Upcoming: EuroBanx 5 - 10 karpers uit 10 landen!

In de vijfde aflevering van de legendarische Eurobanx serie stonden de mannen voor hun grootste avontuur ooit. In slechts 13 dagen wist Alan karpers te vangen in maar liefst 10 verschillende landen en op uiteenlopende type wateren. In dit artikel lees je hoe hij dit deed.

Met zulke beperkte tijd om ieder water te bevissen, lag de focus volledig op het krijgen van snelle aanbeten. Om dit te kunnen doen moet je de karpers vinden en daarom werd voor het gereed maken van het materiaal, eerst gezocht naar vis en tekenen van vis. Het vissen op zicht en stalken vormden de hoofdmoot en bij een statische aanpak werd enkel gevist met rigs en aas die zich al lang bewezen hebben. Het plaatsen van de rigs gebeurde met uiterste precisie om zo effectief als mogelijk te vissen in de korte tijd die elk water kreeg.

Veel voer in het water gooien past niet bij een aanpak waarbij je snelle aanbeten krijgt, daarom werd er enkel kwalitatief aas gebruikt en net genoeg om de vis rond het haakaas aan het azen te krijgen.

Twee schubkarpers die het brood niet konden laten liggen
Twee schubkarpers die het brood niet konden laten liggen

Een simpele en zeer effectieve methode

Duitsland

Het vissen met de Bread Bomb was de meest gekozen aanpak tijdens de visserij in Duitsland, waarna de mannen via Keulen weer verder trokken. Tijdens hun verblijf in Duitsland spraken ze af met Marc Voosen bij een Duits winkelcentrum. Het water in het midden van het winkelcentrum zat vol met hongerige schubkarpers en Alan wist de grootste vis binnen twee seconden te verleiden tot het pakken van de Bread Bomb. Op de weg terug stopten de mannen bij een diepe en grote gravelput voor een kort nachtje. Door een ondiep uitloper te bevissen konden de rigs in het donker worden uitgelopen tot de rand en was het zetten van de val eenvoudig. De rig werd voorzien van een Scopex Squid Cultured Hookbait en om het haakaas heen werd gevoerd met een paar handjes Scopex Squid flakes. Bij het eerste licht vertrok één van Alan’s hengels. In een meer dan gigantische spiegelkarpers bevat was het een verrassing dat er een ghostkarper van 30lb opdook. Niet helemaal wat Alan had verwacht, maar een zeer welkome vis!

Deze ghostkarper kwam als een ware verrassing
Deze ghostkarper kwam als een ware verrassing

Toen de zon opkwam en de temperatuur opliep werd het tijd om de Bread Bombs weer tevoorschijn te halen en enkele Duitse parkvijvers te bevissen. Alan spotte een enorme schubkarper, mogelijk zelfs over 50lb, voordat hij een prachtig beschubde spiegelkarper haakte en een brace van twee mid-twintiger schubs.

Bread Bombing!

Tsjechië

Vervolgens vertrokken de mannen voor een lange reis van 1500 km, waar na aankomst werd uitgepakt op een Tsjechische rivier. Het korte nachtje leverde niets op behalve kopvoorn. Aangezien ze de tweede nacht terug wilden komen voerde Alan de rivier eerst aan voordat ze vertrokken voor een dagje stalken. In de hoop enkele vissen vast te houden op de stek voerde hij een mix van Scopex Squid boilies, pellets, flakes en grondvoer dat werk aangemaakt met Squid Syrup. Na terugkomst voerde hij enkel 20 boilies rond zijn 24mm Cultured Hookbaits. Het grote aas hielp om de kopvoorn te weren. In de vroege uurtjes kreeg Alan een stevige aanbeet op zijn verste hengel. Na een stevige dril ving hij een lange en oersterke rivierschub van meer dan 30 pond. Het voeren met de Scopex Squid hield de vissen een stek verder ook vast bij Mira en Jacob. Zij vingen dezelfde vis 3 keer in 5 dagen!

Deze liefhebber van de Scopex Squid werd 3 keer gevangen in 4 dagen tijd!
Deze liefhebber van de Scopex Squid werd 3 keer gevangen in 5 dagen tijd!

Slowakije

Het was maar een kort stukje over de grens tussen de rivier en een meer genaamd ‘Slovakian rainbow’. Dit grote meer is opgedeeld in veel eilanden en kanalen, een echt doolhof. Ondanks de regen bleek het een populaire plek en zaten er veel lokale vissers. Op ieder meer worden de stille hoekjes vaak vergeten en daarom werd de aandacht hier op gericht. De mannen voerden enkele stekken in een rustigere baai aan met mais en Scopex Squid pellets, ver gelegen van de drukke stekken. Het duurde niet lang voor de karpers begonnen te azen en er bellen zichtbaar werden. Alan en Oli zette beide enkele vallen op scherp in de kantjes. Simpele rigs werden beaasd met fake mais en dat werkte, want binnen vijf minuten was de eerste aanbeet een feit. De mannen vermaakten zich opperbest met veel aanbeten van kleine karpers voor ze terugreden naar Tsjechië.

Het water was verdeeld in vele eilanden en kanalen
Het water was verdeeld in vele eilanden en kanalen

Hongarije

Niet veel mensen zouden ervoor kiezen om één van de grootste zoetwatermeren te bevissen met slechts 12 uur de tijd om een karper te vangen, maar dat was het plan! Gelukkig genoot de Hongaarde Zoltan, een teamlid van Nash Hongarije, van een weekje vakantie met zijn vrouw aan het Balatonmeer. Zij nodigden Alan en Oli uit om samen met hem te vissen. Zelfs met de rijke ervaring van Zoltan hadden ze echter nog veel geluk nodig om in zo’n kort tijdbestek een Hongaarse vis te vangen. Vissend vanaf een houten ponton dat 200m uit het riet lag, dropten ze snowman rigs van 20mm Cultured Hookbaits en een 18mm witte pop-up. De rigs werden nog eens 250 meter vanaf het ponton gevist en er werd verspreid gevoerd met 20mm Scopex Squid boilies om de vissen hopelijk te onderscheppen in hun tocht en een aanbeet te krijgen. Verbazingwekkend genoeg lagen er bij het ochtendlicht vier karpers, twee voor ieder, te wachten in de retainers. Het mooiste moest toen echter nog komen, want vlak voor vertrek ving Alan nog een vis van zo’n 25 pond. Het Balatonmeer heeft enorme potentie om echt grote vissen voort te brengen (en dat gebeurt soms ook), maar toch is zo’n vis boven gemiddeld.

Voorbereidingen in de avondschemer aan het Balatonmeer
Voorbereidingen in de avondschemer aan het Balatonmeer

Het Balatonmeer was goed voor ons!

Servië

Servië was eigenlijk bedoeld als tussenstop voor een snelle meeting, maar door vertraging besloten ze de nacht door te brengen in een park in het midden van Belgrado waar ze na middernacht arriveerden. De plek in kwestie was één van de eerste plekken in Servië waar het verplicht is gesteld om gevangen vissen terug te zetten. Zo kan men het bestand aan prachtige oude vissen beschermen. De wekker werd vroeg gezet en ze hadden slechts vijf uur de tijd om een aanbeet te krijgen. Terwijl Oli twee hengels klaarmaakte om het kantje af te vissen vertrok Alan met een Sawn Off om te stalken. In het zwakke licht van een restaurant aan de overkant spotte hij een springende karper, kreeg hem aan het azen op brood en ving de vis binnen 15 minuten na aankomst! Het was een prachtige oude schubkarper van zo’n 25lb en door deze snelle vangst kon Alan snel naar bed om nog enkele uren slaap te pakken.

De prijs van een nachtelijke struinactie in Belgrado
De prijs van een nachtelijke struinactie in Belgrado

Kroatië

Het schemerde al toen de mannen arriveerden bij de Kupa rivier in Kroatië. Er was voldoende vis te zien, dus de kans op één of twee aanbeten tijdens de dag was reëel. Er werd gekozen voor dezelfde riviertactiek die eerder ook in Tsjechië succesvol was, bestaande uit lange onderlijnen met grote Scopex Squid Cultured hookbaits en flink gesoakt aas dat met een PVA string in de sterke stroming werd gegooid. Het duurde niet lang voor Oli de eerste aanbeet kreeg en een prachtige 20lb rivierschub op de kant kwam. Alan kreeg die dag ook twee aanbeten op deze idyllische, maar wilde rivier. Helaas wisten beide vissen te ontkomen door obstakels onder water op te zoeken. Gelukkig kreeg hij de volgende ochtend een derde kans en wist hij succesvol zijn eerste Kroatische rivierschub te vangen. Tijdens het opruimen volgde er zelfs nog één!

Wilde rivierkarpers uit Kroatië
Wilde rivierkarpers uit Kroatië

Super attractief!

Slovenië

Ook dit was een ongeplande stop die van enkel een kopje koffie drinken veranderde in een nachtje vissen op een meer van bijna 250 hectare. Ondanks de grootte bleek het meer veel vis te bevatten en hadden eerst Oli, en de volgende morgen ook Alan moeite om twee hengels tegelijk in het water te houden. Na een rustige nacht veranderde Alan van tactiek en nam hij plaats op een andere stek. Hij wisselde hij van pop-ups naar Cultured Hookbaits en dankzij de beide veranderingen keerden zijn kansen. Door te vissen op een comfortabele werpafstand en met de werppijp 20mm Scopex Squid boilies te verspreiden ving hij de ene vis na de andere. In totaal vingen beide mannen meer dan 50 karpers tot 30lb in een paar uur tijd. Ze hadden het zo naar hun zin dat ze, je verwacht het niet, pas laat inpakten en vertrokken richting de volgende locatie in het zuiden van Oostenrijk.

Volop actie in Slovenië
Volop actie in Slovenië

Oostenrijk

Het grote en diepe meer in Oostenrijk was de locatie waar de mannen hun hoop op een 20kg vis hadden gezet. Ze hadden hier twee nachten om het te proberen, wat op zichzelf al een luxe was. Eén belangrijke regel op dit meer was het verbod op bijvoeren. Dit maakte het een interessante en uitdagende opdracht waar goed over moest worden nagedacht. Je mocht er enkel met haakaas vissen!

EB5

De rigs en tactieken werden afgestemd en als haakaas werd gekozen voor een 20mm Scopex Squid boilie waar een groot stuk Scopex Squid deeg omheen werd gekneed. Dit waren enorm attractieve haakaasjes die schreeuwden om opgegeten te worden! De karpers gingen speelden mee en zowel Alan, Oli als Mario vingen vis. Helaas zat er geen echt grote Oostenrijkse vis bij, maar Mario was er dichtbij toen hij tijdens de laatste ochtend een hele grote spiegel verspeelde voor het net.

Een toekomstige Oostenrijkse gigant?
Een toekomstige Oostenrijkse gigant?

Nederland

De temperaturen liepen op tot 30 graden in Nederland en als gevolg daarvan waren de karpers zeer inactief op het eerste parkwater waar gevist werd. Ondanks de herhaaldelijke inzet van de Bread Bomb negeerden de karpers het aas compleet en luierden ze verder in het warme water. Het doorzetten werd uiteindelijk wel beloond, maar het was een graskarper die uiteindelijk voor de enige aanbeet zorgde. Het tweede water was een met lelies gevuld water in de achtertuin van Felix. Het water was een uitloper van een kanaal dat naar Amsterdam liep. De mannen hadden hier eerder in Februari al eens gevist op weg naar de beurs in Zwolle en vingen hier drie schubkarpers met Citruz pop-ups. Oli herinnerde zich dit en koos nu dan ook voor een aanpak met de Citruz. Hij ving de eerste vis, een wilde schubkarper. Kort daarna volgde ook Alan die zich verveelde en struinend een vis haakte met een Bread Bomb.

Kan het Hollandser
Kan het Hollandser?

België

Het laatste land dat de mannen hebben bevist was België. Ook deze sessie was ongepland aangezien ze voor de verandering eens ruim op tijd bij de veerpont waren voor de terugkeer naar Engeland. Tot nu toe hadden ze in 9 landen vis gevangen en het zou onbeleefd zijn om daar geen 10 van te maken. Er werd gebeld met Mr. Monkey Climber, Gio Vanhooren, voor advies en hij stelde een Belgisch water voor waar je een dagvergunning kon kopen. Dit water lag tevens op de route en Gio sloot zelf ook aan. Met slechts één uur beschikbare vistijd kozen Oli en Alan voor hun ‘snelle aanbeet tactiek’. Oli viste met een Citruz pop-up aan een multi rig in het kantje naast enkele lelies en Alan ging uiteraard op pad met zijn geliefde Bread Bomb, nadat hij enkele vissen vond in een rustig hoekje. Binnen 30 minuten bleken beide aanpakken succesvol. Alan ving één van de grotere vissen van het water in de vorm van een 20lb schubkarper. Oli raakte bijna zijn hengel kwijt aan een prachtige spiegelkarper!

De trip werd in stijl afgesloten op een Belgisch water
De trip werd in stijl afgesloten op een Belgisch water

Benieuwd naar de video van dit bijzondere avontuur? Kijk dan morgen (vrijdag 1 februari) om 18.00 uur op het Youtube kanaal van Nash of bekijk de video op onze website.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.