Voeren op afstand

Hoewel karpers van nature uit graag kort in de kantjes azen kan het zeer lonend zijn om je aas op een flinke afstand van de kant aan te bieden. Natuurlijk speelt het bodemverloop hier een grote rol in, want vissen op grote dieptes is vaak minder interessant. Ligt er echter op flinke afstand een mooi plateau of een richel dan is het zeker de moeite waard om die te bevissen. Met een beetje oefening en de juiste materialen lukt het iedereen om zijn/haar rig op deze grotere afstanden aan te bieden, zolang je er maar voor zorgt dat je met een systeem vist dat moeilijk in de war te gooien valt.
 


Als de rig er eenmaal ligt is het natuurlijk ook zaak om er nog wat aas bij in de buurt te krijgen. Hieronder heb ik een paar mogelijkheden voor je op een rij zet.
 


De (voer)boot

Deze optie ligt natuurlijk voor de hand en is veruit de beste manier om je aas op afstand te krijgen. Door gebruik te maken van een dieptemeter kan je uitstekend je stekken aanvoeren en tevens je hengel uitvaren, wat er automatisch voor zorgt dat je rig goed ligt. Een boot heeft natuurlijk ook nadelen. Zo is het lastiger om deze mee te nemen tijdens het voorvoeren en kost het je meer tijd om hem op te blazen en uiteindelijk weer in te pakken. Op sommige wateren is het niet toegestaan om boten te gebruiken en ben je al snel aangewezen op de andere opties.
 


Breng heel secuur je aas op afstand
 

Werppijp

Het voeren met de werppijp is makkelijk en stelt je in staat om in korte tijd een behoorlijke hoeveelheid voer richting de stek te krijgen. Als je hier goed in geoefend bent dan is het geen probleem om je aas binnen een klein gebied te voeren. Je kunt er echter ook makkelijk verspreid mee voeren en daarmee kan je verschillende tactieken testen. Met een goede werppijp kan je flinke afstanden gooien, maar dit is ook afhankelijk van de samenstelling van je aas. Een boilie die perfect rond is zal verder werpen dan een boilie met een afwijkende vorm. Ook is de hardheid van de boilie belangrijk, want met een flinke worp zal te zacht aas uit elkaar spatten.
 


Het vergt enige oefening maar dan heb je ook wat


Werppijpen hebben als nadeel dat je hier snel een overbelasting van je arm mee opwekt en een zogenoemde tennisarm krijgt. Een paar weken dagelijks flinke hoeveelheden weggooien is dus niet aan te raden. Oh ja, houd de weerberichten nauwlettend in de gaten zodat je niet wordt verrast door een flinke tegenwind ;)
 


Katapult

Een goede optie om je aas op een redelijke afstand te krijgen, maar minder effectief dan de werppijp. Katapulten hebben als voordeel dat je meer aasdeeltjes tegelijk kunt voeren, maar dat komt de afstand vaak niet ten goede. Bij regelmatig gebruik van de katapult slijt het elastiek vaak hard en dien je deze zo nu en dan te vervangen. Katapulten zijn bij wet verboden en vormen daarmee dus ook een extra risico bij controles.
 


Katapulten hebben als voordeel dat je veel kleine aasdeeltjes tegelijk kunt voeren
 

Spod/Spomb

Een ideale manier om compact te voeren op afstand. Als je flinke afstanden gaat gooien is het wel zaak om een hengel/molen combinatie uit te kiezen die hier voor geschikt is. Kies voor een speciale spodhengel en combineer deze met een molen die snel lijn afgeeft en binnenhaalt. Een gevlochten lijn is een pre en denk ook vooral aan een vinger- of handbescherming zodat de lijn niet in je vingers snijd bij een flinke worp. Een spomp zal minder voer verliezen tijdens de worp, maar is wel zwaarder dan een normale spod.
 


Ideaal voor het compact voeren op afstand
 

PVA

Met behulp van een pva zakje of stringer is het ook mogelijk om je aas te voorzien van dat beetje extra. Een goed gevuld zakje kan met een stevige hengel een behoorlijk eind worden weggezet. Vaak is het wel zaak om je rig/lood in het zakje te verpakken zodat het geheel wat minder weerstand heeft in de lucht. Reken er echter wel op dat je flink moet inboeten op het aantal te behalen meters.
 


Compacter bij je haakaas kan niet
 

Werpsling

Als je gebruik maakt van voerballen dan kan je deze met een speciale sling richting je voerplek gooien. Deze sling knoop je aan een hengel waarmee je een soort oude katapult creëert. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, maar naar het schijnt kan je hier behoorlijke afstanden mee halen. Het lijkt me wel lastig om de afstand in te schatten en gelijk te houden.
 


 De speciale werpsling


Nou dat waren een aantal opties die je kunt gebruiken bij het voeren op afstand. De werppijp en boot zijn mijn persoonlijke favorieten, maar dat is per individu verschillend. Besef je ook dat je soms vanuit een andere hoek minder ver hoeft te voeren dan vanaf de plek waar je je hengels plaatst ;)

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.