus zijn voorzien van Integrated Snag Ears
 

Boat Snag Ears

Een zeer simpel idee maar mijn inziens groots in gedachte, zijn de speciale Boat Snag Ears die dit jaar uitkwamen van het Nederlandse ESGF. Deze speciale snag ears welke gemaakt zijn van roestvaststaal, zijn voorzien van hanger-aansluitingen aan zowel de voor- als achterkant van de snag ear. Het grote voordeel dat je aan de achterkant van de snag ear ook een hanger of swinger kan monteren is, dat je veel minder loze piepen hebt wanneer de boot op en neer deinst op de golven. Een stukje innovatie van Nederlandse bodem!
 


De innovatieve Boat Snag Ears van ESGF
 

Integrated Lights

De hoogtijden van de kermisverlichting zijn gelukkig wel een beetje over. Je weet wel, die paar jaar dat werkelijk alles te koop was om je rodpod om te toveren tot kermisattractie. Denk aan hangers en swingers met verlichting, verlichte rodrests, lampjes op je hengels en zelfs heuze systemen als het R-Sender System! In dat opzicht hebben snag ears gelukkig altijd de boot gemist. Als we kijken naar de eerste generaties snag ears, dan waren het maar een paar merken die snag ears met isotope sloth verkochten. Denk in het begin aan de Snag Backs van PT Products. Later was het Carp-Tart met hun exclusieve Traffic Light Snag Ears waarbij een isotope geplaatst kon worden in de geperforeerde armpjes. Dit idee werd nog later gekopieerd door Lee Valley Customs. Toch zat het er dik in dat er op een dag een bedrijf zou opstaan wat snag ears zou maken met verlichte armpjes. Zo is ook dit jaar geschied. Het was Reaper Custom Tackle die speciale Light Up Snag Ears op de markt bracht. Speciale snag ears gemaakt van roestvaststaal en carbon waarbij de tip verlicht is. De stroom voor deze van led voorziene tips, wordt gehaald, door middel van een kabeltje, uit je beetmelder. De tips zijn verkrijgbaar in diverse kleuren.
 


Verlichte tips bij de Light Up Snag Ears van Reaper Custom Tackle
 

Plastic Fantastic

Als we snag ears qua materiaal de afgelopen 5 jaar in een notendop moeten omschrijven, dan zien we dat de eerste exemplaren allen gemaakt waren van roestvaststaal. We zagen door de jaren heen dat hier materialen bijkwamen als aluminium en carbon. Denk bij carbon bijvoorbeeld aan de Century Neville versie en de Rodstays van het befaamde Defiant MPS. Niet veel later kwamen er zelfs snag ears op de markt van titanium. Dit jaar zagen we een nieuwe benadering van het Engelse Taska Tackle met hun Black Snag Ears gemaakt van kunststof! Deze snag ears zijn, ondanks de materiaalkeuze, sterk genoeg om je hengel tegen te houden. Een groot bijkomend voordeel verder, is het lage gewicht van deze oortjes!
 


De Black Snag Ears gemaakt van kunststof door Taska Tackle
 

Kortom,

Ondanks dat het erop leek dat het qua innovatie slecht gesteld was in snag ear land, waren er dit jaar toch wel degelijk nieuwigheden te melden. Naast deze 6 kleine trends, was er zoals eerder gezegd, ook weer het nodige kopieergedrag te zien. Vooral de Stow Bars van Korda zijn dit jaar veelvuldig gekopieerd door merken als Soul, TF Gear, de Pro Tech Snag Bars van Mack2 en Anti Injection van  Carp Spirit. Een kleine kanttekening is, dat de Stow Bars van Korda ook niet origineel zijn en we dit ontwerp al konden zien bij het kleine custom bedrijfje Beamer-PB.
 


Customized Fox Black Label Snag Ears by Kudos Tackle


Bonne,  er waren dit jaar zowaar innovaties te melden dus. Welke zien we volgend jaar weer terug? Ik verwacht dat vooral het Integrated Snag Ear verhaal verder zal gaan. Steeds meer beetmelders worden uitgerust met demontabele oortjes. Interessant voor de fabrikant aangezien hij lose snag ears kan verkopen als bijproduct. Interessant voor ons vissers aangezien we geen losse snag ears meer hoeven mee te sjouwen en we zelfs schroefdraad overhouden op de beetmelders. De mogelijkheden met Integrated Snag Ears zijn enorm maar zijn nog niet geëxploreerd. 2014 zal het jaar kunnen zijn waarin we deze verandering gaan zien. 2013 was in ieder geval een bijzonder jaar op dit gebied. We zullen gaan meemaken wat 2014 ons gaat bieden in deze kleine productgroep.
 


Lee Valley Customs Carbon Fibre 3K Twill Snag Ears


 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.