Veilig vissen begint bij jezelf (deel 1)

Ondanks vele publicaties van mij en collega auteurs over het veilig inzetten van onderlijn montages is het onder een groot deel van de karpervissers nog steeds droevig gesteld met de kennis betreffende deze materie. Dat is natuurlijk heel triest maar jammer genoeg wel de realiteit. Je kunt hiervoor uiteraard heel gemakkelijk je kop in het zand steken en je eigen ding doen maar je kunt ook de vissers (misschien) tot vervelens aan toe wijzen op de door hun gemaakte fouten.

Het is absoluut een feit dat het grootste deel van de karpervissers de fouten geheel onbewust maken want niemand wil een karper beschadigen. Als ervaren karpervisser vraag ik mezelf heel vaak af hoe het mogelijk is dat er na zoveel publicaties over veilige loodsystemen nog zoveel onwetendheid is betreffende deze problematiek. Een groot deel van de karpervissers gelooft ten onrechte onvoorwaardelijk in zijn zogenaamde safety loodclips en denkt niet verder na over de gevolgen na een lijnbreuk. De algemene opinie is helaas nog steeds dat loodverlies voldoende is voor de vis om snel de montage geheel kwijt te raken. Hoe vaak is er wel niet geschreven over de Houdini karpers die zonder moeite een volledig ingedrongen haak inclusief weerhaak doormiddel van spiercontracties eruit werken. Wat een lariekoek, tja nu moet ik mij even inhouden want hoe kun je dat nu aannemen. Heb je wel eens een haak met weerhaak in je vingers gehad? Ja dan weet je wel beter! 

Zo mooi willen we ze vangen

Denken die mannen dan helemaal niet na en gaan ze blindelings af op dit soort onzin verhalen. Blijft bullshit dan wel hangen en een goed onderbouwd artikel over de gevaren van loodmontages niet? Dan is er maar één ding te doen en dat is gewoon blijven hameren op veiligheid. Blijven zoeken naar een loodsysteem dat veilig en gemakkelijk door zelfs de minst ervaren vissers kan worden en wil worden gebruikt. 

De laatste tijd is het mij opgevallen dat de normale loodclip nog steeds zwaar populair is bij het grote legioen. Natuurlijk komt dat met name door de enorme marketing van de afgelopen jaren. Het loodverlies verhaal spreekt ze aan maar ook hoor ik heel vaak kreten als “je kunt lekker makkelijk je lood verwijderen voor transport. Ja, dit geven velen op als reden dat zij de clip blijven gebruiken. Om krasjes op de hengels te voorkomen gebruiken sommige dus een loodclip, dus niet eens voor de fictieve veiligheid. Echt visvriendelijke Helikopter systemen zijn bij hun helaas totaal niet populair want ze kunnen het werplood tijdens het transport niet  verwijderen (dat hebben ze dus al mis!) en ze vinden het dit systeem niet altijd de meest effectieve druk op de haakpunt verzorgt. Dat weten ze dus wel! Dergelijke systemen zijn niet populair

Inderdaad is een Helikoptersysteem qua directe inhaking op een harde ondergrond minder effectief dan een inline lood of een loodclip montage. Dat is echter alleen maar op een keiharde steenachtige ondergrond en dat komt maar zelden voor. Op de meeste bodems in Nederland ligt altijd wel een dun sliblaagje wat dat nadeel voor een groot deel opheft. Toch moeten we wel hun richting op denken om een zo groot mogelijke doelgroep aan te spreken. Er zal een veilige loodclip moeten komen met de zo geliefde voordelen (gemakkelijke loodverwijdering) van die bestaande loodclip maar gecombineerd met het echt vrij laten komen van de onderlijn zoals bij een goed werkend Helikopter systeem en de superveilige aangepaste inline loodmontage van Roelof Schut. 


De superveilige aangepaste inline loodmontage van Roelof Schut.

Natuurlijk ben ik daar al heel lang over aan het brainstormen en was een aantal jaren geleden behoorlijk dichtbij. Helaas was die interpretatie van een veilige clip niet geschikt om te gebruiken in combinatie met een leadcore/Tungsten leader of een voorslag. Het centrale gedeelte bleek niet ruim genoeg om een voorslagknoop door te laten en zou wanneer dat wel mogelijk zou zijn veel te lomp uitvallen. Dat is ook de reden waarom ik in die tijd niet ben doorgegaan met dat project. Eigenlijk dom want een groot deel van de vissers gebruikt dat soort materialen (leaders en voorslagen) niet eens. Een tijdje geleden besefte ik dat dit een foute gedachte was omdat ik er te specialistisch naar keek. Ik ging weer eens uit van mijn eigen montages en dat is niet altijd goed. Inmiddels ben ik door gaan borduren met een clip die wel behoorlijk veilig is als men gebruik maakt van een doorlopende hoofdlijn. Dat mag zelfs een echt dikke lijn zijn die schuurvast genoeg is om over een talud te kunnen gebruiken.  

Deze clip die ik voor het overgrote gedeelte al heel lang in mijn hoofd heb zitten werkt goed mits er maar geen voorslagknoop centraal doorheen moet! Daarnaast is dit type clip door zijn meerdere opties ook nog veilig als er gebruikt wordt gemaakt van een soepele leader. Dat is wel weer een probleem op zich want welk merk heeft nu op dit moment een soepele leadcore leader in zijn assortiment? Alleen E.S.P. en Gardner hebben een leader in hun range die soepel genoeg is  na een lijnbreuk de weg van de minste weerstand te volgen. 

Dus vanaf de lijnbreuk centraal door de clip tot aan het punt dat de rig over de breuk vrijkomt. Alle andere merken leaders of leadcore zijn daar nog steeds te dik of veel te stug voor. Toch is de clip die ik verderop zal gaan omschrijven nu al een grote stap vooruit want hiermee dek je een heel flink gedeelte van de karpervissers af.

* Lees volgende week "Veilig vissen begint bij jezelf (deel 2)" waarin Piet Vogel vertelt over de Freedom loodclip. Een visveilige toepassing van de leadclip.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.