Verrassende bijvangsten 2015

Vorig jaar schreef ik een artikel over bijvangsten tijdens het karpervissen. Naast logische bijvangsten zoals zeelt, winde en brasem kreeg ik ook met een metersnoek, een snoekbaars en een wolhandkrab te dealen. De snoek pakte ik tijdens het binnendraaien van de rig (mooi gehaakt dus hij zal de bewegende fluobol instinctief aangevallen hebben), de snoekbaars ving ik op vismeeldeeg en de wolhandkrab op aardappel.

Deze megagiebel bleek een hybride te zijn
Deze megagiebel bleek een hybride te zijn
Foto: Jan Schipper

Dit jaar ben ik al 3 keer verrast door een bijvangst die nog niet op mijn lijstje stond. Als eerste dacht ik een giebel van megaformaat gevangen te hebben, althans dit was mijn eerste ingeving. Ik had wel vaker een giebel gevangen maar nog nooit zo'n uitschieter qua formaat. Tijdens het boilievissen kwam hij tussen de “gewone” karpers door.

Een volle fluiter en tot kort voor het schepnet dacht ik dat ik met een niet al te grote karper te doen had. Toen ik thuis later de foto vanaf de voorzijde van de vis nog eens goed bekeek viel het me op dat hij, naast pure giebelkenmerken zoals zijn beschubbing, staart en vinnen, een echte karperbek had maar zonder baarddraden. Giebels hebben in de regel een veel zuiniger mondje. Ik denk dat het hier dus waarschijnlijk een kruising (hybride) tussen een giebel en een karper betrof en die ving ik nog niet eerder.

en echte karperbek maar zonder baarddraden
en echte karperbek maar zonder baarddraden
Foto: Jan Schipper

De tweede verrassing was een vis waar ik ook niet op gerekend had. Het bleek een roofblei te zijn. Een run op een mierzoete knikker bracht na een aparte dril deze surprise van 66 cm in het net. Ik dacht dat deze vissen, gezien hun naam, pure rovers waren maar onlangs hoorde ik van een visser dat hij deze vis met deeg ook wist te verschalken en dat het een alleseter betreft. Zo'n 10 meter voor het schepnet zag ik dat deze knokker geen karper(tje) was. De vis was prima gehaakt dus hij was echt voor de zoete bol gevallen.

Deze roofblei werd verschalkt op een pineapple/betalin boilie
Deze roofblei werd verschalkt op een pineapple/betalin boilie
Foto: Jan Schipper

De laatste vis waar ik van opkeek was een witte meerval (geen” Ebro monster” maar wel een heuse albino van eigen bodem). Deze vis kwam begin mei op de kant in de vliegende storm. Een dagje vissen met m'n achterneef in een grote kom tussen een slotenstelsel aan de rand van zijn woonplaats werd qua aantallen karpers een groot succes. De rit van 80 kilometer enkele reis was het me achteraf dubbel en dwars waard geweest. Met zuidwestenwind kracht 6/7 op het kantje ging het helemaal los en kwamen er in 9 visuren 14 karpers op de kant. Vlak voor het inpakken was ook deze bijzondere bijvangst een feit.

Een albino meerval uit de polder
Een albino meerval uit de polder
Foto: Jan Schipper

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.