The Footprint of a Carp Angler (deel 2)

Vorige week startte we met het eerste deel van dit drieluik. We namen je mee in de wereld van het vislood, de gevolgen op de lange termijn en enkele oplossingen die het probleem gedeeltelijk kunnen verhelpen. In navolging van het vislood, gaan we in dit artikel verder kijken naar de gevolgen van onze massale visserij. We stelden al dat onze voetafdruk wordt bepaald door consumptie en afval. Vooral dit afval, waste genaamd, bepaald voor een groot deel de toekomst van onze wereld.
 


Welvaart

Welvaart betekent consumptie en consumptie betekent afval. Met alles wat wij consumeren, creëren we tegenwoordig afval. Het is anno 2013 gebruikelijk dat er overal een verpakking omzit. Endtackle op een blisterverpakking, een molen in een doosje van karton en boilies in plastic zakken. Toch was ooit alles anders maar door de economische groei van na de 2e wereldoorlog, veranderde er veel. Door een toenemende vraag naar producten, werden er steeds meer kunststoffen gebruikt en werd tevens een wegwerpmaatschappij gecreëerd. We zijn de afgelopen decennia, steeds meer van gebruiksgoederen naar verbruiksgoederen gegaan waardoor het milieu dubbel werd belast.
 


We hebben ons best gedaan de afgelopen jaren
 

500 kilo

Eerlijk is eerlijk, wij karpervissers vertegenwoordigen maar een klein stipje van de mensen in Nederland. Het is ook waar dat een karpervisser ook gewoon een persoon is en niet meer of minder afval produceert dan zijn of haar buurman. Toch weten we allemaal dat er qua afval genoeg mogelijkheden zijn om het verblijf in de natuur te veraangenamen en dat niet alleen. Met bewuste keuzes kunnen we zelfs op diverse gebieden onze footprint verbeteren. Gemiddeld maken we in Nederland per inwoner een 500 kilo aan afval per jaar. In tijden van economische crisis, daalt dit getal licht. Toch zal het een fijn doel zijn als hiervan 0% in het water of aan de waterkant beland.
 


Massaproductie vs. Economisch gewin

Voordat we overgaan naar de waterkant en de afvalberg die we op sommige wateren aantreffen, gaan we eerst kijken naar productie, afval, recycling en de vraag en aanbod kant. We kunnen namelijk binnen onze visserij de footprint al in de hengelsportzaak verbeteren en dat heeft alles te maken met keuzes. Anno 2013 zijn er legio merken die veelal dezelfde hengelsportproducten verkopen. Soms wijken deze producten van elkaar af door vorm en kwaliteit. Soms komt het voor dat een bepaald product door een 20-tal fabrikanten wordt verkocht waarbij enkel een merkje of kleurtje het verschil moet maken. Het prachtige is dan ook dat al deze 20 fabrikanten dit product ook nog als innovatief bestempelen wat natuurlijk pure marketing is.
 


1 product uitgebracht door tientallen fabrikanten
 

Keuzes

In Nederland zijn we welvarend. Althans, welvarender dan mensen in 3e wereldlanden. We hebben geld te besteden en hebben ruime keuze uit diverse prachtige producten. Als we het Random nieuws als gemiddelde nemen, komen er wekelijks wel producten uit die al bestaand waren maar in een nieuw jasje zijn gestoken. Mede hierdoor, is de keuze reuze. Helaas betekent zoveel keuze in de hengelsportzaak, ook dat er enorm veel geproduceerd wordt. Met het toenemende aantal fabrikanten, is de afgelopen decennia een productstroom opgang gekomen waardoor de markt verzadigd is geraakt.
 


Karpervissen als lifestyle

In het vorige item stelden we al, waar een markt is, zijn spelers. Naast de massaproductie van hengelsportmaterialen,  kennen we ook nog zoiets als innovatie. Het verbeteren van bestaande producten of het ontwikkelen van nieuwe producten! Vooral dit laatste is natuurlijk fijn voor de sport. We willen immers allemaal meer vangen, comfortabeler vissen et cetera. Toch zijn het vaak producten waar we niet direct behoeften aan hebben en die een functie hebben gekregen. Denk aan de Seatcovers voor in je auto van Nash Tackle, de velen hippe carpy kledingmerken of het karperbier van La Birra del Carpista. Producten die leuk erbij zijn maar je niet in de basis ondersteunen bij je hobby. De markt is niet meer enkel gericht op het vissen zelfs maar ook op het vissen als lifestyle. Een leuke marketingtruc.
 


Karpervissen als lifestyle
 

Innovatie

Geloof mij, ik als materiaalfreak stimuleer alleen maar innovatie. Toch weet ik als geen ander dat we met een veranderende markt te maken hebben. Fabrikanten zetten alles op alles om producten te bedenken die anders zijn en vooral uniek, om ervoor te zorgen dat ze in deze zwakke economische tijden hun hoofd boven water kunnen houden en marktaandeel kunnen winnen. Dit heeft zowel voor- als nadelen voor het milieu. Er wordt meer geproduceerd, we gebruiken meer grondstoffen, we moeten alles verpakken in kunststoffen en we moeten ervoor zorgen dat de producten, die hoofdzakelijk uit Azië komen, ook nog eens worden getransporteerd naar Europa. Hier in de winkels moeten deze producten verkocht worden. Lukt dit niet door een hoge kostprijs of een inferieure kwaliteit, dan krijg je overschotten. Tel hierbij op dat dit product dan ook nog eens door de tijd wordt ingehaald door verdere innovatie, en je begrijpt dat dit product blijft liggen en uiteindelijk afval wordt.
 


Kwaliteit

De grote pest momenteel is, dat de aanbodzijde groter is dan de vraag. Wie kijkt op de grote internationale aanbieders als een Alibaba, weet dat er enorme massa’s aankopen te doen zijn enkel van hengelsportmateriaal. Dit spul is goedkoop en veelal van een inferieure kwaliteit. Mede daardoor gaat het product sneller kapot waarna het beland op de mondiale afvalberg. In de hengelsportzaak is het niet veel anders. We kennen a-merken, b-merken en c-merken. Van producten als het simpele loodclipje, zijn wel 30 variaties te verkrijgen van evenveel merken en ook hier zie je weer kwaliteitsverschil. Elke visser kijkt anders naar een product. De ‘mooie weer’ visser zal minder euro over hebben voor bijvoorbeeld een hengel als de diehard die koste wat het kost kwaliteit wilt hebben. We hebben allen een ander budget om te besteden en kopen kwaliteit naar dat budget.
 


Carbon banksticks kopen per 200 stuks via Alibaba.com
 

Tips

Waar het op neer komt, is dat we velen merken in karperland kennen met allen hun eigen kwaliteit. Door het groeiende aantal merken en daarmee producten, creëren we meer afval en verbruiken we meer grondstoffen. Een groot gedeelte van deze producten zijn van een inferieure kwaliteit. Producten die dus snel kapot gaan en eerder op de afvalberg liggen dan de levensduur die verwacht wordt. Wat kunnen wij daaraan doen? Simpelweg bewuster kopen en het liefste minder! Hieronder enkele tips van mij waar je op kan letten bij aanschaf:

Hoe meer je koopt, hoe meer er wordt geproduceerd. Goed voor de economie maar slecht voor het milieu. Bedenk eerst goed of je een product echt nodig hebt alvorens je tot aanschaf overgaat.

• Product nodig als een molen? Kijk eerst eens of dit product niet 2e hands te koop is. Buiten dat het je vaak veel knaken bespaard, is 2e hands een prima vorm van hergebruik.

• De prijs zegt vaak wat over de kwaliteit. Het goedkoopste product zal nooit het beste product zijn. Bedenk dat spullen die je intensief wilt gebruiken, ook van materialen gemaakt moeten zijn die dit aankunnen. Spullen die je minder intensief gebruikt, hoeven niet altijd een vermogen te kosten!

• Koop eens producten die minder catchy zijn verpakt. Op het eerste gezicht, ziet het product er minder aantrekkelijk uit maar bedenk ook dat  de producten van de grote merken duurder zijn doordat je ook betaald voor het image van het merk, de dure verpakking, de marketingcampagne et cetera.

• Probeer impulsaankopen te vermijden. Buiten dat het je enorm veel centen scheelt, heb je meer tijd om je eens te verdiepen in producten en heb je meer kans om een overwogen keuze te maken.

• Stel je verwachting bij. Banksticks van aluminium met koppen van messing, gaan minder lang mee dan banksticks van roestvaststaal. Je kan vaak zelf wel aanvoelen of een product stevig/duurzaam is of niet. De prijs/kwaliteitsverhouding is vaak niet moeilijk te bepalen.

• Stimuleer de custom market. De enigste manier om zinloze massaproductie te stoppen, is door niet meer te kopen. Waar geen vraag is, is geen aanbod. Liever een hoge prijs betalen voor een goed product dan een lage prijs voor een inferieur product.

• En dan de laatste en minst haalbare tip, probeer producten te kopen die makkelijk te recyclen of hergebruiken zijn. Banksticks van roestvaststaal, zijn makkelijker te recyclen dan gecoat en geanodiseerd aluminium.
 


Kwaliteit gaat vaak boven kwantiteit
 

Kortom

We kunnen bij de aanschaf van producten de afvalberg al verkleinen. Kwalitatief hoogwaardige producten gaan vaak langer mee en hoeven minder frequent te worden aangeschaft. Goedkoop is vaak duurkoop en de aankoop stimuleert de massaproductie van dit soort inferieure producten. Als laatste dan nog een laatste tip. Gooi oud lood bij het klein chemisch afval (KCA), voer kapotte beetmelders als elektronica af en scheidt kunststoffen van metalen. Kapotte hengelspullen kunnen een 2e leven gaan leiden door recycling.
 


Op de site van elke gemeente is wel te lezen wat onder Klein Chemisch Afval (KCA) hoort
 

Nederland schoon

Afval aan de waterkant is een tweede punt waar wij vissers veel invloed op kunnen uitoefenen en is tevens gelijk een inkoppertje. We stelden al dat de footprint wordt bepaald door consumptie en afvalproductie. Ook aan de waterkant consumeren we en creëren we afval. Van levensmiddelen tot aas tot energie in je Smartphone of tablet. Zelfs de brandstof om naar je stek te komen, is een vorm van consumptie welke afval creëert. Nu zal ik de laatste zijn die zal stimuleren om niet meer te consumeren. Toch kunnen we wel degelijk zaken veranderen om het iets beter te maken.
 


Afval hoort niet in het milieu

We beginnen met het meest voor de hand liggende onderwerp wat al jaren actueel is. Sommige wateren zijn zelfs verboden gebied geworden voor vissers doordat de visrechten zijn verspeeld. Waterrecreanten waaronder vissers, maken er maar al te vaak een bende van aan de waterkant.  Vooral de druk beviste wateren, kennen vuilniszakken vol met bierblikjes en ander conveniencefood. Als het afval al in een afvalzak zit in plaats van kriskras door de bosjes ligt, dan staan de afvalzakken vaak centraal bij elkaar. Vissers hopen dan maar dat iemand het afval een keertje komt ophalen en weggooit. Niets is minder waar. Hoe vreemd het ook is, er zijn in Nederland nog zat vissers die werkelijk alles van zich af gooien.
 


Een prachtige actie van KCN toentertijd
 

Natuurlijke producten?

Er wordt nog genoeg in de bosjes gegooid aan de waterkant dus. Een van de meest gehoorde termen op dit gebied is vaak dat het product biologisch afbreekbaar is. Wat kan die sigarettenpeuk nou voor kwaad of die appel of dat blikje bier? Toch hebben producten een eigen afbreektijd. Het klokhuis van een appel doet er dan maar 14 dagen over voordat het verteerd is, een sigarettenfilter al 2 jaar en een bierblikje zelfs 50 jaar! De bovenkant van het blikje, wat van aluminium is gemaakt, zal zelfs nooit vergaan. Denk nooit dat het geen kwaad kan om iets biologisch afbreekbaars in de natuur weg te gooien. Door de afbreektijden, blijft je een constante afvalberg behouden en dat moeten we niet willen!
 


Kortom

Neem afval gewoon mee naar huis. Stop een rol vuilniszakken in je vistas en neem je eigen afval mee. Hiermee zijn zoveel problemen te voorkomen. Waarom zouden we ons visrecht willen verliezen? Onze reputatie als vissers op het spel zetten? Waarom zouden we onze mooie hobby in een kwaad daglicht willen zetten? Een schone waterkant is veel beter! Voor onszelf en voor de natuur.
 


Een beter milieu begint bij jezelf, that’s the way the cookie crumbles


 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.