The effectiveness of carp hooks

In navolg van het kennisdocument Carp Hooks, staan we nog eenmaal stil bij een van de meest belangrijke aspecten als het gaat om haken. Hoe dik, dun, groot of klein ze ook zijn, of ze nu gemaakt zijn van een Vanadium of High Carbon legering en of ze nu zwart, wit of rood van kleur zijn, ze dienen maar voor een simpel doel en dat is prikken om vervolgens de vis lang genoeg vast te houden tot deze moe is en geland kan worden. Dit aspect lijkt heel simpel en eerlijk gezegd is dat door de jaren ook gebleken. Door talloze onderzoeken van instanties, waar ik later op terug zal komen, zijn we dichtbij de perfecte haak gekomen. Het probleem ligt er alleen in dat de effectiviteit van de haak en visvriendelijkheid in deze in een weegschaal gelegd kan worden en dat is jammer! In dit artikel gaan we kijken naar de meest effectieve haken, de meest omstreden haken en de vraagstukken die al decennia spelen op dit gebied. Veel leesplezier gewenst!
 


De perfecte haak bestaat niet

Alvorens ik begin wil ik eerst aangeven dat sprookjes niet bestaan. Er is geen 1 haak op de wereld die altijd vangt en nooit loslaat. Al zou je in een 30 jarige carrière als heus karpervisser constant op hetzelfde water hebben gevist, op dezelfde plek en met het zelfde type rig en dus ook haak, dan nog kan je niet spreken van een constante. Karpervissen is elke minuut anders en geen enkele minuut is het zelfde. Het gedrag van je haak is onderwater niet navolgbaar net als je niet weet hoe bodemvegetatie de inhaking kan belemmeren. Het zijn vaak details die ervoor zorgen dat een vis niet of verkeerd wordt gehaakt. Deze details zijn helaas nooit helemaal te elimineren. 

Ondanks dat er letterlijk duizenden types haken in de wereld zijn waarvan een deel geschikt is voor het vissen op karper, zijn er maar een paar haakvarianten echt populair. De longshank, curve shank en wide gape zijn de drie type haken die binnen onze tak van sport het meest voorkomen. Alle drie de varianten hebben voor- en nadelen maar zijn vrij divers in te zetten. Toch hebben we veel effectievere haken gekend in de karpervisserij die gelukkig tegenwoordig nagenoeg niet meer verkrijgbaar zijn. Denk hierbij aan de Nailer en de Benthook. 2 haken die deden wat je er van verwachte maar voor enorme schade zorgde bij de vis aldus de verhalen.
 


De originele Benthook of ook wel Winkelhaak genoemd
 

Benthooks & Nailers

In het kennisdocument beschreven we de evolutie van de karperhaak al uitgebreid. Van lompe Knife Point naar micro barb haken, van dikstelige naar dunstelige haken en van botte haken naar chemical sharped Hooks. De haakevolutie is in een sneltreinvaart gegaan. Dit is niet alleen te wijten aan betere productieprocessen en materialen. Halverwege de jaren '90 kwam ook het besef van visveiligheid om de hoek zetten. Loodclips en tubing waren hot en langzaam kwam ook het besef dat sommige haken misschien niet zo verstandig waren. In die tijd waren al 2 van de meest omstreden haken in de handel. De Benthook was vrij verkrijgbaar van merken als een Haya Busa net als de befaamde Nailers van het Engelse Carp 'R Us. Het heeft tot zeker halverwege het millennium geduurd voordat Benthooks algemeen werden geweerd door vissers. Het verbod van deze haken op de opkomende betaalwateren speelde daar zeker in mee. Leuk die haken maar waarom waren/zijn ze dan omstreden?
 


(Longshank) Nailers

De originele Nailer is een creatie van Russel Cossey en Ray Dale Smith en vond zijn weg naar karperland via het Engelse Carp 'R Us die grondlegger is van dit type haak. Eerdere haakontwerpen van onder andere Partridge of Redditch met hun Piggybacks zullen hiervoor model hebben gestaan. De Nailer is van oorsprong van het type longshank. Dit wilt zeggen dat deze een lange steel heeft. In tegenstelling tot een originele longshank, beschikt de Nailer niet over een recht shank maar over een shank met een curve van haakoog naar de weerhaak. De Nailer wordt daarnaast gekenmerkt door een korte maar rechte haakpunt (Needle Point) en een haakoog wat in het verlengde ligt van de steel. Naast de Longshank Nailer ontwierp Carp 'R Us ook een korte versie genaamd de Short Shank Nailer Hook. Later werden hier nog de Straight Shank en de Offset Nailer aan toegevoegd. 
 


3 type Nailers van het Engelse Carp 'R Us
 

De anatomie van de Nailer

Als we het hebben over Nailers, dan gaat het voor 99% om de Longshank Nailers die in slecht daglicht staan. Dit komt doordat deze haken sneller de bek van de karper zouden uitscheuren. Als we de anatomie van de Nailer bekijken, begrijpen we ook waardoor dit kan komen. De Nailer beschikt over een lange shank waardoor er onder druk meer hefboomwerking is. Hoe langer de shank is van een haak, hoe meer hefboomwerking en hoe meer kracht je uitoefent op de haakpunt. Dit kan op zich prima als je niet teveel druk op de karper hoeft te zetten. Bij obstakels wordt de kracht op de haakpunt alleen zodanig vergroot om de vis eruit te houden, dat dit flinke gevolgen kan hebben. Het uitscheuren van de bek is dan het gevolg. Dit komt mede doordat de Nailer met zijn korte rechte punt minder vlees pakt als een curve shank of haak met Beak Point. 

Een derde eigenschap is de shank die naast lang ook in een curve is gebogen. De haakpunt staat op gelijke hoogte met het haakoog en er wordt een soort van Line Aligner gecreerd. Nailers draaien snel en prikken agressief. Mede hierdoor zijn ze zo effectief. Onder grote druk zijn ze alleen minder geschikt. Het vissen in wierrijke omgevingen en/of bij obstakels is met Nailers dan ook niet aan te raden. Zijn Nailers dan ten onrechte afgeschilderd als 'gevaarlijke' haken? Bij onjuist gebruik kunnen ze inderdaad voor veel schade zorgen. Toch doen ze mijn inziens niet onder voor de bekende longshank die veel dezelfde eigenschappen kent. 
 


Nailers en Cranked Hooks van Carp 'R Us i.c.m. Mouth Snaggers
 

Benthooks

En dan misschien wel de meest omstreden haak die we kennen en dat is de Benthook. Ondanks dat we deze haak als 1 type zien, zijn er velen modellen geweest van diverse fabrikanten. De term 'Benthook' zegt in wezen ook heel weinig over deze haak. De 'bent' van de haak is namelijk in theorie de curve tussen de haaksteel (shank) en de weerhaak. In andere vistakken is een Benthook dan ook net iets anders. Zo las ik ooit eens dat bij een echte Benthook het zwaartepunt van de haak zo laag mogelijk lag waardoor de punt altijd naar beneden zou wijzen.

Toch weten we precies wat een Benthook is als we er eentje zien. De bekende Benthook is namelijk die haak met een haakse knik in de steel van tenminste 150 graden, een wijde gape en wellicht het belangrijkste, een punt die niet in lijn staat met de haaksteel. Ze zijn enorm aggressief en hebben enorm veel draaivermogen wat komt door een versterkt line aligner effect, een uitstaande punt die snel vlees pakt en een wijde gape. Hierdoor prikken ze zo effectief dat valse hakingen buiten de mond van de karper helaas sneller voorkomen. Benthooks zijn omstreden en worden door 100% van de betaalwater eigenaren verboden. Enkel in andere delen van de wereld worden ze nog ingezet. 
 


Een Benthook van Haya Busa
 

Longshank Hooks

De Longshank is wellicht de meest effectieve haak die we hedendaags kennen in onze visserij. In principe heeft een longshank alle voor- en nadelen van de Nailer. Longshanks draaien snel, prikken door de rechte punt agressief maar zijn ook gevaarlijk wanneer er door de hefboomwerking teveel druk wordt uitgeoefend op de haakpunt. Longshanks worden nog effectiever door middel van een stukje gebogen krimpkous of kant-en-klare line aligner. Toch zijn ze bij verkeerd gebruik niet beter  dan een Benthook. 
 


Longshank Hooks van Solar Tackle
 

Cranked Hook/ Tru-Turn Hooks

Een haak die veel weg heeft van de Benthook is de Cranked Hook van Carp 'R Us. Het ontwerp wordt geclaimd door Frank Warwick maar het originele ontwerp is van de Amerikaan John W. Campbell. Hij ontwierp de haak met horizontale curve in de haaksteel in 1959. In 1960 werd de deur geopend van Tru-Turn Incorporated. De Tru-Turn Hooks waren geboren. Tru-Turn haken worden gezien als de meest effectieve haken ter wereld. Ze zijn getest door onder andere het Amerikaanse leger en zijn zo goed bevonden dat ze een plekje kregen in de Military Survival Fishing Kits. Tru-Turn haken worden gekenmerkt doordat ze enorm snel prikken en veel vlees pakken. Door de buiging in de haaksteel kan je, door veel minder hefboomwerking, meer kracht zetten zonder de bek van de vis uit te scheuren. Ze werden in eerste instantie gefabriceerd voor het vissen op baars maar werden in de jaren '90 door Frank Warwick ook naar de karpervisserij gehaald. Momenteel worden ze enkel nog exclusief verkocht door Carp 'R Us.
 


De originele Tru-Turn Hook van het Amerikaanse TTI-Blakemore Fishing Group
 

De knuffelpolitiek

Op basis van bovenstaande haken, kunnen we stellen dat we zeker effectieve haken kennen. Toch is door de hele visie van visveiligheid een hoop veranderd. De effectiviteit van een haak is in de weegschaal gelegd tegenover de visveiligheid. Karpervissen is geen primaire levensbehoefte maar een hobby. Vis hoeft niet beschadigd te worden als dit niet nodig is. Daarom dat we wijzer zijn geworden en haken als Benthooks mijden. Voor betaalwater eigenaren zijn hun karpers hun brood. Ook zij willen zo min mogelijk beschadigde bekken zien. Dat is niet goed voor de vis, de commercie en daarmee hun portemonnee. Het dan ook een goede zaak dat dit type haken not done meer zijn. 

Toch durf ik ook te zeggen dat de karpervisserij de meest bijzondere vistak is die er bestaat. De visveiligheid staat zeer centraal wat we moeten toejuichen. We hebben een soort voorbeeldfunctie tegenover andere vis disciplines. Toch is het karpervissen ook een knuffelpolitiek. We leggen onze karpers op matjes gevuld met polyfone balletjes of lucht, ontsmetten de haakwond en passen one rig zodanig aan dat deze enkel in de onderlip haakt. Vervolgens ontmoet je aan het viswater een snoekvisser met een plug met 3 dreggen en dus 9 haken.! Hij vangt een essox, gooit hem in het gras en onthaakt hem hardhandig met een forceps. Laten we nog maar niet spreken over Bow- of Spearfishing in de rest van de wereld. Karpervissen is een mooie sport waar we verder zijn dan andere visdisiplines. Laten we daar trots op zijn. We beginnen met de haakkeuze.
 


De toekomst? (Foto bron: De Tacklebox)
 

Nawoord

We hebben sommige haken gemeden doordat ze te snel schade zouden berokkenen (bij onjuist gebruik) Daarnaast zijn we meer gaan nadenken over het gehele idee achter het boltrig principe en over de voor- en nadelen van weerhaken. We hebben haken scherper gemaakt en coatings gevonden die zo weinig weerstand hebben dat de haakpenetratie wordt bevordert. We hebben pijnlijk geleerd van verkeerde haken en de schade die zij hebben berokkent. Velen merken, magazines en websites hebben informatie geboden over het gebruik van longshanks en andere effectieve haken. We vangen meer karper als ooit tevoren met haken die we zelf effectiever hebben gemaakt door middel van kant-en-klare line aligners en krimpkous. Natuurlijk proberen we daarmee het Benthook principe na te bootsen maar wat effectief is dat principe ook! We hebben geleerd. Enkel de toekomst kan ons meer leren.
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.