Top 10 commerciële loodsubstituten

De kogel is door de kerk. In 2028 gaat het loodverbod van kracht en dienen we onze geliefde loodjes te verruilen voor een substituut. Op basis van de afgelopen artikelenreeks ‘De loodrevolutie’ en het al uit 2010 afkomstige kennisdocument, heb ik voor jullie mijn persoonlijke top 10 samengesteld van de meest interessante substituten van dit moment. Alle conceptuele ontwikkelingen of zelfgietkits heb ik uitgesloten en bij mijn keuzes gelet op gebruiksgemak, prijs en de voor- en nadelen. 

1. Rubig SteelAngler

De onbetwiste numero uno! De producten van het Oostenrijkse Rubig SteelAngler zijn de beste loodsubstituten van dit moment! Als je niet wilt inboeten aan coating, kleur en vorm, dan is het raadzaam deze producten eens te bekijken. Ze verkopen drie varianten 'lood' die allen aerodynamisch gevormd zijn, gecamoufleerd en verkrijgbaar van 40 gram tot 140 gram. Ondanks dat deze werpgewichten gewoon van staal zijn gemaakt, zijn ze niet heel veel groter dan conventioneel lood en zal de gemiddelde visser niet eens het verschil opmerken. Door de uitmuntende kwaliteit zijn de SteelAngler werpgewichten momenteel de beste keuze op de markt! Het nadeel is dat deze werpgewichten (nog) lastig te verkrijgen zijn maar hier zal ongetwijfeld door een slimme inkoper verandering in gaan komen. 

2. Dave’s Tangle Free

Op plaats twee een opvallend bedrijf wat niet eens producten levert voor de karpervisserij. Toch zijn de werpgewichten van het Amerikaanse Dave’s Tangle Free van dusdanige kwaliteit dat hun producten weleens de benchmark kunnen gaan worden! Deze stalen werpgewichten zijn namelijk voorzien van een kunststof coating die verkrijgbaar is in diverse kleuren. Tot voor kort verkochten ze deze werpgewichten in de vorm van tonnetjes tot circa 200 gram. Momenteel leveren ze druppelvormige exemplaren tot circa 100 gram, maar er worden weer nieuwe producten verwacht. Het nadeel van Dave’s Tangle Free is de verkrijgbaarheid. Deze producten dien je namelijk in Amerika te bestellen waardoor de kostprijs flink stijgt.

3. Modified Materials

Het Nederlandse Modified Materials van Jos Lobee is een van de meest interessante alternatieven voor conventioneel lood. Zij leveren werpgewichten gemaakt van onder andere mineraal, composiet en gietijzer waarbij aandacht is voor vorm en kleur. We hoeven hierdoor als karpervissers niet in te boeten aan de door ons gewenste vormen en kleuren. Vanzelfsprekend zijn deze producten, omwille van dichtheid van gebruikte materialen, iets groter maar niet minder accuraat. Als we een nadeel moeten noemen dan zal dit vooral de prijs zijn. De prijzen per werpgewicht gaan snel naar de € 3,- euro per stuk. Desondanks verdienen deze producten een waardige plaats in mijn top 3!

4. UFO Sinker / Imperial Baits iRock

De hype van 2017 waren de UFO Sinker werpgewichten van het Tjechische Zenergo. Speciale werpgewichten in zowel een inline als wartel variant welke gemaakt zijn van een mengsel van beton en ijzerpoeder. Door de diverse modellen en kleuren werd dit product één van de meest interessante substituten voor lood. UFO Sinker is door de tijd heen samenwerkingen aangegaan met diverse partijen voor vervaardiging van exclusieve producten. Denk aan de samenwerkingen met het WCC toentertijd, Carplantis of de commerciële samenwerking met het Duitse Imperial Baits die deze werpgewichten verkoopt onder de noemer iRocks. Helaas zien we steeds minder UFO Sinker producten meer in Nederland wat komt door leveringsproblemen en slechte communicatie. Een gemiste kans.

5. Pallatrax Stonze System

Lang voordat er over een loodverbod werd gesproken, was het Simon Pommeroy die zijn Stonze System introduceerde. Aangepaste stenen die zowel verkrijgbaar zijn met wartel als een inline variant. De voordelen van het Stonze System liggen redelijk voor de hand. Een nagenoeg 100% natuurlijk product wat zelfs zodanig poreus is dat je deze stenen kan dippen in je favoriete dip of soak. Daarnaast is zo’n steen natuurlijk de ideale camouflage. Nadelen zijn de grootte en inconsistentie van de vorm waardoor ze bij verre worpen een stuk minder accuraat zijn dan meer gestroomlijnde werpgewichten. Pallatrax komt voor mij op de 5e plek aangezien zij als eerste en enige ook een inline variant aanbieden.

6. Aquagram

Op plek 6 nog meer stenen werpgewichten van merken als het Franse Aquagram en andere bedrijven die stenen voorzien van een wartel. Deze varianten zijn allen voorzien van een verlijmde wartel waardoor je ze op een leadclip kan vissen. De voor- en nadelen zijn idem aan het Stonze System van Pallatrax maar beide merken leveren geen inline variant.

7. Diamond Weights

De Diamond Weights van AVO Invents waren in Nederland een van de innovaties van 2010. Deze werpgewichten van glas zouden op de bodem volledig wegvallen. Echter viel dit door de reflectie van zonlicht flink tegen, gooide je deze werkgewichten snel kapot en waren ze ook nog eens flink aan de prijs. Ook hielp het niet mee dat deze werpgewichten tot slechts 57 gram te koop waren. Desondanks zijn de Diamond Weights volledig loodvrij en zijn ze zowel in wartel (Pendant) als inline variant te koop. Door de gestroomlijnde vorm kan je er ook nog eens accurater mee werpen dan met steen. Helaas wegen de nadelen net wat flinker dan de voordelen waardoor dit product op plek 7 beland.

8. Fishstone

Op plek 8 staan de speciale straps van het Duitse Fishstone. Fishstone biedt diverse soorten gecamoufleerde straps aan waarin je een stenen werpgewicht vastzet. Deze straps kan je vervolgens vastzetten op je leadclip. De stenen zelf kan je in de natuur zoeken, bij een bouwmarkt kopen of je kan speciale, door Fishstone geselecteerde, stenen aanschaffen. Het voordeel van het Fishstone systeem is dat je niet meer in de weer hoeft met elastiek of fietsband om een steen aan je montage te monteren. Het nadeel is misschien de wat omslachtige werking van dit soort producten.

9. Caperlan Ballast Link

De voorganger van het Duitse Fishstone concept was Ballast Link van het hengelsportmerk van Decathlon, genaamd Caperlan. Ballast Link werkt precies hetzelfde als Fishstone en is niets meer of minder dan een rubberen strap om een stenen werpgewicht in te klemmen. Het nadeel van Ballast Link is dat deze enkel in een witte kleur wordt verkocht wat onderwater flink opvalt. Daardoor scoren de gecamoufleerde straps van Fishstone net een plaatsje hoger!

10. Zeck Fishing Stone Line

Op de laatste plaats in deze top 10 staat Stone Line van het Duitse meervalmerk Zeck Fishing. Dit speciale natuurvriendelijke touw is bedoeld om grote stenen te ombinden en via een breeklijntje zo de steen als haakgewicht te gebruiken. Dit ecologische touw is biologisch afbreekbaar en lost dus na verkoop van tijd gewoon op. Stone Line is 4mm dik en wordt verkocht op rollen van 100 meter. Het voordeel is het ecologische karakter van dit product. Het nadeel is vooral de handeling om stenen te gaan omwikkelen met touw waardoor dit product net wat minder interessant is dan bovenstaande straps.

Biologisch afbreekbaar touw van Zeck Fishing

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.