Stekkenpezers

Een tijdje terug hoorde ik weer eens een verhaal van een karpervisser bij wie vorig seizoen veel visplezier werd afgenomen door gasten die hem het succes niet gunden en doodleuk diens met ziel en zaligheid opgebouwde voerstek claimden. Meestal kom ik met een positief verhaal waarin het visplezier voorop staat maar het leek me toch een keer zinnig om dit gevoelige onderwerp hier eens naar voren te brengen. Je hoort helaas binnen de karpervisserij nogal eens over stekkenpezers die op andermans succes teren. Ook dat iemand een ander zijn succes misgunt en dat een narrige concurrent de ander zijn voerstek met blokken zeep letterlijk om zeep helpt is helaas niet altijd zomaar een broodje aap verhaal.
 


Dat veel karpervissers geheimzinnig zijn over de informatie achter hun succes is vaak bittere noodzaak. Je leest vaak verhalen over gasten die een grote vis gevangen hebben maar er verder niets of weinig over prijsgeven. Het zonder enige verdere info aangeklede verhaal van “ik ging naar de waterkant en ving een vis van zoveel pond” is saai om te lezen maar dat heeft vaak alles te maken met het voorkomen van ellende. Veel vissers met succes zwijgen begrijpelijk liever want anders komen er altijd wel profiteurs als vliegen op de stroop af om de boel te verzieken. Dit is helaas de realiteit.

Ik had zelf ooit een voerstek op groot water. Karpervissers die eerst heel amicaal leken, kregen hier lucht van en toen ik op een keer naar die stek ging zaten ze precies op die vierkante meters op een water van duizenden hectares. Toen ik er wat van zei werd er zonder pardon doodleuk gereageerd (zonder dat ze me aankeken… ze voelden duidelijk nattigheid) met het feit dat het water van iedereen was. Precies die paar vierkante meters te bezetten op zo,n binnenzee was wel heel toevallig. Ik was achteraf gezien te goed van vertrouwen geweest toen ik eens wat info losliet en kreeg zo het deksel op de neus.
 


Aankomen op de voerstek en een tentenkamp aantreffen


Is die betreffende mentaliteit, die gelukkig slechts voor een klein deel van de karpervissers geldt, nou echt iets specifieks binnen het karperen of geldt dat nou ook voor andere hobby's? Mensen met 2 gezichten die feitelijk louter aan zichzelf denken zoals stekkenpezers in de karpervisserij heb je overal eigenlijk wel. Ik heb voorheen bijvoorbeeld in competitieverband zowel gevoetbald als gedart en naast veel mooie herinneringen maakte ik daar ook gasten mee die de sfeer binnen een hobby via randzaken goed konden verknallen. Om even de lijn door te trekken op welke vergelijkbare manier deze liefhebberijen negatief beïnvloed werden, geef ik van beiden hier maar even een voorbeeld. 

Ooit eindigde een voetbalwedstrijd tussen mijn team (platteland) en een stadsploeg in een cultuurclash. We werden de hele wedstrijd door zowel de tegenstander als diens publiek geïntimideerd en voor boeren uitgescholden maar liepen in de stad gewoon ruim uit naar 0-6. Toen ik een corner wilde uitverdedigen en hoogstpersoonlijk in eigen doel kopte en de tegenstander zo onbedoeld de eretreffer schonk, waagden wij het om te lachen toen zij nog iets van juichgedrag vertoonden.
 


Karpervissen kan zo mooi zijn


Dat was voor onze vanaf het begin opgefokte tegenstander koren op de molen en hier kregen we de rekening voor gepresenteerd. Toen we het hoofdveld verlieten volgde er een matpartij die puur voortkwam uit hun opgebouwde frustratie. In de dartcompetitie wonnen we ooit een wedstrijd van de koploper en toen was 1 van de spelers van de tegenpartij na het verliezen van zijn single partij zo onsportief dat hij begon over het feit dat er wind zou staan op de dartbaan in onze binnenlocatie. Dit sloeg uiteraard nergens op. De sfeer werd grimmig en zonder na de wedstrijd handen te schudden verlieten de onsportieve gefrustreerde tegenstanders het pand. De overeenkomst met het karpervissen; Deze gasten waren vergelijkbaar met stekkenpezers. De beleving van een hobby werd ook hier gewoon verziekt door afgunst en negativiteit.
 


De voerstek ligt voortaan verdekt opgesteld achter deze bosjes


Terug nu naar onze gezamelijke hobby hier met helaas geen prettige slotanekdote. Ik heb eens uit de eerste hand vernomen dat een bekende karpervisser, die een aantal goede boeken schreef, op gegeven moment gestalkt werd en gewoon nergens meer kon vissen. Uiteindelijk eindigde dit zelfs in het beeindigen van de hobby wat erg jammer was. Deze persoon had namelijk zeer veel zinnigs te vertellen op karpergebied hetgeen hij dus ook middels zijn boeken aan anderen prijs gaf. Overal stonden ze op gegeven moment met verrekijkers als hij met z,n hengels de deur uit ging. Ook hadden sommigen sluw de achtergronden van de foto,s in zijn boeken goed bestudeerd en namen zijn stekken in beslag. Met zijn openheid in de boeken betaalde hij dus uiteindelijk de tol van de roem.
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.