Voorkom verspreiding van ziektes

Als karpervissers kunnen we veel doen om te voorkomen dat de meest enge ziektes zich weten te verspreiden. Het zou toch verschrikkelijk zijn wanneer een heel karper bestand kapot gaat door een dodelijk virus? Ik heb het al een paar keer van dichtbij meegemaakt en ik weet zeker dat ik niet de enige ben.

Drogen

Controleer om te beginnen altijd of je net, weight sling en onthaakmat goed is opgedroogd. Het beste kun je dit doen door alles even lekker in het zonnetje te leggen. Doe dit tot alles helemaal is opgedroogd. De UV-straling uit het zonlicht heeft namelijk de eigenschap om ziekteverwekkers te doden. Het heeft dus een soort van ontsmettende eigenschap.

Leg je natte spullen te drogen in de zon
Leg je natte spullen te drogen in de zon
Foto: Frank Avezaat

Antiseptic

Carp Care is een erg belangrijk item en voorkomt dat een karper overmatig gestressd raakt. Zorg ervoor dat je altijd een goede onthaakmat tot je beschikking hebt en behandel de vis met veel zorg. Zo voorkom je dat een karper zichzelf kan beschadigen. Zorg er voor dat je altijd antiseptic bij de hand hebt voor het geval er toch iets fout gaat of dat de vis al een wond had opgelopen. Er zijn verschillende goede antiseptics verkrijgbaar (Kryston, Korda, Gardner, Nash) maar zelf gebruik ik de Gardner Medic Plus Gel. Dit goedje behandeld alle letsels zodat je de vis met een gerust hart terug kunt zetten zonder je zorgen te maken voor bacteriele infecties.

Behandel wondjes met "antiseptics"
Behandel wondjes met "antiseptics"
Foto: Frank Avezaat

Schepnetten, weight slings en onthaakmatten

Op sommige (betaal) wateren zijn ze al een stapje voor op de rest en leveren bij het betreden van het water hun eigen schepnetten, weight slings en onthaakmatten. Hiermee voorkomen ze dat het materiaal in contact is geweest met andere wateren en wordt het verspreidingsgevaar tot het minimale beperkt. Kom je op een water waar dit wordt aangeboden, maak hier dan zeker gebruik van. De meeste wateren hebben goed materiaal tot hun beschikking en je weet zeker dat je verantwoord bezig bent.

Maak gebruik van goede, dikke matten
Maak gebruik van goede, dikke matten
Foto: Frank Avezaat

Uitzetten

Vis overzetten van je vijver naar het watertje om de hoek. "De karper werd te groot voor de vijver". Bij mij in de omgeving heb ik het vaker gezien. Ook heb ik gezien hoe dit helemaal fout kan gaan. Een water waar ik een tijd op heb gevist was in een 'mum van een wip' meer dan de helft van haar bestand kwijt. Doe dit dus niet!! Ook in je vijver is er een kans dat jouw pareltjes een ziekte bij zich dragen. Dit kunnen virussen zijn die zo op het blote oog niet zichtbaar zijn maar dodelijk zijn voor vissen die hier mee in aanraking komen.

Maak na het vissen je spullen schoon
Maak na het vissen je spullen schoon
Foto: Frank Avezaat

Heb jij na aanleiding van dit artikel nog vragen, goede tips of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel. Op deze manier hebben we er allemaal wat aan en kunnen we verspreiding zo veel mogelijk beperken.

Alvast bedankt!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.