Terugkijken en vooruitblikken

Wanneer de omstandigheden zo zijn dat ik karpervissen leuk vind, ben ik aan de waterkant te vinden. Maar nu beleef ik er gewoonweg geen plezier meer aan. De watertemperatuur en het aantal lichturen per dag zijn voor mij redenen om een potje te gaan vissen of thuis te blijven. Misschien zal ik nog een keer voor de gezelligheid vissen maar daarmee houdt het ook echt op. De hobby maakt een deel uit van m’n leven maar beheerst het niet. Vijf of zes maanden niet vissen doe ik dan ook probleemloos.
 


Komt bij dat het nog steeds gekker wordt. Het lijkt of vissers geiler worden van een vissie dan van hun eigen vrouw. Sta ik in een hengelsportzaak gaat het vaak over steknummers. Steknummers? We zijn toch zeker vissers die van wars zijn van beperkingen? Misschien is dat ook eigenlijk wel een gepasseerd station. En dan ook nog dat geklaag. Anderen zitten op hun stek en vangen doen ze slecht. Leuk hè vissen? Als ik af en toe iemand probeer duidelijk te maken dat er heel veel onbenut water beschikbaar is, word ik onbenullig aangekeken. Geen day ticket, geen syndicaten, geen examens. Wel een Vispas en een heleboel water. 
 


Hier word ik niet geil van


Ook dit jaar voelde ik weer weinig beleving anderen, behalve als het om kilo’s ging. Zo jammer heren, een beetje avontuur maakt het vissen veel leuker. Ik zou ik niet zijn als ik af en toe een regeltje aan m’n laars lap. Overigens met zeer veel respect voor de omgeving. Zo gebruik ik bijvoorbeeld nooit een grondzeil, rook ik niet en het enige afval wat ik produceer zijn eierschalen die weer meegaan naar huis. Dit crimineeltje houdt zo z’n visserij extreem simpel. Stel je eens voor hoe het was om zo'n 25 jaar geleden te vissen. Geen complexe materie, in je ééntje opgaan in de omgeving en het vangen ging bijna vanzelf. Zo makkelijk kan vangen zijn. Tel daar de spanning bij op en misschien dat je je kan voorstellen waarom ik vis zoals ik vis. 
 


Ik mocht er niet zijn maar deze was het risico waard


Zeg ik nou eigenlijk dat ik een karpervanger ben?  Ben ik dan geen karpervisser? Het gaat mij inderdaad om de knikkers en niet om het spel. Noem me een spel dat je niet speelt om de winst. Alleen een gelijkspel kent geen winnaar en verliezer. Ik wil wel even benadrukken dat het me niet om de grootte van de knikkers gaat. Maar het is toch zeker niet teveel gevraagd dat ik graag iets terugzie van m’n geïnveesteerde tijd en €-tjes. Als ik van de omgeving wil genieten dan ga ik wel wandelen ofzo. Trouwens, wist je dat wandelaars (net als boswachters, jagers etc.) heel veel zien waar wij als vissers van dromen? 
 


Knikker


Er zijn naast het vangen van een vis zat andere aardse zaken die het leven aangenaam maken en ook wel aangenamer. Lekker eten bijvoorbeeld. Als je een vrouw hebt die niet kan koken en je wilt toch fatsoenlijk eten dan moet je zelf aan de slag. Dat doe ik dus dagelijks en tijdens de wintermaanden geef ik iets meer gas. De donkere maanden worden gebruikt voor experimentjes in de keuken in de hoop dat er enkele evergreens geboren worden. De liefde van mijn vrouw gaat door de maag. Even slikken schat, hahaha. 
 


Gepekeld hammetje MKI


Tijd om in enkele zinnen terug te blikken op m'n seizoen. Een onbewust genegeerde ziekte van Pfeiffer heeft m'n seizoen aardig om zeep geholpen maar ik ben tevreden. 19 Nachten/ 17 karpers/ 15,7 kg gemiddeld/ 4 blanks. Zou iedereen hiermee tevreden zijn? Ik denk het niet. Het zegt ook niet veel. Misschien iets over de bestanden. Misschien sta ik een potje te liegen. Whatever, ik vis voor mezelf.
 


Reuben zegt dat ie nooit liegt. Hij heeft gelijk


Wat geweest is, is geweest dus wil ik zo snel mogelijk weten of m’n plannen voor volgend jaar uitvoerbaar zijn. De route naar een nieuwe stek is al bepaald maar ik zal nog een keer terug moeten om iets te meten want in m’n opwinding ben ik dat vergeten. Vervolgens met een boot de sector afvaren op zoek naar potentiële goede stekken. Veel vistijd kan ik niet verspelen want door de ligging van de stekken kan ik er maar enkele weken vissen zonder op te vallen. Dat betekent in mijn geval maximaal zes nachtjes. En als het ijs net als dit jaar half maart verdwijnt, zal ik m’n heil ergens anders moeten zoeken. 

In januari staat er een verkenningssessie op de agenda voor een stek die ik in de zomer wil leegharken met een aardige snuiter. Een aantal jaren geleden heb ik er gevist maar omdat de natuur daar haar gang mag gaan, wil ik er meer dan ergens anders eerst een kijkje nemen om onaangename verrassingen te vermijden.
 


Wat zal er veranderd zijn?


Blijven er nog twee wateren over die ik ken. Eén hiervan is me nog iets verschuldigd in de vorm van een fraaie schub. Waarschijnlijk had ik hem of haar al gevangen als ik wat langer zou blijven hangen op stekken. Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ga achter de actie aan. De laatste zit vol met verrassingen. Steeds als ik denk dat ik er klaar ben, slinger ik weer iets anders moois op de mat. Het weerhoudt me ervan om m’n biezen te pakken en een onwijs idyllisch plasje aan te pakken. Ach ja, dat ligt al twee jaar in de planning dus een extra jaartje dromen kan er nog wel bij.

Bend a rod!

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.