Veilig tweedehands materiaal kopen

Dat de karperhobby duur genoeg is hoeven we niemand uit te leggen. Juist daarom kan het heel interessant zijn om tweedehands materialen aan te schaffen via website’s als marktplaats, ebay etc. Helaas lees je steeds vaker berichten over oplichting en dubieuze praktijken op dit soort website’s. Het is een van de snelst groeiende vormen van criminaliteit, waar ook wij karpervissers de dupe van kunnen worden.
Regelmatig zie je op fora topics voorbij komen over mogelijke oplichters en vissers die na het betalen van een nieuwe aankoop geen verwacht pakketje ontvangen. Na contact zoeken met de verkoper blijkt het e-mail adres te zijn verwijderd of het adres niet te kloppen. Dit is natuurlijk pure oplichting en om veiliger spullen te kopen wil ik jullie een aantal tips meegeven:

• Vertrouw je het niet, dan klopt het meestal ook niet.

• Kijk hoe lang de verkoper geregistreerd staat op de betreffende website. Wees extra voorzichtig als hij slechts een paar dagen is aangemeld.

• Probeer zoveel mogelijk het materiaal te bezichtigen en zelf op te halen bij de verkoper. Dit is de meest veilige manier van handelen.

• Bewaar zoveel mogelijk gegevens over de aankoop. E-mail verkeer kan mogelijk als bewijs dienen bij een latere aangifte. Denk hierbij aan namen, (e-mail) adressen, bankrekeningnummer en telefoonnummers

• Registratie eigen materiaal?.

Zelf ben ik een aantal jaar geleden bestolen van een groot deel van mijn materiaal. Door het ontbreken van een verzekering heb ik hier niets meer van terug gezien. Hieruit heb ik echter wel een belangrijke les geleerd. Probeer van je (duurdere) materiaal detailfoto’s te maken en eventueel te personaliseren. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan het schrijven van je naam in de batterijklep van je beetmelders. Mocht jouw materiaal ooit worden gestolen en door de dieven worden aangeboden op internet dan heb je mogelijk foto’s waarmee je kunt aantonen dat het goed jou toebehoort.Toch genaaid??

Ben je er, ondanks alle goede voorzorgsmaatregelen, toch ingetuind? Je kunt aangifte doen van oplichting bij de politie. Wanneer er voldoende opsporingsindicatie in zit dan heb je alsnog kans dat je je geld of materiaal terugkrijgt.

Link:
  www.mijnpolitie.nl

Frank Avezaat

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.