Summer vibes

Lange en zwoele avonden, korte nachten, hitte, muggen, actieve en hongerige vissen, overvolle waterkanten, extreme wiergroei, natuurlijk voedsel en andere vissers. Het zijn zomaar enkele positieve en negatieve onderdelen van de zomervisserij, een seizoen waarin de karpers volop vangbaar zijn, maar waarin je lang niet altijd optimaal kunt profiteren van de mogelijkheden. De zomer past echter uitstekend bij mijn favoriete visserij: freestylen.

Gedurende de warmere (zomer)maanden probeer ik namelijk flink af te wisselen in mijn aanpak en te vissen op een manier die ‘goed voelt’ op dat moment. Dat laatste zeg ik er bewust bij, want niet altijd blijkt die keuze ook de meest succesvolle. Dat gokje is voor mij inherent aan het type visserij. Maar hey, als ik er maar plezier in heb! In dit artikel probeer ik je mee te nemen in mijn zomerse visserij. Hopelijk lees je tussen de regels door wat tips die je voor je eigen visserij kunt gebruiken.

In de zomermaanden geniet ik optimaal van de natuur en de uren aan de waterkant

Het ontlopen van de drukte

Iets wat mijn visserij erg kan beïnvloeden is de drukte aan de waterkant en de invloed van andere vissers. Ik heb er een hekel aan om aan te sluiten in de rij en zal vaak voor een ander water kiezen als er ergens meerdere vissers zitten. De enige uitzondering daarop is een bewuste sessie op een commercieel water. Gelukkig heb ik qua beroepskeuze een juiste beslissing gemaakt, want door mijn onregelmatige werktijden vis ik eigenlijk alleen doordeweeks en spendeer ik mijn vrije weekenden thuis met mijn vriendin. Dat is door de jaren heen een soort ongeschreven regel geworden binnen onze relatie waar we beiden goed mee kunnen leven. Sterker nog, ik zou niets anders meer willen! Doordeweeks zijn er immers veel minder vissers actief dan in het weekend en wordt er ook veel minder voer in het water gegooid. Veelal plan ik mijn wekelijkse nachtje daarom op de dinsdagnacht, waarbij ik vis tot woensdagmiddag. Dit komt niet alleen goed uit in mijn rooster (met een vaste vrije dag op woensdag), maar voor mijn gevoel staan de vissen dan ook iets minder ‘op scherp’ aan het begin van de week.

Een zomerse struinvangst
Een zomerse struinvangst

Vaak zie je immers dat er voor een weekendsessie gevoerd wordt vanaf woensdag of donderdag en dat er vanaf vrijdag wordt gevist, waarna de rust pas op zondag weer wederkeert aan het water. We kennen allemaal het begrip ‘dressuur’ en dat gaat hier ook op in mijn ogen. Het ontgaat de karpers echt niet dat het in die periode drukker is aan het water, met meer lijndruk, beweging met bootjes en voeractiviteiten.

Het is mij in het verleden al meerdere malen gebeurd dat ik aan het begin van een week erg goede resultaten behaalde, terwijl er tijdens het weekend volop werd geblankt door meerdere vissers tegelijk. Ik weet dat er veel mensen zijn die dit te ver gezocht vinden, maar ik denk echt dat je hier van kunt profiteren. Natuurlijk begeef ik me wat dat betreft in een gunstige positie, want het gros van de vissers is door werk gebonden aan de weekenden (of het vissen van korte nachtjes).

Korte nachtjes kunnen zeer effectief zijn
Korte nachtjes kunnen zeer effectief zijn

Korte nachtjes na het werk

Ik ben graag in de natuur en geniet volop van mijn uren aan de waterkant. De frisse geuren, het kabbelende water en het tactische spelletje vormen voor mij een uitstekende uitlaatklep voor het drukke dagelijkse leven. Het liefst spendeer ik daarom zoveel mogelijk tijd aan het water, maar dat is lang niet altijd mogelijk als ik mijn relatie een beetje leuk wil houden. Een oplossing daarvoor is het vissen van korte nachtjes na het werk. Vaak ligt mijn vriendin al te slapen als ik thuis kom na een middagdienst en ze mist me dan toch niet meer. Dan kan ik net zo goed richting de waterkant gaan en in de ochtend op tijd weer acte de présence geven. Het enige nadeel daarvan is dat je minder daglicht meepakt, maar het biedt ook veel voordelen.

Als ik mijzelf niet in het overwerk heb gestort dan eindigt een middagdienst meestal rond 23.00 uur. Hoewel ik dan pas mijn viskloffie aantrek heb ik vaak al de hele dag nagedacht over de tactiek en zitten dagdromen over de visserij. Deze korte nachtjes bereid ik vaak voor door een stek gedurende één tot drie dagen aan te voeren, maar het kan ook zeker lonen om kort na het weekend met een single hookbait de drukker beviste plekken af te vissen. De voerplekken van het weekend zijn tegen die tijd al een eind opgeruimd en een enkel haakaasje kan dan snel succes opleveren. De keuze tussen voeren of instant maak ik afhankelijk van het te bevissen water en de drukte van de voorgaande week.

Een kleine hoeveelheid attractief aas is genoeg
Een kleine hoeveelheid attractief aas is genoeg

Aangekomen bij het water is het (vanwege het tijdstip) vaak rustig en in veel gevallen zelfs windstil, aangezien de wind ’s nachts vaak volledig wegvalt. Het spreekt voor zich dat dit een ideaal moment is om even goed te observeren en te zien waar ik het beste kan uitpakken. Eenmaal een stek bepaald dan kunnen de hengels worden ingelegd. Ik kies vrijwel altijd voor erg attractief aas, aangezien ik in die korte momenten liefst zoveel mogelijk actie krijg. In de meeste gevallen verkies ik een attractieve boilie, maar ook pinda’s, tijgernoten en andere zomertoppers laat ik zeker niet links liggen als ik vermoed dat die het verschil kunnen maken. Iedere aanbeet is immers welkom en daarom voer ik slechts licht bij. Te stevig voeren kan ervoor zorgen dat de vis mijn haakaas te laat vindt en dat kan met een kort nachtje eenvoudig uitmonden in een blank.

Attractief aas bracht deze rijenkarper voor de derde keer op de mat
Attractief aas bracht deze rijenkarper voor de derde keer op de mat

Overigens ben ik stellig van mening dat er veel te veel gevoerd wordt door alle karpervissers bij elkaar. De oorzaak van een blank wordt vaak gezocht bij dressuur, maar als je ziet dat er op sommige wateren dagelijks tientallen kilo’s boilies te water gaan door verschillende vissers, dan snap je zelf ook wel dat de vis simpelweg genoeg te vreten heeft. Datzelfde geldt voor het najaar. Iedereen wil een goedlopende najaarsstek opbouwen en dat gaat vaak met kilo’s tegelijk, maar door het vele voer vreten de vissen zich zo snel vol dat ze hun reserves al hebben opgebouwd voor de winter langzaamaan begint. Het is niet voor niets dat goede winterwateren steeds eerder stilvallen… De grootste kans op een aanbeet heb je nog altijd door voedselnijd te creëren op je stek, dat gaat niet met kilo’s voer. Afijn, dat terzijde.

Summer essentials
"Summer essentials"

Door het lichte voeren komt een eerste aanbeet vaak snel en ook snelle vangsten van brasems of zeelt wijzen erop dat de stek is leeggegeten bij aanvang van de sessie. Op dit punt is het gewoon vissen voor één aanbeet tegelijk. Is de nacht voorbij dan schat ik mijn kansen in. De vroege ochtenduren kunnen traditioneel erg goed zijn in de zomermaanden en het loont vaak om nog even te blijven zitten. Heb ik echter een stille nacht achter de rug en weinig vertrouwen in de stek, dan kies ik er vaak voor om in te pakken en een andere stek of zelfs water te gaan bevissen voor het restant van de sessie. Het kan goed zijn dat ik dan struinend verder ga met mijn sessie. Dat kan statisch zijn of met pen- of oppervlaktematerialen.

Oppervlakteperikelen

Die oppervlaktevisserij is trouwens iets waar ik in de zomermaanden graag mee bezig ben en het is in mijn ogen de meeste pure vorm van karpervissen. Er is weinig bloedstollender dan een karperbek die zich om jouw haakaasje sluit, vlak voor je de haak zet. Daarbij heb je maar weinig materiaal nodig: een haak, aas en eventueel een controller om je aas wat verder uit de kant te krijgen.

Mijn favoriete aas voor de oppervlaktevisserij
Mijn favoriete aas voor de oppervlaktevisserij

Tijdens een uurtje oppervlaktevissen met een goede polariserende bril kan je veel effectiever zijn dan een dag met bodemaas. De vissen liggen immers graag hoog in het water of tussen waterplanten. Een klein beetje geoefend vissersoog heeft weinig moeite om een karperlichaam te ontdekken en waar het vissen op de bodem tijdens de warme zomerdagen vaak weinig oplevert, geldt dit zeker niet voor de oppervlaktevisserij. Natuurlijk zijn de vissen nu ook in de vroege en late uurtjes het meest actief, maar zelfs in de volle zon is het mogelijk om een vis over te halen tot een aasopname.

Tijdens de écht warme dagen zet ik het wekkertje extra vroeg om voor dag en dauw aan het water te arriveren en een rondje te lopen. De vissen zijn in deze vroege uurtjes vaak erg actief en goed aan het azen te krijgen.

De vroege ochtenduren brachten deze mooie schub op de kant
De vroege ochtenduren brachten deze mooie schub op de kant

Als aas maak ik doorgaans gebruik van brood, hondenbrokken, Slicker Floaters en Riser Pellets. De Slicker Floaters zijn drijvende pellets van 11mm die doordrenkt zijn met vloeibare additieven, waardoor ze zeer geliefd zijn bij de karpers. Hiervan zijn ook speciale ‘hookable floaters’ beschikbaar die je eenvoudig op de haak kunt prikken. Ik maak hier zelf graag gebruik van. De Riser Pellets bestaan uit een mix van kleine pellets in verschillende groottes. Een deel ervan drijft direct en een deel zal heel langzaam zinken en zich zo verspreiden door de verschillende waterlagen. Daarmee is het een fantastisch aas om een stek aan de gang te brengen. Dit voorjaar werd voor mij nog maar eens duidelijk wat voor een effect deze Riser Pellets hebben op de vis. Tijdens een warme voorjaarsdag zag ik een groep van zo’n twintig karpers rustig zonnen aan de oppervlakte. Ze toonden geen enkele interesse voor hondenbrokken en brood. Sterker nog, ze leken er een blokje voor om te zwemmen. Pas toen ik een paar handen Riser Pellets over de vissen liet drijven (door deze bovenwinds te voeren) werd de vis wel actief. Binnen korte tijd had ik het grootste gedeelte van de groep aan het azen en volgden er drie snelle aanbeten, waarvan ik er helaas één finaal missloeg. Tijdens het drillen van de twee gevangen vissen werd er volop doorgegeten door de rest van de groep. Ook hier geldt dat je het beste met beleid kunt voeren. Door teveel voer ineens te verspreiden wordt het steeds lastiger om jouw haakaas te laten vinden en hebben de vissen alle tijd. Het regelmatig voeren van kleine hoeveelheden aas werkt daarin veel beter en hiermee werk je voedselnijd (daar is hij weer) in de hand. Je zult zien dat de vissen het aas veel sneller pakken en minder argwaan vertonen zodra ze met meerdere vissen tegelijk vreten van weinig voer.

Na het voeren van Riser Pellets begon het grootste gedeelte van de groep te azen
Na het voeren van Riser Pellets begon het grootste gedeelte van de groep te azen

Tot slot

Zoals je ziet probeer ik mijn eigen zomervisserij afwisselend te houden en zoveel mogelijk in te spelen op de omstandigheden van dat moment. De exacte aanpak verschilt natuurlijk per water en de resultaten zeker ook. Op het ene water zal je in de zomermaanden eenvoudig succes boeken en onrustige nachten kennen met veel vis op de mat, terwijl je op het andere water moet opboksen tegen een overkill aan natuurlijk voedsel en veel moeite moet doen om überhaupt een aanbeet af te dwingen. Blijf daarom altijd nadenken en variëren in je aanpak. Lukt het niet op de bodem dan is het misschien een goed moment om eens te gaan vissen aan de oppervlakte of bijvoorbeeld met zigs. De karper blijft een gewoontedier en door logisch na te denken moet het lukken om vis op de mat te krijgen.

Enjoy the summer!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.