Storm & vissen

Sinds vorig jaar noemen we de stormen in Nederland bij naam als het KNMI een code oranje of rood uitgeeft. Zo raasde dan ook het tweede weekend van februari onze eerste storm genaamd Ciara voorbij. Nadat we de storm Ciara overleefd hadden konden we ons weer al opmaken voor de storm genaamd Dennis. Als we zo het nieuws mogen geloven is storm Ellen inmiddels in aantocht. Karpervissen en deze genaamde stormen gaan dan ook zeker samen en hebben we alles even op een rijtje gezet.

# Wind (storm) op de kant, vis in de hand

Een gezegde wat we vaak horen en waar (zeker in het najaar) een kern van waarheid in zit.Storm is misschien nog beter dan wind welke op het water zorgt voor een hogere zuurstofconcentratie in het water. Hierdoor zal de karper natuurlijk meer energie hebben, zich beter voelen en dus meer activiteit vertonen. Een bijkomend voordeel van de wind over het water is dat het zorgt voor stroming van de bovenste waterlagen. Zwevende voedseldeeltjes worden door deze stroming opgepikt en meegevoerd naar de kant waar de wind tegenaan blaast. Hoewel deze voedseldeeltjes vaak veel te klein zijn voor de karper, zorgen deze deeltjes er wel voor dat de grotere insecten, kreeften en kleine (roof)visjes meezwemmen en zich hier mee voeden. Dit 'grotere' voedsel heeft een hoge voedingswaarde, een flinke energiewaarde en wordt beschouwd als veilig in een water vol strakke lijnen. De wind heeft een grote invloed op de temperatuur van het water. Karpers zijn koudbloedige dieren en zijn actiever in warm water. Hier verbrand hij meer en heeft hij dus meer voedsel nodig. Check het volledige artikel dat Erwin schreef in 2010 over karpers en wind.

De wind op de kant zorgt voor golfslag

# Tent vs. Vlieger

Maak van je tent met deze weersomstandigheden geen zogenaamde vlieger en maak daarom je tent altijd extra goed vast bij deze soort weersomstandigheden. Van een stevige bries hebben karper tenten doorgaans niet zo veel last, maar vanaf circa windkracht 7 (harde wind) zul je ze extra stevig moeten verankeren. In de karpervisserij zien we tegenwoordig extra lange pinnen welke in zeer zachte grond makkelijk te gebruiken zijn en door de extra lengte krijgen de pinnen een verhoogde lengte grip. En als ze toch op de markt zijn, gebruik deze dan ook zeker bij dit stormachtige weer. Vele merken hebben deze in hun assortiment zoals de Rod Hutchinson Bivvy Pegs, RCG extra lange Bivvy Pegs. Sommige brolly's bieden ook de mogelijkheid om (extra) stormpoles te monteren voor als de weersomstandigheden wat ruiger worden. Bijna ieder merk heeft deze wel in hun assortiment zoals bijvoorbeeld Avid Carp met de Lokdown Stormpoles. Verder zijn de storm poles ook te gebruiken om je hengels in het water te zetten en deze zijn verkrijgbaar in 36 en 48 inch.

RCG extra lange Bivvy Pegs

# Be careful

Hoe uitdagend en ontspannend het karpervissen ook is, is het erg belangrijk om het veilig te houden voor jezelf en je vismaten. Hou daarom ook altijd het weerbericht in de gaten zoals buienradar en weeronline. De voorbereiding op het vissen tijdens een storm is een must en neem daarom ook altijd je voorzorgsmaatregelen.

#Tips

  • Check de bomen voordat je je spullen er onder zet. Als de bomen nog vol blad of losse takken zitten hebben ze duidelijk al een tijdje geen wind meegemaakt. Het risico dat er bij een storm een tak uit komt vallen of een boom omwaait is dan ook een stuk groter. Nu zijn de karper tenten van tegenwoordig van goede kwaliteit maar een boom of grote tak kunnen ze echt niet aan.
  • Ga niet met de boot het water op aangezien een boot in een zware storm precies datgene doet wat jij niet wil.
  • Zorg dat je in de auto dichtbij staat en bij gevaar kunt schuilen in de auto.


Bron: Stefan van Gameren. Tegen deze boom was de bivvy niet veilig

Wees gewaarschuwd!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.