Travel lite

Een hot item onder ons karpervissers is gewicht. Dus bij mij ook. Maarrrr, in eerste instantie niet om de hoeveelheid vissenvlees. Ik kick op afwijkende stekken. Til je mee? 

Van meten in cm's naar wegen in ponden en daarna in kilo's. Van fiets met krantentas naar van alles en nog wat terug naar de fiets. Er is veel veranderd in ruim een kwart eeuw vissen, m'n kijk op 3 zaken zijn onveranderd gebleven. 1) Gewicht belemmert je gemotiveerd te blijven iedere keer weer bij die 2) geheime stek te komen waarover 3) je niet moet praten.  M'n mond houden gaat me makkelijk af. Een nieuwe stek vinden is ook eenvoudig. Gelukkig is het groepje avonturiers onder karpervissers heel erg klein waardoor ik al jaren niemand tegenkom. Maar dat gesjouw hè, daar heb ik problemen mee. Dat moest anders kunnen.


Een karrevracht problemen


Een tijd geleden is het verlangen naar de mobiliteit uit de beginjaren stilletjes naar binnen geslopen. Al fietsend met een hengel en schepnet struinde ik kilometers waterkant af van 's avonds vroeg tot diep in de nacht. Jaren later nam ik nog steeds het minimale mee, dacht ik. Gekookte eieren om te eten, een flesje water tegen de dorst, bivvies waren altijd de kleinste die er te koop waren, rvs is not done, lichte stretcher zonder matras, een paar voorgeknoopte rigjes en even zoveel loodjes etc. Gezien m'n voorkeur voor bepaalde stekken ging ik me verdiepen in lichte bepakkingen. Een duwtje in m'n rug van een sportinstructeur van het KM en andere outdoor activiteiten brachten  de oplossing voor het gewichtsprobleem.


Mijn tent is top


Tegenwoordig ga ik op stap als een mix van carpist en alpinist. Meneer heeft zich laten gaan in (web)winkels waar je een visser niet snel verwacht. M'n slaapzak beschermt me tot - 40 en weegt 2600 gram. De bivvy is aan de kant geschoven voor iets dat net groter is dan de slaapzak met een gewicht van 1750 gram en bovendien niet zichtbaar voor IR licht, je zal het maar nodig hebben . Een slaapmat van 460 gram die optrekkende kou uit de (bevroren) grond tegenhoudt, heeft de stretcher vervangen. Bovenop een laag rietstengels of iets dergelijks lig je trouwens prinsheerlijk op zo'n mat. Een snelle rekensom laat zien dat ik op een 100 gram na 12 kilo aan gewicht heb bespaard t.o.v. wat ik eerder meesjouwde.


Hoofdlamp met o.a. warm licht voor beter zicht in de mist en S.O.S. signaal

Ik begrijp dat er een knop om moet om zo minimalistisch te vissen. Je moet wel er het avontuur in zien, het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar beeld je eens in. Een stek die op 3 kilometer afstand ligt, is met een volgeladen barrow niet aantrekkelijk maar ligt met de fiets ineens binnen handbereik. Wil je ook ultra licht op stap? Laat je dan voorlichten bij een winkel als De Zwerfkei, Bever of een andere outdoor specialist. Ook voor kleding die je echt tegen de elementen beschermt, stoves, stevige schoenen etc ben je hier beter af dan bij een hengelsportzaak.

Uitrusting 2.0


Vang een mooie!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.