Te veel keus!?

Zoals met zoveel dingen kun je iets op verschillende manieren doen. Eenvoudig, maar ook geavanceerd. Wat de cover foto al verraad, bij karpervissen heb je keuze zat, en dat is alleen nog maar het aas!

Binnen het karpervissen zijn er verschillende technieken en binnen die technieken bestaan er nog ongelofelijk veel mogelijkheden. Kijk eens rond in de viswinkel en let dan op de hoeveelheid rigs en lijnen die er aanwezig zijn. Er is van alles en nog wat en vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Helaas wordt er te vaak gedacht dat wanneer je iets op de geavanceerde manier doet, het je meer en grotere vissen oplevert.

Binnen het statisch karpervissen zijn er talloze rigs en misschien nog wel meer aassoorten. Dat er verschillende soorten rigs zijn is natuurlijk super handig want in sommige situaties werkt de een gewoon beter dan de andere. Voor aas is dit idem dito. Doordat er zoveel keuze is vergeten veel mensen de eenvoudige dingen terwijl er eeuwen(!) lang super goed gevangen is met deze eenvoudige methodes. Een basis rig die gemaakt wordt met een stuk braid en een normale haak kan soms net zo goed werken als een rig die vol zit met technische elementen. Toen ik begon met zelf onderlijnen maken was mijn rig slechts opgebouwd uit deze twee elementen. De vissen zaten (bijna) altijd mooi gehaakt en op dat water ving ik met de “technische rigs” niet perse meer.

Ingewikkeld hoeft niet altijd vis op te leveren!

Toen de Engelsman Rod Hutchinson de boilie introduceerde stond de karperwereld op zijn kop. Waar voorheen veel met maïs werd gevist belandde het nu op een zijspoor. Maïs is een ontzettend attractief aas door zijn kleur en zoete smaak. Op wateren die diep in de bossen liggen en waar zelden tot nooit gevist wordt laten de karpers boilies zo goed als altijd links liggen en gaan ze massaal voor de maïs. Ook maden worden zwaar onderschat door veel mensen. Een trosje maden kan zomaar het verschil betekenen tussen vangen of blanken. Een leuke variant van het trosje maden is de kebab rig. Dit is weer een basis rig die bestaat uit weinig componenten, het enige wat verschilt is de lengte van de hair. De hair wordt langer gemaakt. Vervolgens rijg je er een stuk of 15 wormen aan. Net als maden worden wormen ook ondergewaardeerd door karpervissers. Natuurlijk aas zal altijd aantrekkelijk blijven voor onze geschubde vrienden.


De kebab rig in zijn volle glorie

Verder wordt het struinend vissen vaak afgeschilderd als een methode om kleine vissen mee te vangen. Het vissen met de pen is ontzettend efficiënt en kost je vaak maar 1 á 2 uurtjes. Het zal je verbazen hoeveel en wat je kunt vangen met deze methodes. Korsten is ook een goede manier om je vissen te vangen wanneer je weinig tijd hebt. Wanneer ze het grondaas links laten liggen kan een eenvoudige broodkorst de uitweg bieden.

Wat al deze alternatieve methodes voor het technisch en geavanceerd vissen met elkaar gemeen hebben is het feit dat het niet zo hoog in de kosten loopt. Veel van deze aassoorten kun je voor een habbekrats in de supermarkt kopen of zelfs in je achtertuin vinden.
Probeer het eens uit en vergeet vooral niet dat de sleutel tot succes soms de eenvoud van iets is!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.