Veelzijdig met bloodworm

Geen enkel aas tot dusver brengt bij mijn aquariumspiegels het hoofd zo op hol als bloodworm. Bloodworm, ook wel rode muggenlarven of Vers de Vase genoemd, biedt ik ze altijd aan in de bekende diepgevroren blokjes. De voedselnijd op de kleine rode sliertjes is zelfs zo groot dat ze af en toe flink wat water verplaatsen bij het azen waardoor alles rondom het aquarium niet gewild nat is..
Ook binnen de hengelsport is bloodworm geen nieuw aas meer. Wie de onderwater dvd’s van Korda heeft gezien, is wel bekend met de fameuze bloodwormpellets van het Engelse merk Sticky baits. Ook andere fabrikanten als Mainline, CC Moore, Cipro, en onder andere Black Label baits bieden aas aan waarin bloodworm zit in zowel vaste als vloeibare vorm. Bloodworm blijkt dan ook een zeer geliefd aas te zijn voor onze vriend cyprinus.

Bloodworm oftewel Muggenlarven komen ook in het Nederlandse water voor. Deze larven zijn van de Dansmug afkomstig. Deze muggen zwerven vaak in grote zwarte massa’s boven veel Nederlands water. de muggenlarven komen in allerlei oppervlaktewater voor. Ook in troebel en vervuild water. Dit komt doordat hun bloed een enzym bevat wat zuurstof uit het water kan halen. Hierdoor kunnen ze ook in zeer zuurstofarm water overleven. Muggenlarven eten wortels van waterplanten en algen van stenen. Ze leven vaak op de bodem in kleine holletjes. De karper komt ze tegen bij het omwoelen van de bodem. Zodra de larven verpoppen komen ze naar de oppervlakte. Dan zijn ze een zwakke prooi voor velen soorten vissen waaronder de karper. Muggenlarven zijn voor veel vissen dan ook een zeer voedingrijk aas. Zo kan globaal worden gesteld dat ze meer dan 55% aan eiwitgehalte herbergen en slechts 14% vet.


Bloedworm pellets en boilies gaan heel goed samen

Voor wie graag wilt gaan vissen met bloodworm en niet wilt kiezen voor een boilie of pellet, heeft onder andere Enterprise Tackle speciale artifical bloodworm op de markt gebracht. Deze plastic bloodwormpjes kan je gemakkelijk aan een hair monteren of aan een maggot rig.  Door deze plastic bloodwormpjes nog even te dippen in een lekkere bloodworm  flavour kun je de karper  zodoende een attractief aas voorzetten. Een andere manier is om te kiezen voor een rode Snaggerz die om de steel van de haak valt. Hierdoor lijkt je haak niet alleen op een bloodwormpje maar zorgt de Snaggerz er ook nog eens voor dat de haak bij het opnemen goed indraait! 


Probeer het eens aan de waterkant met een bloodworm aasje. Wie weet reageren de karpers net zo als mijn karpers in het aquarium op deze rode sliertjes. Succes!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.