Tis net fietsen

Ik kan me m'n eerste ritje zonder hulp nog levendig herinneren. Die eindigde pijnlijk in de rozenstruiken. Met vissen is het niet anders. Je gaat een tijdlang hard op je bek voordat je beseft waar je mee bezig bent. Mijn succesjes en falen schreef ik eerst toe aan het aas. Maakt toch niet uit waar je ingooit? Als het aas maar goed is. Nu weet ik beter. Het verschil tussen vangen en blanken is wat mij betreft een combinatie van 3 zaken die je goed op orde en in de juiste volgorde moet hebben. Op 1 met kop en schouders hoog boven de rest staat de plek van aaspresentatie (op de bodem, aan de oppervlakte en alles wat er tussen zit) gevolgd door het aas en als hekkensluiter de techniek.
 


De waarheid is dat iedereen een karper kan vangen. Maar sommigen vangen overal sneller en meer dan anderen. Zij zijn gezegend met een hoge dosis watersense. Ze voelen aan waar zich de beste plekken bevinden op elk willekeurig moment. Dat is voor mij het bewijs dat de plek van presenatie het belangrijkste is voor je vangsten. Tijdens de periodes dat er weinig gevangen wordt, is het pijnlijk zichtbaar wie wel en wie niet het aas op de juiste plek heeft. Sommigen zeggen dan dat de vangsten slecht zijn omdat "ze niet azen" of "het weer zit niet mee". Geef een ander maar de schuld maar kijk vooral niet in de spiegel.
 


Veel stekken zijn net zo kansrijk


Neem de periode in de aanloop naar en tijdens de paai. De vis krijgt de drang om zich massaal te verzamelen. Ben je niet aan het hengelen in een beperkt gebied dan moet je wachten tot ze klaar zijn met de paai en hongerig op zoek gaan naar voedsel. Hé, je stek begint te lopen en je aas doet wat je ervan had verwacht. Goed gevist man! Vraag je jezelf al af waar ze ineens vandaan komen?
 


Meten, voelen, kijken


Tijdens de warme periode slaan we ook vaak de plank goed mis. Met het zweet in de naad lopen we met een te zwaar beladen barrow naar de waterkant. 22.00 Uur, niks. 24.00 Uur, niks. 02.30 uur, even een plasje doen en naar de hangers kijken want er is nog steeds niks gebeurd. 08.00 Uur, tent openritsen en realiseren dat het niks was. Volgende dag en de weken erna hetzelfde liedje of tegenvallend weinig vis op de kant. Herken je jezelf? Je had jezelf een nachtje zweten op de stretcher kunnen besparen als je 's middags of een paar uurtjes na het eten was gaan struinen met oppervlakte aas. Er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk maar de warmste maanden staan niet bekend als de meest productieve. Nu we dit duidelijk hebben, kunnen we door naar de voor velen onterechte nummer 1.

Werp een blik in een hengelsportzaak of op een beursvloer. Het moet opvallen dat aas een groot deel van het aantal beschikbare m2's in beslag neemt. Het aanbod is enorm waarvan een groot deel niets heeft dat zich onderscheidt van de rest. Hoe heeft het zover kunnen komen dat ons vertrouwen in een zak, potje of emmer zit? Omdat we niet door hebben dat er met slecht aas op de juiste plek meer te vangen valt dan goed aas op de verkeerde plek. Geldt niet voor de vissers zichzelf graag etaleren zolang het aas maar weinig of niets kost. 
 


Aas, aas en nog meer aas


Zelf heb ik graag dat Mitsz van der Kamp z'n licht op m'n bolletjes heeft laten schijnen. Mijn praktijk bewijst dat zijn aas goed aas is. Maar wat is slechts aas? Ik heb hele slechte ervaringen met twee merken maar anderen zweren erbij. Misschien lag het aan m’n keuzes. Wie zal het zeggen. In één geval ging de voorkeur van kreeftjes op verschillende meren uit naar de pop up en de boilie werd compleet genegeerd. Met beide merken vielen de vangsten tegen. Dus, alles vangt. Ook hier zijn weer uitzonderingen zoals het massaal accepteren van een bepaalde boilie voor een bepaalde periode of de sterke voorkeur van één vis voor een bepaald ingrediënt. 
 


Bait Design


Als de plek in orde is en je aas geeft het juiste signaal af kan er weinig misgaan als je verantwoord en logisch over je techniek nadenkt. De hardheid van de bodem bepaalt de verhouding tussen lengte van de onderlijn en gewicht van het lood. Zo kort en zwaar mogelijk in mijn geval. Kort kan dus 75 cm en zwaar kan 35 gram zijn. Omdat het voor mij onmogelijk is te meten welke rig het effectiefst is, gebruik ik bijna altijd een combinatie van soepel en stijf. Gewoon omdat ik vind dat ik genoeg vang. Slap lijntje alleen als het kan etc. Nu nog rustig blijven drillen en het resultaat kan niet uitblijven.
 


Uitzondering op de regel


Degene op het zadel bepaalt welke kant de fiets opgaat. Degene achter de hengels, bepaalt of de visserij de weg van succes of falen inslaat. Vissen? Tis net fietsen.
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.