Urban fishing

Het vissen wordt door iedereen anders beleefd. Daar waar de een zich graag verstopt in een natuurgebied (en daar geniet van al het leven om hem heen), zal een ander zich juist prettig voelen in een omgeving met mensen in de buurt. Een sterk opkomende visserij is het zogenoemde ‘urban fishing.’
 


Urban fishing is een term die je steeds vaker hoort en waar je hele gave video’s van kunt vinden op Youtube. Het komt er simpelweg op neer dat men vist in de drukte van de normale leefomgeving. Een omgeving waar de ijsvogeltjes en rietvelden ver te zoeken zijn. Daar tegenover staan beton, bruggen, junks, fastfood en (leuke) hardloopsters. Ik geef toe: Op de laatste na klinkt het niet erg uitnodigend, maar het zijn juist deze ruige omgevingen waar vaak verrassend goed karper te vangen is. Let bijvoorbeeld maar eens op de stukken brood die het oude vrouwtje dagelijks aan de eenden voert bij de brug. Verbaas je niet als er zo nu en dan een bekend geslurp klinkt tussen het gevogelte. En dan hebben we het nog niet eens over de potentie van die bruggen in de winter!
 


Geen mooie omgeving, wel veel karper


Een nadeel van de visserij in steden is dat het vaak moeilijk is om er met de auto te geraken. En als je dan al een plekje hebt betaal je je vaak scheel aan de parkeermeter. Veel vissers uit de grote steden passen daarom hun materiaal zodanig aan dat ze per openbaar vervoer op de stekken kunnen geraken. Door je vistas zorgvuldig in te pakken, gebruik te maken van korte (meerdelige) hengels en je stoeltje thuis te laten kom je overal. En die stoel mis je niet, want er is genoeg straatmeubilair om op te zitten!

Hoewel de natuur mijn voorkeur heeft vind ik het wel een gave visserij. In 2004 woonde ik een jaartje in Amsterdam en trok er toen regelmatig met de fiets op uit om te pennen in de grachten. Ook de metro bracht me snel door de hele stad en de mogelijkheden zijn er eindeloos. Ik kan me nog een avond herinneren waar ik in het donker zat te pennen naast een brug. Op diezelfde brug stond een flinke groep hangjeugd en het was me tot op dat moment gelukt om niet op te vallen. In het schijnsel van een lantaarn zag ik het pennetje nog net wegduiken en na een stevige dril kon ik een mooie twintiger op de mat leggen. Alle tumult was niet onopgemerkt gebleven en de groep jeugd had me ook al gezien. Waar ik even vreesde voor een lastige situatie bleek het tegengestelde waar. Onder luid applaus werd de vis op de foto gezet en teruggegeven aan het water. Een gave ervaring!
 


Een gespotte spiegel in een Amsterdamse gracht


Zoals gezegd zijn er genoeg leuke video’s te vinden op het internet. Zo heeft Boudewijn Margadant met zijn kornuiten al veel video’s gemaakt die zich afspelen in het stedelijk decor, is de Engelsman Alan Blair bezig met een succesvolle reeks genaamd ‘Urban Banx’ en zijn er diverse filmpjes te vinden die zijn opgenomen in de straten van Parijs. Een ander gaaf filmpje is een trailer van de DVD Metropolis Carp. Een artikel over deze visserij is ook te lezen in Monkey Climber #5.

Geef toe, dat is toch gaaf?! Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Natuur of beton?

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.