Techniek & Tactiek: riviervissen in Frankrijk - deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik gaf Bob uitleg over zijn visserij op de Franse rivieren. In dit tweede deel gaat hij dieper in op het aasgebruik en de voerstrategieën die hij hanteert.

Mijn voorkeur op de rivieren gaat uit naar boilies, boilies en nog eens boilies. Freezerbaits hebben mijn absolute voorkeur, maar een goede shelflife ready kan ook prima werken. Neem wel boilies mee waar je alle vertrouwen in hebt, flinke stinkers doen het meestal net iets beter dan subtiele geurtjes aangezien je scholen vis wilt gaan onderscheppen en vastpinnen. Qua formaat voldoen de 20 millimeters prima en als je veel last hebt van witvis kan je er altijd nog twee of drie op een hair doen. Helaas heeft kopvoorn hier geen moeite mee. Vang je kopvoorn, wacht dan even een tijdje met bijvoeren anders houd je die school uren lang vast op je stek. Stoppen de vangsten van de kopvoorns, dan kan je het water weer aanvoeren met bollen.


Deze Franse rivierspiegel kon de boilies wel waarderen

Partikels trekken mij te veel witvis aan. Tijgernoten zijn niet zwaar genoeg en zinken daardoor niet snel genoeg naar de bodem in zware stroming. Hierdoor komen ze vaak ongemerkt ver van je voerstek te liggen. Om toch een meer gevarieerd voer aan te bieden, en zo meer vissen met verschillende voorkeuren aan te spreken, heb ik de laatste jaren steeds twee totaal verschillende soorten boilies gemengd gevoerd. Bij voorkeur kies ik voor een hartige bol met vismeel en combineer deze met een zoete (vismeelloze) bol. Dit was gevoelsmatig in ieder geval succesvol en zodra je merkt dat de vissen een voorkeur hebben voor één soort boilie dan kun je volledig omschakelen naar dit (haak)aas.

Ik laat de hengels zelden lang liggen en werp om de paar uur zonder vis opnieuw in. Hierbij is controle van de haak heel belangrijk, want die wordt op de rivier snel bot. Dit komt vooral door de bewegingen onder water in de stroming en op grindbedden. Ook gebeurt het vaak dat er een mossel op je haak settelt als je alles 10 uur laat liggen op of vlakbij een mosselbank. Het is een kleine moeite en je blijft lekker actief bezig.

Strategie

Veruit het allerbelangrijkste onderwerp voor een succesvolle sessie. Twee manieren van vissen sprongen er bij mij bovenuit:

  1. De instant flink verspreid aanvoeren en optoppen methode
  2. Hit & run voorvoer methode

Mijn ervaring is dat de Hit & Run methode de meest betrouwbare qua vangconstante is gebleken. De 1e methode levert je de ene keer de jackpot op en de volgende keer helemaal niets.

Methode 1 is perfect als je op één stek wil blijven. Je vangt aan met een hoeveelheid bollen naar keuze. Bij mij varieerde dit tussen de 2,5 en 5 kg, afhankelijk van de watertemperatuur en het waarnemen van vis in de zone. Deze bollen verspreid je in een flinke strook of gebied waar je in wilt vissen. Je hengels positioneer je in deze strook. Op de rand van de voerstrook zoals je al snel geneigd bent te doen, duurde gemiddeld langer tot een aanbeet volgde en geregeld nam ik een dolfinarium waar zonder aanbeten. Midden in de voerstrook gaf verreweg het beste resultaat. Het lijkt er op dat de scholen vis eerst de stek leeg vreten en pas je aas vinden als ze weggaan. Dit valt te verklaren omdat je niet in de aangevoerde zone vist, maar daarna (gezien vanuit de zwemrichting van de karper). In dit ene geval ga je er dus midden in vissen om een hoger rendement te halen. Elke 8 uur of na elke aanbeet gaat er een halve tot een hele kilo extra overheen tot het einde van de sessie.

Methode 2 biedt meer zekerheden en geeft je snel inzicht in een gebied en meerdere stuwstukken. Deze methode is wel slopend door het vele verkassen, dus reis licht! Bij aankomst rijd je eerst een berg stekken af om te observeren en een selectie te maken. Eenmaal besloten welke plekken en stuwstukken je wilt bevissen, dan kies je de meest voor de hand liggende plek voor de eerste nacht. Dit is de plek waarvan je verwacht dat er instant wel een visje uit kan komen. Hier voer je een strook/zone of een compactere stek aan, net wat je voorkeur heeft voor die plek.

Dan rijd je terug naar de 2e nachtstek en de 3e en de 4e (meer mag ook en een reserve stek is nooit weg i.v.m. andere vissers die jouw plekje ook mooi vinden) om deze aan te voeren. Ik gebruik meestal 2,5kg per persoon per stek. De 1e nacht vis je dan op stek 1 en de volgende middag inpakken en alle stekken aanvoeren om daarna op stek 2 te gaan zitten en zo voorts. Op deze manier zit je elke dag op een voorgevoerde stek en dat geeft een enorme boost aan je vertrouwen. Springt een stek er gigantisch bovenuit qua vangsten blijf dan niet een tweede nacht, hoe verleidelijk het ook is. Voer hem aan en laat één van de andere stekken vervallen om op je laatste nacht terug te komen en een volwaardige slachting aan te richten. Een tweede nacht blijven zitten levert meestal maar een fractie op van je eerste nacht op deze stek, laat je voer het werk doen. Meer dan 3 dagen achtereen voeren heeft bij mij nooit echt het verschil gemaakt. Als je een week lang gaat kan je dus boilies besparen door pas 3 dagen van te voren de beoogde stekken te gaan bevoeren in plaats van de hele week.

Hoeveel aas heb je nodig?

Voor de 1e methode is het vaak voldoende om ongeveer 5 kg boilies per visdag mee te nemen. Dit is gebaseerd op een sessie waarbij je flink zult gaan vangen. De kans dat je een deel van je aas weer mee naar huis moet nemen is natuurlijk groot aanwezig. Daarom neem ik vaak de helft aan freezerbaits en de andere helft shelflife boilies mee van dezelfde soort. Met de freezerbaits start ik de stek op en als ik halverwege te kort kom heb ik altijd nog Shelflifes voor de rest van de sessie op een toch al lopende stek. De shelflifes die je niet gebruikt kunnen de volgende keer weer mee op strooptocht.

Voor de 2e methode maak ik gebruik van een vast schema, berekend vanaf het gemiddelde aantal boilies dat ik op een sessie van vier nachten gebruik (inclusief 5kg reserve boilies). Deze reserve boilies kunnen altijd goed van pas komen als je maximaal loopt te vangen of een reserve voerstek moet opbouwen. Zo weet je dat je nooit meer dan 5kg bollen te veel mee neemt en met een beetje pech kunt weggooien. De dikgedrukte (en witte) aantallen zijn voor gebruik tijdens de daadwerkelijke visdag en nacht op die stek. Dungedrukt is de voorvoer hoeveelheid per stek. Zo kan je snel zien dat ik meestal (mei t/m november) met 30 kg boilies op pad ga en als we met zijn tweeën zijn verdubbelen we deze hoeveelheid.


Volgens velen zwom er niets meer op het stuwstuk. Dit was één van de zeven vissen uit een nacht.

Voerschema Hit & Run

 

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Stek 1

2,5

 

 

 

 

Stek 2

2,5

2,5

 

 

 

Stek 3

2,5

2,5

2,5

 

 

Stek 4

2,5

2,5

2,5

2,5

Naar huis

Reserve

5

       

Totaal KG

30

       

Ik hoop dat ik je met dit tweeluik wat bruikbare tips heb gegeven voor de visserij op de (Franse) rivieren. Veel succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.