Snoeken is zoeken...

De uitdrukking 'snoeken is zoeken' is bekend bij de roofvissers, maar ook voor de karpers gaat deze op. Ja, natuurlijk kan je gewoon ‘blind’ voer dumpen en maar hopen dat de karpers het ooit gaan vinden, maar dan doe je jezelf tekort. Aanpassen aan de omstandigheden en blijven zoeken is mijn credo. Onderstaand verslag is van een zomersessie in Frankrijk waar dat weer eens te meer duidelijk werd.

Zelden loopt een Frankrijktrip zoals gepland, zo ook nu weer. Met het water in zicht staan we muurvast op een landweggetje. De auto graaft zich steeds verder in de blubber, dus dat wordt uitladen… Een dik uur later zijn we eindelijk weer onderweg. Boot opblazen en even buurten bij collega karpervissers. Er blijkt vrijwel niets gevangen te worden, geen goed teken dus. Aangezien het al laat is besluiten we om met de boot de plas te verkennen, misschien horen we nog ergens een karper springen. De dieptemeter en GPS gaan mee om eventuele stekken gelijk te markeren. Het water lijkt uitgestorven, totaal geen teken van leven gezien of gehoord! We besluiten om deze nacht niet te gaan vissen. Victor en ik kunnen wel wat slaap gebruiken na een lange dag in de auto. Morgen gaan we op zoek naar een alternatief water.

Altijd bereid om te verkassen
Altijd bereid om te verkassen

Als we in de ochtend bij de tweede plas aankomen zien we dat het water veel te hoog staat. Niet vreemd voor deze tijd van het jaar, maar toch een tegenvaller. Een meter of 2 minder en er is wel goed te vissen. De volgende optie is weer 3 uur rijden. Eerst maar even langs de boulangerie voor een lekker ontbijtje, het blijft toch vakantie!

Op de volgende plas is de nachtviszone nog vol met Franse vissers, maar die gaan allemaal vandaag naar huis. Omdat alle Fransen op korte afstand vissen zoeken wij plekken buiten werpafstand. Ik vis met één hengel tegen de overkant en twee in het midden van een baai. Victor met alle drie zijn hengels op het wijd. Zo is er flink wat spreiding in de hengels en weten we snel genoeg waar de vissen zich ophouden.

Ik vaar vanuit de overkant een rechte lijn richting het midden en zet, met de handheld GPS, waypoints op diverse plekken/dieptes. Zo bevissen we een flinke zone waar de karpers niet langs kunnen zonder het voer te vinden! Echt een handig apparaat en je hebt geen boeien met uitstaande lijnen nodig. Met de Go-To functie geeft ie door middel van een lijn aan waar je precies heen moet varen. Zo kun je zelfs in het donker of mist gemakkelijk de stek vinden! Alleen de afstand is wel wat problematisch, 300-400m, wat kan zorgen voor een slechte beetregistratie. Iets waar we nog diezelfde nacht achter komen…

Een van de buffels van de '30+ stek'
Een van de buffels van de '30+ stek'

In het donker horen we af en toe een karper springen, goed voor het vertrouwen! Halverwege de nacht krijgt Victor een aanbeet, die ook de lijn van zijn andere hengel meepakt. We stappen in de boot met beide hengels. De lijnen blijken toch niet in de knoop te zitten en Victor drilt de vis af in de windstille, mistige nacht. De maan is goed zichtbaar wat het plaatje compleet maakt. Het feit dat we niets over dit water weten qua bestand speelt door ons hoofd. De karper sleept ons de halve plas over, wat zou er boven komen? Keer op keer gaat ie er vandoor en neemt meters lijn. Na een tijdje zien we met de hoofdlamp een mooie spiegel draaien in het oppervlak. Uiteindelijk kan ik een hoog gebouwde spiegel voor Victor netten.

Nu de andere hengel binnen draaien, want de lijn ging een totaal andere kant op als waar hij lag! Bij het binnen draaien zit de lijn vast in wat rietstengels. Als we deze los krijgen merken we tot onze verbazing dat ook hier een karper aan zit! Alleen wel op grote afstand van de voerplek waar hij gehaakt was. De drijvende gevlochten lijn, in combinatie met een te lichte waker hebben er voor gezorgd dat de aanbeet niet door kwam. Gelukkig is hij goed gehaakt en ook dit is weer een beresterke karper. Een kwartier later liggen er twee dikke spiegels in het net, die bij weging beide boven de 30 pond uit komen. Een prachtig begin op onbekend water!

Eerste vis van de nieuwe stek!
Eerste vis van de nieuwe stek!

Tegen de ochtendschemering is het mijn beurt, helaas verspeel ik deze in de takken. Snel wordt de spoel met nylon verwisseld voor gevlochten lijn. Aangezien deze redelijk kort tegen de overkant ligt wil ik de vis snel kunnen afblokken. Hierdoor klem ik de hengel stevig in de rodlock en zet de slip bijna dicht. Helaas weet ik van de 3 aanbeten die nog volgen er slechts 1 te landen. Er zal dus nog meer aangepast moeten worden!

We besluiten om naar de overkant te verkassen. De afstanden tot de stekken worden zodoende een stuk kleiner. Hopelijk zorgt dit ervoor dat het verspelen van karpers tot een minimum wordt gereduceerd en de aanbeten beter doorkomen. De stekken worden opnieuw aangevoerd en eind van de middag ligt alles weer op zijn plek, tijd om wat eten warm te maken!

De enige hengel die is verplaatst is de hengel waar ik vier aanbeten op heb gehad. Klinkt onlogisch, maar het kan niet anders. Ik vis nu de andere kant van het schiereiland, aangezien de oude stek vanaf deze positie niet te bevissen is. Na het eten zit ik strak achter de hengels als ik een tik op mijn top krijg. Ik sta gelijk naast de hengel als die weer een ram krijgt en de waker omhoog vliegt! Het is de hengel die aan de overkant bij de takken ligt. Ik pak de hengel op en langzaam loop ik achteruit om de vis uit de takken te houden. Nu geen snelle uithalen zoals de vissen van vanochtend, maar een traag vechtende vis die zwaar aanvoelt. Als de vis ver genoeg uit de takken vandaan is stappen we de boot in. Eenmaal boven de vis worden we weer op sleeptouw genomen, de karpers op dit meer zijn echt sterk! Als de vis na een tijdje de kant opzoekt moet ik weer flink druk zetten, omdat ook de oeverzone bezaait is met takken. Uiteindelijk moet de dikke spiegel capituleren en zien we dat deze nog een slagje groter is dan de eerdere vissen, misschien zelfs… De weegschaal brengt uitkomst en geeft het verlossende antwoord, 20.9kg!

De hengels stevig in de rodlocks
De hengels stevig in de rodlocks

De aanpassingen hebben geholpen, een zinkende gevlochten lijn voor direct contact. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier ook nauwelijks last hebt van lijnzwemmers of Franse roofvissers. Om toch een beetje demping te hebben knoop ik er een stuk fluorcarbon voor. De hengel bij de takken zit klemvast in de rodlock met de slip bijna dicht, zodat ie vrijwel geen lijn kan nemen. Haak maatje 6 is vervangen door een maat 4 voor het betere sleurwerk. Ziet er wel erg lomp uit met een 18mm boilie, maar op deze manier verspeel ik geen vissen meer. We hebben niet het idee dat dit water stijf staat van de dressuur dus erg subtiel hoeft het allemaal niet.

De rest van de nacht levert voor mij enkel nog wat kleine vissen op terwijl Victor weer twee zware karpers kan bijschrijven! Omdat de twee hengels in de baai nog steeds niets hebben opgeleverd ga ik op zoek naar alternatieven. Een hengel plaats ik, een stuk verderop, onder de eigen kant. De andere op de kop van het schiereiland. Overdag is het stil, maar vroeg in de avond krijg ik zowaar een aanbeet op de hengel onder de kant. Aanvankelijk doet ie niet veel, maar onder de top duurt het toch lang voordat ik een schim kan opvangen. Als we de vis uiteindelijk netten blijkt het gewoon een mid-dertiger te zijn. Het kan snel gaan op een nieuwe stek!

Snel resultaat!
Snel resultaat!

Op de takkenstek krijg ik ook nu weer genoeg aanbeten, alleen zijn het allemaal erg kleine karpers. Victor daarentegen gaat lekker op de door ons omgedoopte ‘30+ stek’. Er is een rare opbouw van de karpers op deze plas. Zo vang ik veel karpers in de 5-6 pond range, Victor heeft niets onder de dertig pond! Tussen de 18 en 30 pond is vooralsnog afwezig. Misschien heeft het met een vidange (afvissing) te maken? Ook de volgende nacht laat eenzelfde patroon zien. Helaas komt aan al het goede een eind. Een bloedhete dag maakt een einde aan het aasgedrag van de karpers. Een blik op de vooruitzichten laat ook alleen maar (te) warm weer zien en we besluiten om voortijdig huiswaarts te keren. Maar terug komen doen we zeker!

Groet,
André de Wit

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.