Van tip tot butt

Het kopen van nieuwe hengels kan lastig zijn. "Omdat een vriendje ze goed vindt, ga ik ze ook halen", is een veel gehoord argument om te kiezen voor een bepaalde hengel. Is dat nou wel verstandig? Misschien niet, een hengel zou vooral moeten voldoen aan de wensen van de koper. Daarom enkele feiten waar we niet omheen kunnen die je kunnen helpen met keuzes maken. 
 


Carbon is koolstofvezel en is in bijna alle gevallen de grondstof voor een blank. Er zijn taaie soepele tot zeer stugge soorten carbon. Hoe stugger  hoe kwetsbaarder want hoe taaier en buigzamer  hoe meer het kan buigen. Een blank zal nooit voor 100% van de  stugge soort 60 tons worden gemaakt want dat breekt als een lucifer. Het  gebruik van een taaiere soort is noodzakelijk om de blank te laten buigen.

De blank is bepalend voor het karakter van de hengel. Deze wordt tegenwoordig bijna altijd gemaakt door matjes van carbonvezels om een mandril, moeilijk woord voor  stalen stift met bepaalde tapering, te wikkelen en daarna te verhitten in een oven. Hierna is de blank klaar om geschuurd en eventueel gelakt te worden. 
 


Elk stokkie een eigen karakter


Niet bij alle blanks kan het aantal ponden gekoppeld worden aan de tapering. Door het gebruik van verschillende materialen voor de hengeldelen en het plaatselijk verstevigen van een hengeldeel gaat dat tegenwoordig niet meer op. De tapering is de mate waarin de blank van dik naar dun gaat. Een fast taper gaat snel van dik naar dun. Het verschil tussen dik en dun bij een slow taper heeft een kleiner verloop.

De buiging van een fast taper zit meer in de top. Een slow taper gaat parabolisch rond. Een medium taper zit er vanzelfsprekend tussenin. Maar nogmaals door allerlei hedendaagse toepassingen gaat dit in enkele gevallen niet meer op. De trend is tegenwoordig een geringe tapering met actie in de top. Dus de uiterlijke kenmerken van een slow taper met de buiging van een fast taper.
 


Voormalig High Tech


Het aantal vermelde ponden op de blank geeft aan de hoeveelheid ponden die nodig is om de punt van de hengel een hoek van 90 graden te laten maken. Dit zegt dus vrij weinig over de hengel en zou geen argument mogen zijn om een hengel te kopen. 

Jeetje, wat heb jij een kleintje. Nou en, het gaat erom wat je ermee doet :). Lengte heeft invloed op werpen, drillen en landen. Als je verder wilt werpen, heb je buiten werptechniek om, voornamelijk meer lengte nodig. De grotere versnelling van je lood geeft je extra meters. Kan je niets tegen inbrengen, is een kwestie van fysica.

En dan de dril. Een kortere hengel geeft je meer controle, maakt landen en druk houden eenvoudiger. Boot- en meervalhengels zijn niet voor niets kort. Stel je voor dat je met een korte en een lange bezemsteel een met water gevulde emmer op wil tillen. Ook een gevalletje natuurkunde. Vaak wordt tijdens de dril de hengel hoog boven de reelhouder vastgepakt. Zonder het in de gaten te hebben, verkleinen vissers hiermee de lengte van de hefboom.
 


Lang is niet altijd beter


Over een hengel valt nog heel veel meer te vertellen. Interessante maar voor sommigen taaie materie. Op de site van RodVisions staat een aantal artikelen met bevindingen die gebaseerd zijn op praktijktesten. Als je de tijd neemt om deze door te nemen, ga je vast anders tegen je hengel aankijken.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.