Veelzijdig met Prax

Nu het najaar nadert, zijn er al vissers die hun spulletje opbergen voor warmere tijden. Voor sommige van ons begint het goed wegzetten van de materialen om zo de levensduur van hun dure spulletje te verlengen. Sommige van ons geven niet zoveel om hun spullen. Zij zetten de hengels in hun foedraal en laten hem daar staan tot het nieuwe seizoen. Andere tuigen hun hengels af en zetten hen na een flinke schoonmaakbeurt droog en warm op zolder (of je eigen karperkamer als vrouwlief het je gunt) om zo ervoor te zorgen dat de materialen behouden blijven. Als je net als ik al je spullen bij elkaar hebt staan, merk je pas hoeveel spullen het zijn. Meerdere schepnetstelen, reserve hengels, een prikstok, peddels en noem maar op, staan in een bosje tegen elkaar aan. Veelvuldig stoot ik per ongeluk er tegenaan met alle gevolgen van dien. Alles valt weer om en het humeur daalt.


Prax op een rails

Op die momenten vroeg ik mij af of er geen betere manier bestaat om je hengels en andere langwerpige stokken op een juiste manier op te bergen. Na een korte zoektocht was daar mijn verlossing! Welkom in de wereld van Prax.

Prax zijn klemmen met twee rubberen wieltjes. Ronde voorwerpen kun je zo ideaal klemmen zonder dat zij eruit vallen. Doordat zowel de rubberen wieltjes als de klem zelf, flexibel is, klemmen de Prax prima om elk rond voorwerp. Prax zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten in maten van 20mm tot zelfs 35 mm en in verschillende materialen en kleuren. Ze zijn er ook van RVS. Zo kun je al je spullen netjes en geordend opbergen! Prax zijn erg veelzijdig. Zo kun je ze bijvoorbeeld op een rails vastzetten die je vervolgens aan de muur monteert. Zo kun je netjes je reserve hengels ophangen aan de muur.


Prax voor vissteigers

Ook bij mij op de hengelsportvereniging hebben we de Prax momenteel in gebruik. We hebben ze gemonteerd op de steiger. Zo kun je altijd je peddels of schepnet vastzetten zonder dat deze steeds omdondert. Het voordeel is verder dat je schepnet verticaal staat en de mazen van je natte net na een vangst weer droog kunnen wapperen.

Prax op de vissteiger


Prax als hengelsteun

Voerbootbouwer Tonny Schrijver was een aantal jaar geleden al aan de gang gegaan met Prax. Hij zag het nut er wel van in om Prax te gebruiken als rodrest. Doordat hij op het onderste plaatje een schroefdraad laste, kon deze op een bankstick of buzzbar geschroefd worden. dat de Prax klemde was wel duidelijk. Zelfs Alijn Danau schreef erover in zijn boek ‘ Karper en andere Muzen’.Nawoord

Natuurlijk zijn Prax niet echt vernieuwend, doch denk ik dat ze door hun veelzijdigheid zeer interessant kunnen zijn voor ons hengelaars.  We willen immers allemaal ons materiaal geordend hebben niet! wie creatief is kan net als Tonny Schrijver er een schroefdraad op lassen. Een betere en stabielere rodrest vind je denk ik niet! de mogelijkheden zijn eindeloos. Nu is het nog maar de vraag wat wij als vissers ermee doen niet!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.