Vers of ready's (deel1)

Op een ijzelige januaridag las ik op Facebook een linkje wat mij terecht deed komen op een stukje over de Primarkt. Veel voor weinig en hoe dit de welvaart vergiftigd en hoe er een parallel te trekken is met onze eigen hobby en dan hebben we het over boilies. Karperaas. Veel kilo’s voor weinig geld. Kan dit? Klopt dit? Is dit verantwoord naar de karpers toe?

Diverse vragen spookten door mijn hoofd.Ik ben geen boilieproducent en ook niet chemisch onderlegd, nog een voedingsdeskundige, maar ik heb nog wel net zo veel verstand om te bedenken dat, boilies die maanden aan één gesloten op kamertemperatuur in de winkelschappen liggen, niet aan mij besteed zijn. Simpelweg omdat je nogal wat conservering moet gebruiken om ze niet te laten beschimmelen. En toen ik begreep dat Edwin van Baitaddict, waar ik zelf mijn boilies vandaan haal, sinds kort ook helemaal is overgestapt op alleen maar vers/ freezers, ging er een alarmpje af.

Edwin van Baitaddict. Draait alleen nog maar vers.

Waarom doet ie dat? Waarom negeert hij de vraag uit de markt? Waarom niet meegaan in de hedendaagse lofzang aangaande geconserveerd aas? Tijd om het één en ander eens uit te pluizen. Het gros van ons vissers staat er helemaal niet bij stil. We moeten onthaakmatten bij ons hebben. Veilige vissystemen, maar we weten eigenlijk helemaal niet wat we de karpers te eten geven. Wat zit er in boilies die wij in het water gooien? Edwin weet, net als vele boilieproducenten, wat ze in hun deeg stoppen om ze voor langere tijd houdbaar te kunnen maken . En dat is nu precies de reden waarom Edwin zijn bedrijf heeft omgedoopt naar Baitaddict Always Fresh Only Freezers. Eerst dacht ik, hij is gek geworden. Maar nu snap ik wel waarom. Het gaat bij hem heel ver. Hij is er klanten mee kwijt geraakt, maar voor hem geldt nu eenmaal het beste voor de karper. En nu hoor en lees ik wel eens reacties zoals: “ ja hallo, schijnheil, je trekt zo’n vis toch ook een haak in de lip? “ klopt, maar als we dan toch de keuze hebben om de vis op een onthaakmat te leggen, of in het zand,.. dan heb je ook de keuze om verantwoord te voeren. En daar bedoel ik mee, enkel verse ingrediënten en geen chemische troep. Wat ik hiermee bedoel is.. lees en huiver.

Hoelang zullen ze er liggen?

Kennen jullie het verhaal ondertussen van Mac Donalds? Ik eet het niet meer, althans, niet meer zo vaak als eerder. Het feit dat een vers broodje hamburger binnen een paar weken helemaal beschimmeld is en dat van de Mac nog helemaal intact? Dat de frietjes 12 toegevoegde ingrediënten bevat? Het zit stampvol met troep om de boel houdbaar te houden. Het lijkt mij in ieder geval niet gezond. Sterker. Ik weet ondertussen dat eigenlijk alles wat je in de supermarkt kunt kopen wat in een zakje, pakje, blikje, glazen pot etc. zit, ingrediënten bevat die niet goed voor je zijn. Dit vertelde een voedingsdeskundige tegen mij naar aanleiding van mijn te hoge cholesterol. Ik zou alleen nog maar vers en rauw moeten eten.. dat dan weer niet, maar ik houd er nu wel veel meer rekening mee wat ik allemaal onder mijn neus prop.

boilie

Aan de kleur, geur en smaak zie je niet hoe goed of slecht een boilie is. 

Dit zelfde geldt net zo goed voor ready’s . hoe blijven die knikkers in niet gevacuumeerde zakken goed? Waarom beschimmelen ze niet? Nou beste mensen, omdat deze knikkers vol zitten met conserveringsmiddelen. En niet zo’n beetje ook. Conserveermiddelen zijn nu eenmaal nodig om bijvoorbeeld etenswaar goed te kunnen houden. Zoals ik al aangaf, in bijvoorbeeld de supermarkt liggen koekjes. Zonder toegevoegde conserveermiddelen zouden die koekjes na een dag of drie zijn uitgedroogd en/ of beschimmeld zijn. Het is dan ook toegestaan om een bepaalde hoeveelheid conserveermiddel toe te voegen. Dit zou niet schadelijk zijn voor de mens. Echter, dit zijn uitgerekende kleine hoeveelheden. Voor boilies echter gelden deze regels niet. En ik weet inmiddels dat de hoeveelheden die in de koekjes gaan niet genoeg zijn om de boilies goed te kunnen houden. Dat weet elke boilie maker. Daar zijn ze waarschijnlijk na schade en schande vanzelf wel achter gekomen doordat klanten terug kwamen met een zak beschimmelde boilies.

Maandenlang liggen ze in de winkel. Gezond?

Er zijn verschillende soorten conserveermiddelen. Hele dure, hele goedkope, feit is, in de hoeveelheden die ze in boilies verwerken, is het zeer slecht voor de gezondheid. Althans voor de mens. Dat is een feit. Helaas zal er waarschijnlijk nooit een onderzoek gedaan worden naar de hoeveelheid conserveermiddel in boilies ten opzichte van de gezondheid van de karper. Dit is domweg gewoon te kostbaar en niet belangrijk genoeg.

Verse boilies, maar lang goed te houden tijdens een vis trip dankzij vacuum verpakking

Gek genoeg worden er massa’s ready’s in het water gegooid, toch komen er geen karpers boven drijven. Dit geeft te denken. Ook ken ik een verhaal, of het waar is, is een tweede, dat er boilies van een heel bekend merk op de bodem van een plas werden gevonden, en die er een aantal weken later nog steeds lagen. Deze werden door duikers opgemerkt, ze werden dus gewoonweg genegeerd door de karpers. Ik weet dat karpers niet van bitter houden. Dit wijst op gevaar en eten ze dus instinctief niet. Misschien waren deze boilies gewoon te bitter door de conserveermiddelen. Maar dit weet ik niet zeker. Te veel sweetner weet ik wel. Proef zelf maar eens. Puur op je tong, is het niet lekker.

Een conserveermiddel om boilies goed te houden heet MPG of wel, monopropyleen glykol . Dit spul word gebruikt in de veehouderij. Het voorkomt slepende melkziekte. Geen idee wat het is. Wat ik wel weet is, dat het voor koeien maximaal 4 dagen word aanbevolen, 2 maal daags, 250 ml. Per kilo deeg komt er 150 ml mpg in de mix om de boilies goed te houden!! Een beetje karper stopt een kilo boilies in zijn holle kies! En een koe is ietjes groter als een karper… Dit kán gewoon nooit goed voor de karpers zijn. Ook worden door conserveermiddelen, belangrijke ingrediënten zoals vitaminen om zeep geholpen.

Een ander conserveermiddel dat in boilies gebruikt wordt is Natriumsulfiet, ook dit conserveermiddel zit in menselijke consumptiemiddelen. De dagelijkse aanvaardbare wettelijke norm is tot 0,7mg per kg lichaamsgewicht. NatriumSulfiet is werkzaam tegen schimmels, bacteriën en gisten . Om boilies hiermee te kunnen conserveren moet je echter veel meer toevoegen en is pas effectief bij een toevoeging van 5 theelepels per kg! En zou je 5 theelepels per kg lichaamgewicht van de mens toevoegen in de koekjes, dan is het bekend dat de darmflora van de mens eraan gaat, kun je na gaan wat er met de darmflora van de karper gebeurt. Maar goed, nogmaals… we zien nog steeds geen karpers boven komen drijven met kapotte darmen, echter, het geeft je toch te denken? Mij in ieder geval wel. Zeker als je keuze hebt tussen met of zonder conserveermiddel, toch?

Eén van de conserveermiddelen wie boven de ADH zwaar schadelijk zijn.

Dan hebben we nog sorbinezuur en nisine. Beide van hetzelfde laken een pak. Er moet veel van het goedje toegevoegd worden om de boilies goed te houden… en dat zou voor de mens in die hoeveelheden zeer schadelijk zijn. Voor de mensen is er de NVWA Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit die alles volgens de wet in de gaten houd. Voor karpers is dit dus (nog) niet aan de orde. Daar komt bij dat ready’s over het algemeen duurder zijn. Logisch ook, want er moet conserveermiddel in.

Nisin conserveermiddel

Lees volgende week deel 2 van Tom.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.