Topvis dankzij de politie

De topvis van een water wel of niet vangen is een blijvende herinnering. Hieronder 2 uiterste anekdotes waarin triomf en frustratie lijnrecht tegenover elkaar staan. Geluk en pech kunnen soms echt de doorslag geven.
 


Onlangs werd ik met de auto weer door ze geflitst vanaf een sluwe plek achter de bosjes en kon ze wel achter het behang plakken maar ooit ving ik de topvis van een water... dankzij de politie. Ik viste ergens waar een grote spiegelkarper de ongekroonde koning van het water was. De vraag die veel kijkers stelden was; Heb je die grote spiegel al? Nee, die had ik nog niet. De subtop bestond uit een serie beresterke schubs waarvan er wel een aantal de binnenkant van m'n net hadden gezien. Er mocht daar niet 's nachts gevist worden maar het water lag heel afgelegen waardoor we het vissen tot een uur na zonsondergang niet zo nauw namen.
 


Mijn 3e hengel lag echter op een goede plek


Toen we een keer rond middernacht net wilden gaan inpakken verscheen er aan de overkant een politiebusje. Aangezien m'n collega-visser en ik beiden rond de schemering een 3e hengel ingezet hadden, om op dat tijdstip maximaal rendement te halen, moesten we even snel nadenken over hoe te handelen. Als de politie ons gezien had dan konden ze binnen een minuut achter ons verschijnen. M'n collega draaide bliksemsnel de 3e hengel binnen want hij redeneerde logischerwijs dat ze dan alleen vanwege het tijdstip konden bekeuren. Mijn 3e hengel lag echter op een goede plek ver weg voor een slootje aan de grote kom waar we zaten. Ik kon het toch niet laten om deze snel met open slip goed verankerd 20 meter verderop in het hoge riet te leggen.
 


Controle!


De koplampen zetten ons even later in het volle licht en 2 dienders stapten uit. Na louter de vispascontrole bleven ze even gezellig kletsen maar geen woord over eventueel nachtvissen gelukkig. Ineens kreeg ik een run op de rechtse (eigenlijk dus de middelste) hengel. Ik drilde stevig want er moest uiteraard voorkomen worden dat de vis in die eigenlijke rechtse lijn zwom. Dan zouden de rapen gaar zijn. Alles verliep goed en een spiegel uit de middenklasse kwam op de kant. De agenten waren erg onder de indruk.” Zo, dat zo'n kanjer hier zwemt zeg “ was hun reactie. Na een kwartiertje ging het tweetal weer aan het werk en gingen we daadwerkelijk binnendraaien. Toen ik bij de rechtse hengel in het hoge riet kwam was er iets opmerkelijks aan de hand. De lijn liep helemaal het slootje in… in de tussentijd een aanbeet gehad dus en de vis bleek er nog aan te zitten. Helemaal door een bocht heen in de sloot wisten we de karper te netten en we geloofden onze ogen niet. Het was hem… na al die jaren. De grote spiegel had tijdens het extra kwartier politiebezoek het haakaas niet kunnen negeren en was voor even de mijne.
 


De topvis


De keerzijde; op een ander water, alwaar ik de topvis niet wist te vangen maar wel de nummer 2, kwam regelmatig een jonge karpervisser een praatje maken. Hij was zelf helemaal klaar met het karpervissen en kon het niet meer opbrengen. De reden hiervan is een heel bizar verhaal. Drie hele seizoenen stak hij al zijn beschikbare vistijd in het betreffende water met de targetvis als doel. Hij ving in deze periode de nummer 2 van het water 7 keer en de nummer 3 maar liefst 9 keer. Die ene vis vertikte het echter om bij hem op de kant te komen. Zijn naam leek er gewoon niet op te staan. Op bizarre wijze wist deze vis steeds aan de visser te ontsnappen. Hij schepte de vis voor een ander en hij verspeelde hem zelf vlak voor het schepnet. Met een volle snipperweek gooide hij, na 3 frustrerende jaren, nog 1 keer alles in de strijd. Na 7 dagen en nachten pakte hij op zondagmiddag in en had hem weer niet gevangen. Toen hij een paar uurtjes thuis was ging de telefoon. De persoon die zijn stek die middag overnam had de fel begeerde karper binnen 2 uren op de kant liggen.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.