Top lood

Als je aan een visser vraagt wat de beste methode is om toplood in te zetten is het net of je vraagt naar een favoriete kleur. Er zijn zoveel antwoorden mogelijk en iedereen denkt er weer anders over. Er zijn ook zo veel soorten en maten te verkrijgen. Om te beginnen zal ik daarom eerst het idee van toplood uitleggen om daarna de verschillende soorten langs te lopen.
In eenvoudige termen, is het idee van toplood om je lijn zo strak mogelijk op de bodem te krijgen. Hierdoor zul je minder last hebben van lijnzwemmers. Ook zullen lijnschuwe vissen minder snel doorhebben dat er gevist wordt omdat er geen strakke lijnen door het water lopen. Hierdoor zullen ze zonder argwaan azen en vergroot je de kans ze te vangen. Wanneer je op een water vist waar veel boten varen, hoeft je niet bang te zijn dat je lijn wordt gegrepen door een plezier jachtje of enorme tanker. Klinkt allemaal als muziek in je oren, maar welk lood moet je nou gebruiken en wanneer zet je het in?

Er zijn 3 soorten toplood verkrijgbaar:


Free-running toplood

Dit type toplood klik je direct na de inworp op je lijn, en schuift het voor je uit. Het loodje glijd langs de lijn naar beneden en zal rustig naar de bodem zinken. Hierdoor wordt je lijn direct vanaf de hengeltop strak tegen de bodem aan gehouden. Dit type lood is meestal voorzien van een platte onderkant zodat het rechtop op de bodem komt te staan. Het oog dat je om je lijn klikt moet gemakkelijk los komen wanneer je vast komt te zitten zodat je hier geen last van hebt tijdens het drillen. Daarom wordt het oog meestal bevestigt met een rubber buisje.


Free-running toplood houd je lijn vanaf je hengel  op de bodem

Voordeel:
Het grote voordeel van dit type toplood is dat je de lijn meteen vanaf je hengeltoppen strak op de bodem kunt leggen. Hierdoor heb je geen last van de scheepvaart en verklein je de kans dat lijnschuwe karpers je lijn tegen komen. Ook kun je het verder van je af laten glijden waardoor je een betere beet registratie hebt. Hoe groter de hoek , des te minder goed je beetregistratie.

Nadeel:

Er zijn veel soorten toplood op de markt met een plastic oog. Deze ogen zullen heel erg slecht over je lijn naar beneden glijden, waardoor ze tijdens de dril heel moeilijk naar je rig glijden. Soms blijven ze zelfs halverwege hangen waardoor ze op een gegeven moment tegen je topoog aan slaan. De goedkopere versies zijn vaak voorzien van een plastic oog dat vaak na één dril al zal insnijden. Als dit is gebeurt kun je hem beter meteen weggooien. Koop dus toplood van de betere merken. Met een grillig  bodem verloop zal je lijn ook strak over gaten in de bodem heen lopen. Dit kan vis erg afschrikken.Captive toplood

zwaar toplood dat doormiddel van een koord wordt bevestigt aan de kant. Bij een aanslag zal het meteen van je lijn loskomen waardoor je geen last hebt van een bungelend stuk lood aan je lijn. Via het koord trek je het weer de kant op om het opnieuw te bevestigen.


Na de aanslag blijft het lood op de bodem liggen

Voordeel:
De werking is exact hetzelfde als die van free-running toplood alleen heb je niet te maken met het nadeel, namelijk dat het lood aan je lijn blijft hangen. Na de aanslag ben je namelijk meteen van het hinderlijke gewicht aan je lijn af. Een ander groot voordeel is dat je gebruik kunt maken van veel zwaarder lood wat in bijvoorbeeld stromend water noodzakelijk kan zijn.

Nadeel:

Omdat het lood met een lijntje aan de kant is bevestigt, ben je genoodzaakt het lood niet te ver van je af te laten glijden. Je hebt namelijk maar een beperkte lengte koord tot je beschikking. Vaak zal het lood dus vlak onder je toppen op de bodem liggen. Hierdoor vis je onder een enorme hoek (bijna 90 graden) waardoor je beet registratie aanzienlijk minder is.  Een dril vlak  bij de kant kan ook voor een enorme knoop zorgen met al die lijnen in het water.Flying toplood

Een flying toplood zit vast aan je lijn. Door de kogelvorm zal het tijdens een worp bijna stil blijven hangen in de lucht. Hierdoor zullen de eerste meters ook mooi op de bodem blijven liggen. Hoe minder gewicht je gebruikt, hoe verder het van je rig af zal liggen. Het nadeel hiervan is natuurlijk, dat minder gewicht je lijn minder hard tegen de bodem zal drukken.


Flying toplood houd je eerste meters mooi op de bodem


Voordeel:
Omdat het toploodje niet ver van je rig af ligt, zullen de laatste paar meters mooi op de bodem liggen,  ongeacht het bodemverloop. Ook zal het erg naar beneden glijden waardoor je geen last hebt van een gewicht op de lijn.

Nadeel:

Omdat je tijdens de worp een extra gewichtje op je lijn hebt kun je een stukje minder ver gooien.


Conclusie

Kijk goed naar de situatie waarin je vist om het juiste type toplood in te zetten. Natuurlijk is het ook mogelijk twee soorten toplood te gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van Captive- of free running toplood kun je ervoor kiezen ook gebruik te maken van flying toplood. Dit om er zeker van te zijn dat alles netjes en strak op de bodem ligt.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.