Succesvol vissen op de rivier

Veel karpervissers krijgen een adrenaline kick bij het zien van een stromende rivier. Het bewegende water, de grote schepen en het ruige karakter is werkelijk geweldig om naar te kijken. Qua visserij kijken de meeste vissers er als een berg tegenop. vissen op een rivier lijkt op het eerste gezicht allemaal erg moeilijk. Bij het zien van een eindeloze slok met water besef je eigenlijk pas hoe klein je bent als visser. Je hebt werkelijk geen idee waar je beginnen moet en ook aan tijd geen overvloed. Hoe kan je dan alsnog met de tijd die je beschikbaar hebt succesvol zijn op een rivier?
 


Na een tijdje fanatiek mijn eigen blog ‘Riviergeweld’ te hebben geschreven, besloot ik dit keer dan toch maar eens wat ins en outs van de rivier uit de doeken te doen. Na het schrijven van mijn stukjes vroeg ik om feedback van de forum leden. Daarin kwam een aantal keren naar voren dat er mensen waren die behoefte hadden aan een stukje over aanpak en montages. Zodoende ben ik druk geweest met duidelijke fotografie samen te stellen en de lezers zo goed mogelijk op weg te kunnen helpen. Ik zou zeggen hou je ogen goed open en maak een lijstje met spulletjes die je nodig hebt. Hier komt ie dan!
 


Voorjaar

Net als op ieder ander water dien je rekening te houden met het seizoen waarin je vist. Er zijn wel degelijk grote verschillen te merken in bepaalde stekken op de rivier. In het voorjaar kan de vis bijvoorbeeld op hele andere plekken komen dan dat ze dat in het najaar zouden doen. Nu heb ik een jaar lang fanatiek op de rivier gevist en kan ik een aardige inschatting maken over waar de vis in welke jaargetijden komt.

Het volgende is mij duidelijk opgevallen: Stekken (dan hebben we het over kribben, paaigebieden en zandplaten) die vrijwel overal ondiep zijn en in de zon kant liggen zijn in het voorjaar vaak een hele goede keus. De karper trekt van zijn overwintering plaats de rivier op om te gaan zwemmen naar deze ondiepe gebieden. Op deze plekken komt vaak als eerste het natuurlijk voedsel los en de vis weet dit feilloos aan te voelen. Een ander bijkomstig feit is dat deze ondiepe gebieden het snelste opwarmen. Omdat karper een warmte minnende vis is liggen ze om deze reden hier dan ook graag. Zelfs de kleinste verschillen in water temperatuur kunnen ze waarnemen. Hier kan je dus in het voorjaar erg goed op inspelen. Een ander voordeel in het voorjaar is dat er op de rivier nog amper tot geen natuurlijk voedsel voorradig is. aangezien rivierkarpers nogal gulzig zijn kan je op dat moment met kwaliteit aas hier erg ver mee komen en vaak goed vangen.
 


Grote ondiepe kribben die begroeid zijn met rietkragen
lenen zich erg goed voor de voorjaarsvisserij
 

Zomer

De zomer is de tijd van de meeste activiteit in en rondom de rivier. Je krijgt te maken met veel scheepvaart, pleziervaart, veel water recreatie en ook het ongedierte en water gevogelte laten je totaal niet met rust. Dit zijn dingen waar je enorm rekening mee dient te houden als het om stek keuze gaat. in deze periode gaat mijn voorkeur uit naar kribben die in een verre buitenbocht of een hele korte binnenbocht liggen. Kribben die dus eigenlijk een beetje uit de drukte liggen. Deze kribben zijn vaak broedplaatsen van natuurlijk voedsel en de vis komt hier dan ook graag om te azen.

Een nadeel van de zomer op de rivier is het natuurlijk voedsel waarmee geconcurreerd dient te worden. Er zijn mega veel mosselbanken te vinden. Overal zijn slakjes, larfjes en andere lekkernijen voor vriend karper te vinden. Dit maakt de zomer visserij een stuk lastiger dan het voorjaar. In de zomer dien je veel uren te maken om een vis te vangen. De rivier is sowieso al niet makkelijk maar dit nadelige feit zorgt nog even voor een extra puntje moeilijkheidsgraad. Wanneer je in de zomer een run krijgt van een echte rivierkarper zul je totaal versteld staan van het geen dat je meemaakt. De runs zijn werkelijk knetterhard en de drils zijn spectaculair. De vissen zijn oersterk en dat maakt het lange wachten het allemaal waard!
 


Grote en diepe kribben die buiten de drukke zones
liggen lenen zich goed voor de zomervisserij
 

Najaar

In het najaar werkt riviervissen weer net ietsje anders dan de zomer. Het natuurlijk voedsel begint weer wat af te sterven en de vissen gaan op zoek naar voedsel om hun reserves mee op te bouwen. Één van de nadelen is dat de watertemperatuur alweer begint te dalen naarmate de dagen korter en kouder worden. Een voordeel is dat de vis door het stromende water eigenlijk altijd wel blijft zwemmen. Vaak zijn er periodes met regen en koude nachten wat het vissen er niet makkelijker op maakt. Ook krijg je te kampen met waterstanden waardoor sommige stekken gedurende bepaalde periodes even niet te bevissen zullen zijn. Het kan op een rivier soms binnen een dag wel 50 cm of meer verschillen qua water diepte. Zeer zeker een feit waar je rekening mee dient te houden. Je zult niet de eerste zijn die ’s morgens wakker wordt en zijn tent vol water heeft staan. Geloof me! Ik spreek uit ervaring.

In het najaar vissen op de rivier kent ook zo zijn uitzonderlijke sessies. Wanneer je goed weet in te spelen op het aasgedrag van de vis kan het maar zo zijn dat je een paar runs op een nacht krijgt. Het rare van een rivier is dat alles mogelijk is. niets is voorspelbaar en elke sessie is weer anders. Het ei ga je er nooit vinden! Qua stekken in het najaar ben ik persoonlijk erg fan van diepe kribben waarin het water als een soort kolk rond draait. Het voedsel spoelt er in vast en de vis weet dit feilloos te vinden. Ook richting de vaargeul vissen kan zijn voordelen hebben. hier trekken altijd wel vissen door op zoek naar een lekker hapje.
 


Grote en diepe kribben lenen zich perfect voor de najaar visserij. Vaak zijn er
in deze kribben stijle taluds naar de vaargeul te vinden. Ware hotspots!
 

Montages en aanpak

Wanneer we op de putjes en vijvers vissen gebruiken we compleet andere materialen dan op de rivier. Gooi maar vast je subtiele rigjes, pva-stickjes en mini pop upjes in de prullenbak, want die ga je hier echt niet nodig hebben. Sterker nog… ze werken zwaar in je nadeel… of je moet wereldkampioen brasem en winde vissen willen worden. Neem het spul dan vooral mee! Op de rivier is het geboden dat je materiaal robuust en sterk is. Daar bedoel ik kort gezegd mee: Een goed setje hengels vanaf zo ongeveer 2,75 lbs, Een paar goede sterke molens, Een lijndikte van minimaal 0,35 en een goed stuk voorslag van zeker 0,60 fluorcarbon of shock leader. Even afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Qua haken is het aan te raden wide gape of een andere gebogen haak te gebruiken. Soms dient een vis in de stroming geblokt te worden wanneer hij op gang is. op dit moment is een haak die snel uitbuigt niet geboden. Buiten dat verwacht ik ook dat je hengels het niet langer zullen overleven wanneer je een vis verspeelt. Geloof me! Een vis verspelen op de rivier is het laatste wat je wilt. Je kunt immers dagen zonder aanbeet zitten te kijken… Welkom in de wereld die riviervissen heet! Qua aas, loodgewicht en rigs zal ik even een paar voorbeelden geven wat simpel maar doeltreffend is.
 


De rig

Ruim 20 cm onderlijn is minimaal nodig! Het liefste van gecoat materiaal als bescherming tegen alle scherpe obstakels onder water. Omdat de karpers zo gretig azen heeft het deze lengte echt wel nodig om de haak goed te plaatsen. Een stuk lood tussen de 140 en 200 gram volstaat. Een extra lange hair is bewust tegen de witvis. Een heleboel brasems en windes zullen op deze manier niet de complete montage naar binnen werken en heb je dus minder last van bijvangsten. Een mooie uitgebalanceerde snowman tussen een voertapijt van boilies heeft het tot nu toe bij mij altijd nog goed gedaan.
 


Simpel maar doeltreffend
 

De opstelling

Soms moet je de rodpod of steunen een eindje het water in te zetten. Dit is zeer bewust wanneer er over een stijl talud of puin in een krib heen gevist dient te worden. Zorg dus voordat je aan het riviervissen wilt beginnen dat je in het bezit bent van een setje lieslaarzen of een waadpak. Bij voorkeur lieslaarzen. Die heb je veel sneller ’s nachts aangetrokken wanneer je een aanbeet hebt.
 


Een waadpak of lieslaarzen zijn onmisbaar
 

Gericht voeren

Gericht en ‘compact’ bij de montage in de buurt voeren heeft mij al veel vis opgeleverd. Ik ben er namelijk van overtuigt dat wanneer er een groepje vis langs komt ze de montage veel sneller zullen mee pakken wanneer het dicht bij een bergje voer ligt. Dit omdat een riviervis naar mijns inziens een plek met veel voedsel eerder leeg schranst dan een paar afgelegen boilies waartussen hij heen en weer moet pendelen.
 


Zeer gericht voeren
 

De vis veilig zijn thuis terug geven

Bij het terug zetten van een vis op de rivier zijn er een paar zaken waar je erg goed op moet letten. Kribben liggen vaak vol met puin, stenen, schelpen, mossels en afgestorven riet stengels. Dit zijn allemaal zeer scherpe voorwerpen waar een vis zich lelijk aan kan verwonden. Zorg dus ALTIJD wanneer je een vis terug zet dat dit op een plek gebeurt waar de bodem helemaal vrij is van obstakels en bovengenoemde voorwerpen en dat er zeker minimaal knie hoogte water staat. Dan kan de vis zich ten alle tijden niet beschadigen wanneer hij zijn weg terug naar huis vervolgd. Al helemaal niet aangezien een vis altijd weer een beetje op gang moet komen na een foto sessie en vermoeiende dril.
 


Veilig terug in haar element
 

De beloning!

Riviervissen kan erg moeilijk zijn, maar het hoeft zeer zeker niet. Toen ik zelf begon met riviervissen was ik ook erg bang voor veel blanks en veel afzien. Uiteindelijk toen ik eenmaal mijn weg had gevonden en stekken leerde kennen kwam ik er achter dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn dan de meeste vissers denken. Het enige wat je nodig hebt zijn simpele montages, een goede kwaliteit boilie en een goed robuust setje hengels.
 


Wanneer je alle puzzelstukjes kloppend hebt gemaakt
kunnen beloningen als deze niet lang meer uit blijven


Een rodpod zou ik ook zeker niet laten ontbreken aangezien je op veel plekken geen steun in de grond krijgt. Verder is een goed portie geduld en doorzettingsvermogen erg belangrijk. Een paar nachten blanken is geen uitzondering maar de uiteindelijke beloning maakt alles weer goed. Ik zou zeggen… onderschat het niet, maar overschat het ook niet. Ga lekker aan de slag en doe je best! 
 


De beloning


 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.