Voorliefde voor het najaar

Voor veel mensen, en dus ook voor karpervissers, is het normale leven weer begonnen. De zomervakantie ligt alweer ruim een maand achter ons en vrijwel onopgemerkt heeft de astronomische herfst zijn intrede alweer gedaan. De nazomer heeft zijn laatste stuiptrekkingen laten zien, de verschrikkelijk irritante muggen kiezen eieren voor hun geld en verkassen naar warmere oorden! Voor mij persoonlijk betekent dit maar één ding; de mooiste tijd van het jaar komt eraan! Najaar, bakkentijd en beleving ten top! In dit artikel neem ik je mee in mijn beleving van het najaar en vertel ik je waar ik rekening mee houd tijdens mijn najaarsvisserij.

Langzaam mee schakelen

In het begin van het najaar, of beter gezegd de nazomer zullen de stekken die je in de zomer bevist heb ongetwijfeld vis op blijven leveren. Ondiepe stekken zullen nog veelvuldig bezocht worden door onze onderwatervrienden. Wat ik hiermee wil zeggen, en wat ik zelf ook altijd probeer te doen, is mee te schakelen met de omstandigheden. Naarmate het najaar vordert en de (water)temperatuur langzaam zal dalen zullen de vissen wat diepere delen van het water opzoeken. ‘Randjes’ van plateaus en taluds worden steeds interessanter voor de karper. Op de wateren waar ik vis probeer ik in het begin van het najaar op een ondiepe stek en op een ietwat diepere stek mijn rigs te droppen, zo kom ik erachter waar de vis zich ophoudt. Mijn ervaring vertelt mij dat de diepere stekken steeds beter beginnen te lopen naarmate het najaar vordert. In het najaar ben ik vrij veel aan het water te vinden, al dan niet om te observeren waar de vis zich op houd, of om rekening te houden met eventuele andere vissers.

De eerste najaarsvis van 2016!De eerste najaarsvis van 2016!

Het najaar valt en staat met echt ‘najaarsweer’. Bomen verliezen hun bladeren die op hun beurt de grond voorzien een bladerentapijt. Dagen met harde wind en veelvuldig regen zijn bij uitstek goed om erop uit te trekken. Vaak kies ik dan de windkant, de harde wind zorgt voor een stijging van het zuurstofgehalte en maakt de vis nog actiever dan hij deze al is deze periode. Later in het najaar, wanneer het echt kouder begint te worden kunnen deze buien het water flink afkoelen. Vaak kies ik tijdens de echte koude periode dan de windkant als de buitentemperatuur hoger is dan de watertemperatuur. Is de buitentemperatuur lager dan de watertemperatuur kies ik om in de luwte te vissen.

De vis maakt zich klaar voor de winter

Waterplanten en lelievelden zullen stoppen met groeien en wanneer de watertemperatuur daalt zullen deze zelfs beginnen met afsterven. Een gevolg is dat het natuurlijk voedsel in het water gering wordt. De karper zal dit opmerken en zich gaan volvreten met het laatste overgebleven voedsel om vetreserves aan te maken voor de winter. De vis is dus een stuk actiever en vaak zwaarder dan normaal, en laten wij als karpervisser hier nou gruwelijk van kunnen profiteren. Schakel langzaam mee met de omstandigheden, observeer goed, vis veel en verzamel zoveel mogelijk informatie om op het juiste moment aanwezig te zijn om die dikke bak te scheppen.

Als karpervisser kunnen we flink profiteren van de vraatzucht van de karper
Als karpervisser kunnen we flink profiteren van de vraatzucht van de karper

Kies voor een in eerste instantie kwalitatief, voedingswaardig en een aas rijk aan energie. Zeker in de periode dat de karper extreem hongerig is kun je met een goede aaskeuze enorm profiteren van hun agressieve aasgedrag. Goede vlees- of vismelen zijn een bron van vetten en eiwitten die de karper deze periode erg goed kan gebruiken. Vergeet ook zeker de tijgernoten niet in het begin van het najaar, zeker instant een ware killer. Wanneer de temperaturen echt rap omlaag schieten raad ik je aan het wat rustiger aan te doen met tijgernoten.

Keep it simple!

In het najaar richt ik mijzelf vaak op maximaal twee of drie stekken. Vaak voer ik deze aan en vis ik deze één voor één af. Omdat de vis deze periode vaak actiever is dan normaal en omdat ik regelmatig mijn stekken aanvoer zal de vis veel minder schuw zijn. Een tip die ik je dan ook wil geven is; keep it simple! Een normale bodemaas rig, is indien de situatie dit toelaat, vaak al meer dan genoeg. Zelf kies ik voor een gecoat onderlijnmateriaal met een sinker op de overgang van het gestripte naar het niet gestripte gedeelte. Een stuk krimpkous en een scherpe haak maken het geheel af. Geen ringetjes of dingetjes maar gewoon een simpele bodemaas rig is meer dan genoeg.

Keep it simple
Keep it simple

Opvallend haakaas is voor mij dé uitkomst om een snelle aanbeet uit te lokken. Zeg nou eerlijk, die witte popup die daar in het midden van een hoopje voer uitsteekt kan de vis echt niet laten liggen wanneer deze zich aan het opmaken is voor de winter! Mijn voorkeur gaat uit naar witte popups die ik vaak iets bijsnijd, maar ook paars boven een bruine bol heeft mij in het verleden goede resultaten opgeleverd.

Een voerstek in het najaar als basis voor de winter

Een ander prachtig seizoen om te vissen is de winter, een visserij waar ik mijzelf ook graag mee bezig houdt. Een dergelijke winterstek kan je al in het najaar goed voorbereiden. Vaak kun je de vissen in de winter op dezelfde stekken als diep in het najaar vangen. Door in het najaar regelmatig deze stekken van voer te voorzien, weten de vissen dat er hier voedsel te halen valt. De kans is aanwezig dat de vissen rustig blijven door eten. We moeten ons ook gaan afvragen of we in Nederland nog wel een winter kennen, de straffe winters van vroeger komen al jaren niet meer voor. Hiervan kunnen wij als karpervisser natuurlijk van profiteren en ook in de winter doorvissen! Voer je najaar stek maar eens door en probeer het maar eens! Voer geen kilo’s maar voer met regelmaat, de aasperiodes zullen korter maar agressiever worden!

Al mooi in de najaarskleuren
Al mooi in de najaarskleuren

Vergeet vooral niet te genieten!

Laat ik voorop stellen dat ik altijd blij ben met het feit dat de zomer eindelijk weer voorbij is. Die hete dagen en warme nachten waarin je lek wordt geprikt door muggen kan ik missen als kiespijn. Nee, geef mij maar de koude nachten en de doordachte voercampagnes die uiteindelijk die ultieme beloning op moet leveren. En wanneer dat dan lukt is de voldoening vaak extra groot.

Het moge duidelijk zijn dat het najaar mijn favoriete jaargetijde is om te vissen. De langzaam afstervende natuur om je heen, het steeds helderder wordende water en de kleuren waarin de vissen je begroeten maakt het najaar voor mij iets speciaals! Ondertussen heb ik mijn najaarsstekken ook weer langzaam aangevoerd en al vrij snel wist ik enkele mooie vissen te vangen. Ik ga er vol gas tegen dit najaar, jij ook?

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.