Spiegelkarperprojecten

Wij karpervissers kunnen ons over het algemeen gelukkig prijzen met een goede bezetting aan karper op de meeste Nederlandse en Vlaamse wateren. Op de openbare wateren kunnen we moeder natuur hier meestal voor bedanken, maar op afgesloten wateren is het visbestand vaak gecreëerd door vroegere uitzettingen door de plaatselijke hengelsportverenigingen of vissers.


Spannend!!


Waarom spiegelkarpers uitzetten?

Het spreekt voor zich dat een bestaande karperpopulatie op een water door natuurlijke sterfte (ouderdom) en eventuele ziektes door de jaren heen sterk zal uitdunnen. Helaas kent de karper op de meeste wateren geen succesvolle voortplanting en zijn wij dus aangewezen op het uitzetten van nieuwe karpers om ook in de toekomst te kunnen blijven vissen.

In het verleden werd bij veel uitzettingen voornamelijk schubkarper uitgezet, waardoor de schub-/spiegelkarper verhouding op de meeste wateren niet erg in balans is. Combineer dat met het feit dat veel vissers een zwak hebben voor spiegelkarpers en je begrijpt dat er behoefte was aan de uitzet van meer spiegelkarpers. Met het oog op deze behoefte zijn de zogenoemde ‘Spiegelkarperprojecten’ ontstaan. Een SKP zal over het algemeen op grote waterpartijen (meren & rivieren) worden opgezet en behelst veel meer dan enkel het uitzetten van spiegelkarpers.


Monitoring

Het is erg belangrijk om te weten dat aan ieder goed beheerd SKP een gedegen onderzoek over het bestaande visbestand vooraf is gegaan. Hierbij is duidelijk geworden dat het percentage spiegelkarper of het bestand aan karper in het algemeen erg laag is en daardoor aangevuld kan worden zonder het ecosysteem van een water in gevaar te brengen. Er wordt dus niet ongecontroleerd uitgezet! Meestal wordt en SKP over een tijdsbestek van een aantal jaar uitgevoerd zodat er met beleid en planmatig vis uitgezet kan worden.


gadopteerd door mijn vriendin!

Om de ontwikkeling (groei & verplaatsing) van de spiegelkarpers te kunnen volgen, worden in de regel alle spiegelkarpers bij hun uitzetting gewogen, opgemeten en van beide kanten gefotografeerd. Hierdoor is het mogelijk om de vissen terug te zoeken als ze worden gevangen en gemeld.


De vangst van een SKP vis melden!

Als je op een groot watersysteem vist dat in verbinding staat met plassen, rivieren of kanalen, maak je een goede kans om een spiegelkarper te vangen die daar dankzij een SKP zwemt. Als je het vermoeden hebt dat je een SKP’er heb gevangen dan is het erg belangrijk dat je deze vangst meldt bij de organisatie van het SKP. Door het melden van de vangst krijgt men namelijk een goed overzicht van de groei en de verspreiding van de vissen. 

Probeer bij de vangst van een SKP vis altijd een foto van beide flanken te maken. In de regel wordt er bij de uitzettingen namelijk van beide flanken een foto gemaakt waardoor de vis te herkennen is. Deze foto is cruciaal voor het terugvinden van de bewuste vis in de registers. Geen camera bij de hand? Ook een foto op een mobiele telefoon kan voldoende van kwaliteit zijn om de vis terug te leiden naar de uitzetting.


Je zal hem maar vangen!

Daarnaast is het belangrijk om ook de lengte en het gewicht van de vis door te geven zodat de groei van de vis gemonitord kan worden. Vervolgens kan je deze foto(s) en informatie mailen naar de organisatie van een SKP bij jou in de buurt. Vergis je niet, het melden van een gevangen SKP vis is van grote waarde voor het project. Helaas zijn er veel vissers die regelmatig spiegelkarpers vangen zonder deze te melden. Hierdoor ontstaat er een vertroebeld beeld van de ontwikkelingen!


Centraal overleg spiegelkarperprojecten (COS)

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedere hengelsportvereniging of organisatie zonder overleg een SKP opstart en aan de slag gaat. Om een goed overzicht te creëren van de lopende spiegelkarperprojecten is in 2002 de COS in het leven geroepen in Amsterdam. De samenwerking tussen de verschillende projecten verloopt hierdoor veel beter. Op de website van het COS vindt je veel informatie over lopende spiegelkarperprojecten, de verschillende type uitzetspiegels en geplande uitzettingen.


Doneren en adopteren

Het uitzetten van de spiegelkarpers kost geld en SKP’s zijn vaak afhankelijk van donaties van vissers en bedrijven. Hiervoor zijn ze dus afhankelijk van jou! Om het ook voor jou interessant te maken een donatie te doen is er bij de meeste SKP’s de mogelijkheid om een vis te adopteren. Je betaald een vast bedrag (meestal ligt dit bedrag rond de 10 euro) en daarmee krijg je een uitgezette vis toegewezen. Je ontvangt een foto van de betreffende vis  met daarbij de formaten van de vis bij uitzetting. Als jouw adoptievis in de toekomst wordt gevangen dan wordt je hiervan op de hoogte gesteld!


Meehelpen met een uitzetting

Bij het doen van de uitzettingen is men vaak op zoek naar vrijwilligers. De vissen moeten immers worden opgevangen, gemeten, gewogen en op de foto gezet voor ze daadwerkelijk aan in hun nieuwe leefomgeving worden geplaatst. Voor een snelle uitzetting moet deze zogenoemde ‘wasstraat’ goed bemand zijn. Uit ervaring kan ik je verzekeren dat dit een bijzonder leuke bezigheid is. Zelf heb ik al honderden kleine spiegelkarpers op de foto gezet, variërend in grootte en de een nog mooier dan de ander!


Wil je eens meer informatie opzoeken omtrent spiegelkarperprojecten? Kijk voor meer informatie op www.spiegelkarperprojecten.nl

Frank Avezaat

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.