Vissen op een zachte bodem

Bij het zoeken naar een geschikte stek gaan de meeste van ons er vanuit dat dit altijd een mooie harde plek moet zijn. Je weet immers zeker dat je presentatie er mooi bij ligt en dit zijn vaak de plekken waar karpers komen azen. Vooral dit laatste is niet geheel onbelangrijk.

Nou gaat deze regel in de meeste gevallen op, maar wat nou als de bodem op het betreffende water overal even hard is en er verder weinig interessante plekken te vinden zijn. Juist, dan wil het vaak lonen om op de zachte plekken te vissen.


Op een water met hoofdzakelijk harde bodem kan zo'n zachte plek dus een ware trekpleister zijn voor karpers. Het losse zand maakt het voor kleine insecten/larven mogelijk zich te verstoppen wanneer er gevaar dreigt. Deze kleine beestjes staan op het menu van de karper. Het spreekt dus voor zich dat een karper hier graag met zijn bek doorheen schuift. Ook vind je hier vaak waterplanten wat op zijn beurt vis aantrekt.

Het vinden van deze plekken is erg gemakkelijk. Met een peilhengel merk je duidelijk dat je het lood door een modderlaag heen trekt (veel weerstand) en op een dieptemeter wordt het meestal aangegeven met een dunne grayline (zie afbeelding).


Gebruik je peilhengen of een dieptemeter

Wil je op deze plekken vissen, dan zul je het systeem waarmee je vist moeten aanpassen. Je wilt natuurlijk niet dat je hele systeem wegzakt en dus het risico loopt dat het nooit gevonden wordt. Dit kun je voor een deel voorkomen door te kiezen voor plat lood. Door de vorm heeft het meer weerstand en zakt het minder snel weg.

De veiligste montage is en blijft een helikopter- of chod systeem. Zelfs wanneer je lood helemaal wegzakt weet je zeker dat je haakaas er goed bij ligt. Helemaal wanneer je ervoor kiest dit i.c.m. een pop-up boilie in te zetten.

Besluit je het te houden bij je vertrouwde rigs, dan kan ik het aanraden deze een stuk langer te houden en te voorzien van een pva bag. Zakt je lood weg dan kan de lengte van de rig ervoor zorgen dat ze je haakaas alsnog weten te vinden.


Plat lood zakt minder snel weg in een zachte bodem

PVA is een fantastisch hulpmiddel. Naast dat je altijd wat voer naast je haakaas hebt liggen weet je ook vrijwel zeker dat je haak vrij is van troep. Het zal zachtjes op de bodem landen en langzaam smelten. Op deze manier heeft het bijna geen kans om te verdwijnen in de bodem.


Ik hoop dat je wat kunt met de bovenstaande tips. Heel veel succes!

Tekst & Fotografie: Erwin van Hensbergen

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.