Voertip: Trassi

Trassi of ook wel Terasi, Terasie of Khapi genoemd is een gecontroleerde fermentatie van vis en garnalen. In de regel is Trassi een samengeperst blok van zongedroogde garnalen en daardoor puur in zijn vorm. Trassie is een smaakversterker en ingrediënt voor zowel de Aziatische- als de zuid Chinese keuken. Trassie heeft een zeer penetrante visgeur en is een van de puurste en sterkste vismelen ter wereld. Trassie is niet nieuw in de karperwereld. Een laatste synoniem voor Trassie is namelijk het bekende Belachan. In dit artikel meer over Belachan, Trassie, de vormen waarin het te koop is en meer feitjes.


Een blok Belachan (Trassie) van CC Moore

Trassie wordt al sinds jaar en dag gebruikt in de Hengelsport. Zoals eerder gezegd is het geperste garnaal in zijn puurste vorm. Hierdoor is dit visproduct zeer geconcentreerd. De geur van Trassie doet denken aan vismeel. Veelal zijn de blokken donker van kleur wat betekent dat ze al zijn voorgebakken. Lichte blokken Trassie zijn niet gebakken en zijn nog sterker van geur. Trassie is zowel verkrijgbaar in blokken, pasta’s, poeder als liquid Belachan. De smaak is erg zout en vismeelachtig.

Een lange tijd was Trassie goed verkrijgbaar in Nederland en kon je Trassie zelfs in de supermarkt kopen onder de naam Trassie Oedang van Conimex. In 2008 veranderde er alleen veel vanuit de Europese regelgeving en werd Trassie steeds moeilijker verkrijgbaar in ons land. Dit heeft te maken met het feit dat tegenwoordig een exporteur een gezondheidscertificaat moet overleggen aan de importeur. Doordat Trassie een samenpersing is van veel garnalen, heb je te maken met veel kwaliteitsverschil wat enorm duur en arbeidsintensief is om te controleren. Hedendag is Trassie dan ook steeds minder te vinden. De beste plek waar je de meeste kans hebt om deze super vismeel te vinden, is dan nog steeds de toko. Als je geluk hebt kan je daar nog verse Trassie vinden ook in zijn pure vorm. Trassie is zeer lang houdbaar als je het koel en afgesloten bewaard. De beste plaats is de koelkast maar denk eraan dat je het goedje in een afgesloten pot bewaard! De geur is nogal overheersend.

Solar Liquid Belachan

Leuk allemaal dat Trassie maar hoe gebruiken we dit spul dan? Trassie wordt door vissers vaak in blokken gekocht waarna ze met een kaasschaaf of mesje stukjes verwerken in hun boiliemix. Voor het beste resultaat en draaibaarheid, kun je de blokjes Trassie het beste vermalen. Doordat Trassie enorm geconcentreerd is, hoef je niet veel toe te voegen om een sterke visgeur aan je boilie te verkrijgen. Ik zelf raad aan om niet meer dan 75 gram geraspte Trassie per kilo toe te voegen of 5% in poedervorm van dit spulletje! Gebruik je een liquid versie, ga niet verder dan 250ml per 5kg! Trassie is ook in pastavorm te koop maar hier een boilie mee draaien vraagt wat meer vaardigheid doordat je mix zo wat kleveriger wordt. Trassiepoeder lijkt dan een uitkomst. Helaas is pure Trassiepoeder moeilijker te vinden dan je denkt. Veelal is het versneden met zetmeel en zout. Deze versneden Trassie is zelfs vaak zo erg dat een potje slechts 10% Trassie bevat. De overige ingrediënten zijn vaak maismeel en zout. Hierbij moet je dus opletten! De zoutpercentages lopen soms op tot wel 30%! Zoals elk levend organisme, kan ook karper slecht tegen hoge percentages zout. Een leuk feitje overigens is dat versneden Trassie nog enorm stinkt! Dit geeft maar weer aan hoe sterk geconcentreerd dit goedje is.

Trassie wat te drogen ligt in de zon

Trassie is niet onbekend meer bij verschillende aasfabrikanten. Onder andere CC Moore levert een productrange aan Belachan producten als poeder, blokvorm, pellets,stickmix, hookbaits en een liquid versie. Belachan heeft het buiten dat het een zeer sterke visgeur heeft, ook redelijke voedingswaardes. Zo bevat belachan zowel proteïnes, aminozuren, zouten als enzymen waardoor het een echte vislokker is.


Ook Solar heeft een liquid versie in het assortiment net als The Bait & Feed Company, Carpbait Uk en velen andere merken. Trassie is een enorm veelzijdig product en is multifunctioneel inzetbaar. Naast dat het een super ingrediënt is voor je visboilie, is het ook een prima toevoeging in spodmixen, stickmixen et cetera. Ben je dus opzoek naar een volwaardig vismeel, loop eens langs de toko voor wat Trassie! In mijn ogen is er bijna geen betere vismeel te verkrijgen dan dit goedje!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.