Verantwoord obstakelvissen

Een karper houdt zich voornamelijk bezig met de 3 V’s; Voortplanten, voedsel en veiligheid. Aangezien voortplanten alleen in het voorjaar gebeurt, houdt de karper zich de rest van de tijd voornamelijk met voedsel en veiligheid bezig. Het zijn 2 aparte categorieën, maar kunnen wel aan elkaar gelinkt worden. Daar waar de karper zich veilig waant, hoeft niet altijd een voedselrijke plek te zijn. Wat vaak op de meeste wateren het geval is, is dat karpers zich overdag op de ene plek schuilhouden, om ’s avonds en ‘s nachts te azen op geheel andere plekken.

De plekken waar karpers zich graag bevinden vanwege de veiligheid die het ze biedt, worden ook wel holding area’s genoemd. Vaak zijn dit plekken waar andere vissers niet (kunnen) komen, zeker op druk beviste wateren. Deze holding area’s zijn vaak ook obstakelrijk. Denk hierbij aan overhangende bomen met takken die ver in het water doorsteken, palen, brugpijlers, etc. Obstakels die het vissen op karper op die plekken verhinderen. Maar er luidt een gezegde: ‘Obstakels zijn er om overwonnen te worden.’ Je kunt als karpervisser zijnde nabij (of zelfs tegen) obstakels vissen en tóch verantwoord bezig zijn. Daarvoor zijn er wel enkele richtlijnen waar je je aan dient te houden en daar gaat dit artikel over. 

Vrijloop zo strak mogelijk

Het allerbelangrijkste bij het obstakelvissen is dat je de karper tijdens een run geen (extra) centimeter gunt. Iedere centimeter die de vis krijgt tijdens een run, is een centimeter dichterbij het obstakel waar je tegenaan zit te vissen en dat kan je je vis kosten. Zet daarom de vrijloop op de molen zo strak mogelijk. De vis moet de hengel nét niet het water in kunnen trekken. Dit kun je zelf testen door een korte, hevige ruk te geven aan de hoofdlijn (als de hengel op de steunen rust) en de vrijloop hierop af te stellen. 

Losse steunen i.p.v. een rodpod

Het is érg belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van losse banksticks (zonder buzzerbars), en dus geen rodpod. Ook is het noodzakelijk dat de hengel goed geklemd is in de steunen, de hengel moet geen kant op kunnen bij een run. Het gebruik van banksticks i.c.m. een goed geklemde hengel zorgt ervoor dat je vele malen veelzijdiger én stabieler kunt vissen, dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van een rodpod. Als de vrijloop strak staat en er is sprake van een run, is de kans groot dat de rodpod het water in wordt getrokken en bij het gebruik van een bankstick is de kans minimaal dat er wat gebeurt. Wanneer er geen mogelijkheid is om banksticks te gebruiken (door een harde ondergrond), is mijn advies om je dan niet te begeven aan obstakelvisserij. En als je het tóch wilt doen, dan op de een of andere manier je rodpod stevig verankeren. Lukt dit je ook niet, dan moet je je er echt niet aan begeven.

“Gebruik losse steunen voor obstakelvissen”
 

Een zo kort mogelijke hoek tussen hoofdlijn en hengel

Ik gaf al eerder aan dat bij obstakelvisserij de vis geen enkele (extra) centimeter gegund wordt. Met dit in gedachten is het belangrijk dat de hoofdlijn eigenlijk zoveel mogelijk in 1 lijn moet lopen met de hengel, en er dus een zo klein mogelijke hoek zit tussen hengel en hoofdlijn. De reden hiervoor? Zelfs áls er met banksticks gevist wordt, de hengel goed geklemd zit en de vrijloop zo strak mogelijk afgesteld staat, de vis anders tóch bewegingsvrijheid krijgt bij een run, doordat de hengel(top) dan meebuigt en de vis zomaar ineens een extra meter heeft gewonnen. Maar als er geen hoek bevindt tussen hoofdlijn en hengel, en het eigenlijk in 1 rechte lijn doorloopt, dan krijgt de vis deze speling niet. En het mooie van vissen met losse banksticks is dat je zelf je hengel zo kunt positioneren, dat de hoek zo klein mogelijk wordt. Bij het gebruik van een rodpod heb je deze mogelijkheid (bijna) niet, waardoor het ook veel minder geschikt is voor obstakelvisserij.

“Een zo kort mogelijke hoek tussen hoofdlijn en hengel creëren”
 

Snaarstrakke hoofdlijn en beetmelder op de allergevoeligste stand

Wij karpervissers willen graag onze laatste meter zo gecamoufleerd mogelijk op de bodem hebben. Maar soms moet je wat water bij de wijn doen, om verantwoord bezig te kunnen zijn. Bij verantwoorde obstakelvisserij is het gebruik van een slappe lijnen of toplood geen optie. Sterker nog, een snaarstrakke hoofdlijn is essentieel. Velen zullen het niet met mij eens zijn over het gebruik van toplood, maar ik ben sterk van mening dat zelfs toplood voor een hoek in de hoofdlijn zorgt, en de vis daardoor al gauw een meter speling krijg (of zelfs meer, afhankelijk van hoe diep het water is en hoe ver je toplood van de kant af zit). Ook is het belangrijk om de beetmelder zo gevoelig mogelijk te zetten, zodat je direct van een aanbeet op de hoogte bent. En tevens ook de hanger/swinger lekker hoog hangen.

Ik begrijp wat wij karpervissers snaarstrakke lijnen het liefst willen vermijden, maar het is nou eenmaal een feit dat de beetindicatie er daardoor vele malen op vooruit gaat en de vis ook geen (extra) centimeter wordt gegund. 

Visveilige laatste meter

Vooral bij obstakelvisserij kan het voorkomen dat je lijnbreuk krijgt tijdens het drillen van de vis. Op dit soort obstakelrijke plekken is het cruciaal dat je met een visveilig systeem zit te vissen. En met visveilig bedoel ik niet alleen het verliezen van het lood bij eventuele lijnbreuk. De vis zwemt dan nog met enkele tientallen meters hoofdlijn in de rondte, en als de lijn ergens aan vast komt te zitten, dan is het uitscheuren van de bek van de vis het gevolg. Nee, met visveilig bedoel ik het verliezen van het lood, leader en hoofdlijn. De vis zal dan alleen met een onderlijn in de bek rondzwemmen, en na verloop van tijd zal dit loslaten (o.a. door het roesten van de haak). Er zijn vele verschillende loodsystemen op de markt, maar mijn voorkeur gaat voor de obstakelvisserij het meeste uit naar het Helicopter-systeem (en dan met name die van Fox). Daarbij kan de vis bij het prikken het gewicht van het lood niet gebruiken om de haak weg te werken, én heeft de vis bij lijnbreuk alleen de onderlijn nog in de bek (en niet tientallen meters hoofdlijn erachteraan).

“Het kant en klare Helicopter systeem van Fox”

Fox heeft in het assortiment kant en klare Helicopter leaders, maar ook allemaal losse componenten om deze zelf samen te stellen. Als haken gebruik ik de zéér sterke (en vlijmscherpe) XSC haken (maatje 6) van Fox. Deze haken hebben mij, in zelfs de sterkte drils, nooit in de steek gelaten. Ook is het erg belangrijk dat je onderlijn de zwakste schakel is (voor het geval er sprake is van lijnbreuk en de hoofdlijn ergens vast komt te zitten, waardoor de onderlijn niet meer van de hoofdlijn af kan schuiven), gebruik daarom nooit onderlijnmateriaal die een hogere trekkracht heeft dan 20lb (het liefste zelfs 15lb). Zo zal in dat geval je onderlijn als eerste breken en daardoor dus minder kans op een beschadigde bek bij de vis.

“De zéér sterke en vlijmscherpe Fox XSC haken”
 

Kort op de hengels zitten en ruimte hebben op de stek

Als je rekening houdt met alle bovenstaande punten, dan ben je al verantwoord bezig met obstakelvisserij. Echter, wat als je eenmaal een aanbeet hebt? Om nogmaals terug te komen op de stelling de vis geen (extra) centimeter te gunnen, is het belangrijk dat je kort op de hengels zit te vissen. Daarmee bedoel ik zo dichtbij mogelijk, zodat je er snel bij kunt zijn bij een aanbeet. Ik zelf zit er nooit meer dan twee meter vanaf, het liefst zelfs een meter achter de hengels. Je zult zien dat bij een aanbeet, de vissen bijna altijd direct naar het obstakel toe zwemmen. Wat ik persoonlijk doe, is mijn hengel oppakken, mijn hand direct op de spoel zetten (om de vrijloop en eventuele gevechtsslip te blokkeren) en gelijk naar achteren lopen. Dit doe ik om de vis bij het obstakel weg te houden. De vis zal, bij gebrek aan bewegingsvrijheid, bijna altijd naar je toe keren en zodra het enkele meters van het obstakel af is, kan de vis rustig afgedrild worden. Zorg er dus altijd voor dat je ruimte op de stek hebt om naar achteren te kunnen lopen met de hengel in je hand, mocht dit nodig zijn.

“Deze obstakelvis krijgt zijn vrijheid weer terug”
 

Conclusie

Bovenstaande punten zijn (voor mij) de belangrijkste aandachtspunten voor het verantwoord obstakelvissen op karper. Het lijkt voor enkelen misschien wel wat overdreven, maar dat is het zeker niet. Obstakelvisserij is voor mij één van de spannendste vormen van visserij op karper en hopelijk heb ik jullie een beetje kunnen inspireren om dit (op een verantwoorde manier) eens een kans te geven. Mij heeft het in ieder geval in zijn greep!

“Eentje die zich veilig voelde nabij obstakels”

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.