Strawberry

Strawberry, de oerflavour onder de flavours. De smaakstof van de allereerste boilies en nog steeds heeft nagenoeg iedere aasfirma een aardbeienbol in zijn pakket. Ritchie McDonald was er in Engeland ooit al vlot bij qua boilievissen met de hair rig. Hij kraakte het zeer moeilijke Ashley Pool volledig. Karpervissers waren voor die tijd al blij als ze daar 1 karper per jaar vingen. De gehele bijna onvangbaar geachte populatie kwam op zijn met strawberry geflavourde knikkers op de kant, uiteraard ook met dank aan de hair rig.
 


Er zijn door de jaren heen veel varianten verschenen. Richworth kwam met de strawberry yoghurt variant. Een prijzig maar goed vangend bolletje. Ik herinner me nog dat er vissers waren die in het kader van de Hollandse zuinigheid deze bol op de hair plaatsten en met goedkopere aardbeienboilies bijvoerden. Nu klinkt dit toch wel vrij lachwekkend maar toen werd het als slim bestempeld op de qua boilievisserij nog maagdelijke wateren. Zelf draaide ik 1 van mijn eerste boilies ooit met strawberry jam van het Engelse SBS baits. Dit was een prima flavour op basis van ethyl alcohol, dus met een snelle uitwaseming.

De strawberry isotonic ready made van Mistral baits was naar eigen ervaring ook een goed vangende variant. Deze boilie is nog immer aanwezig in het Mistral assortiment en ik las dat ze er vandaag de dag Bergamot olie (geperst uit een exotische sinaasappelachtige vrucht) aan toegevoegd hebben. Dit is geen slechte zet maar dat zullen ze wel van Nutrabaits afgekeken hebben want die firma heeft deze combinatie al jaren geleden toegepast. Hier kom ik straks nog op terug.
 


Een prima keuze op uitgestrekt water


De flavour laat zich ook goed combineren met andere flavours. Cream en scopex zijn hier de meest logische voorbeelden van. Ook op een vismeelmix werkt hij goed. De strawberry/fish ready made van het Engelse Ace baits was een veelvanger maar helaas komt hij niet meer voor in het assortiment van deze firma. Je snapt soms niet waarom een topbol geschrapt wordt. In eigen land heeft o.a. TTB baits gelukkig de stawberry/fish combinatie gehandhaafd.
 


Ook op kanalen doen ze het goed


De laatste smaakcombinatie die ik hier wil noemen is een combi van 2 flavours en een essential oil. Het betreft strawberry, cream en bergamot oil van Nutrabaits. In Engeland moet flink diep gegaan worden om op de dressuurputten karper te blijven vangen dus daar wordt continu gezocht naar de meest aparte combinaties om de karpers te blijven foppen. Het is zeker zo dat de ene flavour beter past bij een bepaalde essential oil dan de andere. Denk maar eens aan een andere goede match; Peach en black pepper.
 


Een strawberry slachtoffer, althans de vis


In het blad Carpworld las ik eens een testverslag waarbij bergamot olie met verschillende flavours uitgetest werd. Strawberry was hier mijlenver favoriet. Samen met bijvoorbeeld banaan had bergamot geen enkele meerwaarde maar met aardbei was het een voltreffer. Bij de betreffende ready mades (strawberry/cream/bergamot) van Nutrabaits klommen de karpers bij mij niet echt op de kant maar eigen gedraaide pop ups met deze bijbehorende baitspray waren op z'n Engels gezegd 'outstanding’, een schot in de roos dus. Gewoon de gesprayde pop ups op de hair zetten en andere boilies bijvoeren werkte goed. Zoekende op internet zag ik dat meerdere webwinkels in ons land nog steeds een flink assortiment baitsprays van bovenstaande firma aanbieden. Vreemd genoeg stond net weer deze ene succesvolle baitspray er niet meer bij… en toen brak m'n klomp.
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.